fredag 8 april 2016

Förändring!?

Förändring!? Temat för denna blommiga fredag rymmer såväl svar som frågor. Frågor som svar. Båda föder varandra och såsom i en kedja omsluter den ena länken den andra, bär en bit av varandra. Så tänker jag att förändring oftast - kanske alltid - är. "Same same but different", samma, men ändå inte. Trädgården bjuder ständiga förändringar av detta slag, några exempel:

Varje dag går jag ner till dammen och kikar på hur den vita kabbelekan - Caltha palustris var. alba - mår och utvecklas. Igår eftermiddag hade blommor slagit ut.

Bilden nedan till vänster är tagen den 28 mars, till höger den 2 april.

Nyss visade tulpanerna "bara" grönt. Jag ställde zinkbaljan på kökstrappan, läget är skyddat och soligt. Dessutom inom synhåll på min väg in och ut. Tänkte då att det nog skulle vara några vita, möjligtvis ljust rosa. Knopparna, som snart visade sig, berättade inget. Då. Det är annorlunda nu. Svaret kan anas, ses för den som vill. Jag vill, för detta svar är inte alls sämre än de jag tidigare själv givit. Det kommer att bli färgglatt här, kanske redan till helgen. 

 Tulpanknoppar är ljuvliga.

Det blir grönare, skönare. Här Henry Hudsons gren- och bladverk.

Scillornas tid är nu...

...medan de flesta krokusar gäspar, sover rentav. Dessa i skuggläge såg ändå rätt pigga ut häromdagen. Men det var då det.

I kyla och blötväder verkar balkansippan - Anemone blanda - undra om det verkligen är dags nu. Alla förändringar, nästa steg, känns inte lika självklara och lätta att ta.

Jag finner ett litet ormöga - Omphalodes verna - bland de övervintrade perennerna i pallkragarna. Plantan ser rätt medtagen ut. Med ny jord och vattning, någon dags sol, blir den piggare. Ibland behövs en liten knuff i rätt riktning, lite hjälp och omtanke.

Det var inte länge sedan snödropparna blommade i överflöd. Nu vissnar de. Så fort det gick! Våren fortsätter: Jag klipper och klipper. Salvian är klar, redo för en ny säsong. Lavendelrundeln pågår och buxbomen står på tur.

Livet flyttar ut. Ibland, iallafall ibland. Ja, stegvis blir utomhus inte en plats att besöka, utan något att vara i.

Jag plockar några violer, doftvioler - Viola odorata 'Königen Charlotte'/'Queen Charlotte'. Känner genast en smak av violpastiller i munnen... Kan du känna doften, smaken? Detta är ju också förändring, som vandrar från syn, näsa och mun via bilden och webben till dig. Märkligt, märkvärdigt.

Igår visade jag bilden nedan på instagram och skrev att blomman i mitten såg ut som ett oxhuvud. Fick svaret att någon annan också kunde se det jag såg. Ibland är det skönt att få bekräftelse på den egna galenskapen. Nu fick jag en lekkamrat, som berättade att hon såg en lovikavanta med fladdrande tofs på en mycket mager person, då hon kikade på blomman till vänster. Åh, den ser jag också nu! Ser du?

Det här skedde då jag satt på bussen med mobilen i hand. Jag fnissade till. Kände mig lite korkad. Och glad. Fortsatte att betrakta bilden, försökte se sådant jag ännu inte sett. Jag vände telefonen upp och ner, bilden följde med i rörelsen. Nu såg jag annat, andra. Vad, vilka?

I mitten en person iklädd en vid klänning/kappa, som sitter på en bänk och kanske dinglar med benen. Ser du? Ja, och till höger en människa som rister en duk... Till vänster, i skrivandets stund ser jag också någon till vänster! En ängel i siluett, långt hår och klänning. Hm. Nya intryck av det som ändå är samma glas med samma violer. "Same same but differerent", just det. Samma kabbeleka, samma tulpaner, samma trädgård. Men ändå inte.

Fler inlägg, se länk.
32 kommentarer:

 1. Det är verkligen underbart med alla förändringar som sker under våren! Så långt dina tulpaner hunnit och nu måste jag ut och leta kabbeleka! Trevlig helg! /Lotta (lotbir på insta)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det en fantastiskt tid! Vad gäller tulpanerna, de står i en zinkbalja vid husväggen i full sol, söder. De har kommit mycket längre än tulpanerna på friland. Kabbeleka är fantastiskt trevlig, min växer i sumpzon i dammen.
   Tack detsamma: En riktigt trevlig helg!
   önskar
   Katarina (ja, och nu har jag hittat dig på Instagram också =o) )

   Radera
 2. Å så fina dina tulpaner ser ut att bli.Hitta figurer i olika saker det brukar jag roa mig med på sommaren om jag sitter på altanen och det vandrar sommarmoln på himlen.Där kan man hitta många roliga figurer.
  Trevlig helg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas på tulpanerna, men tappat bort namnet, så får vänta... och se. =o)) Ja, visst är leken liksom att kika på molnen under sommaren... Jag gör det också, en härlig "syssla" ;o)
   Tack detsamma: Trevlig helg!
   önskar
   Katarina

   Radera
 3. Härliga bilder och fina och kluriga funderingar. Jag ser dem också: oxhuvudet, vanten, kvinnan och de andra. Lite som att spana på moln...
  Tulpanknopparna är löftesrika och vackra.
  Trevlig helg!
  Kram Kristina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Ja, visst är det som att spana på moln... Den leken kan ju översättas till flera sammanhang ;o)
   Tack detsamma: Trevlig helg!
   kram
   Katarina

   Radera
 4. Flott tolkning! Jeg var så misunnelig på dine snøklokker i mars, og først nå blomster de her ;)
  Vakre fioler!

