torsdag 28 januari 2016

Vintergäck, små solar i trädgården

Vintergäcket som jag plockade i förrgår lyser fortfarande som en sol där på fönsterkarmen. Blir glad. Lite varm, förhoppningsfull. Lyssnar inte på farhågorna om kylan som kan komma, vill inte veta något om att vi fortfarande är i januari och vintern som... 

Förresten är det snart februari och det är årets kortaste månad, strax blir det mars. Eller hur? Nu lockas jag ut, går en liten runda för att se om något kan ha hänt sedan i tisdags. Se där! Nu flera vintergäck under örtagårdens risiga perenner. 

De har inte bildat de där mattorna än, det kommer sedan. Men ändå, fler av dem än nyss.

Ännu har de inte öppnat sig, men solen lyser idag så kanske vågar de senare i eftermiddag. Eller imorgon, kanske till helgen? De bestämmer takten tillsammans med väder och vind. Jag kan bara titta på. Fast det är inte alltid så bara.

Det är många som kikar upp nu. Rosmarinen, som övervintrat (ja, jag vet, borde avslutat med ett r) i en pallkrage ser piggt ut. Behöver - så småningom - skyddas mot den starka vårsolen. 

Göra något åt gräsmattan? Kanske lite för tidigt än ändå, men jag känner Viggos lite uppfordrande blick... Den orange vattenslangen är det aldrig för tidigt eller sent att rulla ihop, men på något vis infinner sig sällan rätt tidpunkt ändå.

Jag fortsätter min runda, ser det ena och anar det andra. Dags att gå in. Men nu har Viggo satt sig nära husväggen för att njuta den värmande solen. Han vill inte alls följa med, utan trivs bra härute. Förmodligen har han nyss attackerat och försökt "döda" stockrosens (redan döda) stjälk. En favoritlek, där han förmodligen känner sig stor och stark. Kanske modig. Här grönskar nytt liv, flera stockrosor är på gång. Snöskyffeln känns dock passé, som den tillhörde en helt annan tid, ja, tillvaro.

Men visst, den kan väl få stå framme ändå. Tror dock att jag flyttar den till en mindre synlig plats, lite mer gömd och därmed... bortglömd. Kanske ställer jag en trädgårdsstol på dess plats. Så får trädgården rymma såväl vinter som vår. För så är det ju nu och ett tag till.


8 kommentarer:

 1. Hei!
  Det er deilig å vente på våren og alt som kommer. Synes det er deilig at lyset vender sakte tilbake. Ha det godt! Anne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det underbart med ljuset som återvänder... Börjar märkas ordentligt nu.
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 2. Fantastiskt, redan vintergäck. Tänkte nästan fråga om du bor in något annat land och det gör du ju nästan. ;-) Förstår att våren måste vara lång och härlig hos dig.

  Ha det gott
  Elisabeth

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu bor jag ju i syd och dessutom skyddat söderläge... Dock, våren kan vara lynnig, ge och ta, så än ropar jag inte hej... även om jag hälsat glatt på de små vintergäcken.
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 3. Inspirerad av dig, och irriterad för det tog sån tid innan jag hann... så fick jag tyvärr konstatera att inte en enda liten vintergäck syntes ännu. Konstigt nog så är mina snödroppar lika långt komna som dina ser ut att vara.... Så jag fortsätter njuta av dina underbara bilder. Desto gladare blev jag när jag gick förbi kallbänken och hittade några krukor med groddar. Pioner jag sådde i våras :)

  Kram, Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast... det kanske inte är så konstigt ändå: Mina snödroppar står i lite skuggigare/kallare lägen och där har inte några vintergäck synts till än. De vintergäck som nu visar sig står i full sol och söder. Ja, så det kan ju förklara saken, eller hur?
   Så kul med pionsådderna! GRATTIS!!!
   kram
   Katarina

   Radera
 4. Takk for flotte bilder !
  Det er deilig å vente på våren, men det er nok lurt å dekke litt til nå :-)
  Tenkte å ta en runde med granbar når vinden avtar, akkurat nå blåser det meste bort.
  Ha en fin helg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Hm, vad betyder "lurt"? Att luras? Kollar och ser att det betyder klokt. Aha! Hade ingen aning om då jag började blogga att jag skulle lära mig lite norska på kuppen =o))
   Nog läge för täckning, men inte idag. Nu blåser det här, regn och rusk. Men ni har nog den värsta blåsten, talas om storm. Hoppas den avtar och inte skapar skada.
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera

Det är härligt att läsa kommentarer.
Vem du är, vad du tyckt och tänkt. Och känt.
Kanske vill du tillägga något, fråga något.
I vänlig anda.
Varmt välkomna!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...