  Ha det godt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja, och så har du den tiden nu. Jag gläds åt allt som kommer nu, men saknar ändå snödropparna, för de är magiska på ett alldeles särskilt vis. Så... njut!
   Violerna är vackra, doftar fantastiskt... Mmmmm.
   Ha det riktigt gott!
   /Katarina

   Radera
 5. Men kan inte annat än alla andra och stämma in i hur fina tulpanerna är. Tänk om de hunnit så långt här hos mig, lär nog ta en stund innan de hunnit så långt här. Fint du har det! Önskar dig en trevlig helg/Gela

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Tulpaner är vackra i sina olika stadier... Nu står ju dessa planterade i en balja vid en husvägg i söderläge i zon 1, kanske 0. Ja, så de är tidigare än sina "syskon" på friland.
   Ja, och ha en riktigt härlig helg du också!
   hoppas
   /Katarina

   Radera
 6. Först, mycket trevlig och poetiskt skriven text om den dagliga förändringen och hur man vrida och vända på sina reflektioner!
  För det andra är vi i själva verket ganska lika när vi tänker efter även om vi påverkas av hur andra ser. Jag ser som er både det ena och andra, men mest tänker jag på horn tom en insekt och pollinering, små frö, men ett vackert hjorthuvud uppspetsat på påle.
  Det låt inget vidare, men bilderna är ändå mycket vackra.
  Trevlig helg
  Luna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja, vi är nog både lika och olika, dvs precis så lika att vi kan förstå varandra men också så olika att vi kan tillföra varandra något annat än spegelbilder av oss själva. Åh, nu tror jag mig se vad du ser, börjar tänka i dina banor. Ett hjorthuvud spetsat... Låter oroväckande, men rymmer också stillhet.
   Tack detsamma: Trevlig helg!
   önskar
   Katarina

   Radera
 7. Åh va jag får längtan till mina vårblommor nu! jag ser bara skymten av lökar och primula ännu. Riktigt inspirerande inlägg.
  /Kitty

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Härligt med alla som komma skall. Det är en fantastisk tid!
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 8. Scilla- och krokustid här också. Balkansipporna är osynliga. Ormöga blommar, Henry Hudson snart ikapp. Härligt jämföra skillnaden.i förändring.
  Trevlig helg!
  Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, spännande att se likt o olikt i olika delar av landet och trädgårdar. =o))
   Tack detsamma: En riktigt härlig helg!
   önskar
   Katarina

   Radera
 9. En herlig tolkning du byr på og ikke minst mange vakre vårtegn. Det er en deilig tid vi går i møte. Hver vår er "same same, but different":)
  God helg.
  Jannicke

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja, så är det ju, våren är både lik och olik, en händelserik tid i stort som smått.
   Tack detsamma: God helg!
   önskar
   Katarina

   Radera
 10. Jag ser definitivt ett dinosauriehuvud till höger i den upp och nervänds bilden. Trevlig kväll! / Charlotte

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, nu ser jag det också! Härligt med ännu en lekkamrat, tackar för det! =o))
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 11. Hei!
  Det er så deilig å se hva vi har i vente. Blir i godt humør av å se på våren hos deg.
  Klem Anne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, och en del av det ni väntar saknar jag så smått redan. Ibland går det nästan för fort, tänker jag då jag ser hur snödropparna nu vissnar och krokarna gäspar, ja, sover... Men annat kommer, så är det. Men kommer nog att smått längtansfullt kika på dina bilder... (som vanligt alltså ;o) )
   kram
   /Katarina

   Radera
 12. Helt underbart med alla förändringar som sker nu i naturen. Det är så fängslande att följa vad som händer och man kan inte se sig mätt på allt vackert. Börjar man titta noga kan man se allt möjligt annat än det man egentligen ser, det är spännande. Ha det fint. Carita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, nu händer det så mycket ute i naturen och i den egna trädgården, det är en fantastisk tid. Ja, och att "se syner" kan bli till en rätt skoj lek... ;o)
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 13. Härliga vårblommor, violerna är helt underbara, och jag kan se allt det du ser, men ser också en kräftklo.
  Ha en fin helg!
  Marika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Så kul att du kan se... Kräftklon ser jag också ;o)
   O tack detsamma: Ha en riktigt härlig helg!
   /Katarina

   Radera
 14. Jag håller med om att det ser ut som en klo på den upp-och-nervända i mitten, men tycker att det ser ut som krabban Sebastian från Disneys den lilla sjöjungfrun! Går visst inte att sluta med associationerna när man väl börjat! ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, nu fick jag bildgoogla på krabban Sebastian... Ha ha ha! Ja, denna lek har nog inget slut, fniss ;o)
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 15. Härlig tolkning! Såg oxå oxen. PÅ sista bilden ser jag också en kräftklo och i mitten ett flygplan:)
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Åh, nu ser jag också flygplanet... ;o)
   Tack detsamma: Fortsatt trevlig helg!
   /Katarina

   Radera
 16. Tänk vad mycket olika man kan se i samma bild! Ängeln kunde till och med jag se :-) Kram Katarina (du har också väldigt tjusigt namn...hi,hi)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, visst är det spännande! En lek som kan lekas länge. Om man vill ;o)
   kram
   Katarina (fniss...)

   Radera

Det är härligt att läsa kommentarer.
Vem du är, vad du tyckt och tänkt. Och känt.
Kanske vill du tillägga något, fråga något.
I vänlig anda.
Varmt välkomna!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...