torsdag 16 juni 2016

Ditt och datt från nu och nyss.

På datorns skrivbord finns en mapp med namnet "Blandade bilder". Här finns fotografier som tagits den senaste tiden och som visar lite ditt och datt från nu och nyss. 

Brudbrödet - Filipendula vulgaris - blommar vackert tillsammans med bergklinten - Centaurea montana 'Black Sprite'. Den ljusa, inte riktigt vita, kulören är en favorit, så också den mörkt vinröda.

Knopparna är som små pärlor, vackra på alldeles eget vis. Tidigare skiftade de i rödrosa toner, se bilder här.

Nu har de flesta slagit ut, underbara blommor. Undrar om de doftar, men nu regnar det ute så jag får vänta och se, hm, känna. Läser mig till att om man krossar knopparna så doftar de av metylsalicylat, ett ämne som ibland ingår i tuggummi. Viss vetskap kittlar snarare än stillar nyfikenheten...

Något mer vit, men ändå inte kritvit, är strandirisen - Iris sibirica 'White Swan'. Den har inte riktigt trivts i sitt alltför mörka läge, flyttning skedde förra året. Nyss visade den en blomma.

Tax med leksak. Eller, i hans värld, en stor och modig hund som fångat Bytet, håller fast och släpper inte taget. På bilden syns att gångarna behöver fyllas på med småsingel, ett av sommarens (flera) projekt.

Igår eftermiddag: Ikväll kommer bokklubben och det råder tvekan om utomhus kommer att bjuda en varm och skön väderlek eller inte. Jag klipper och sätter i vaser. En liten bukett brokschersmin - Philadelphus limoninei 'Belle Etoile' ställs i badrummet. Blommorna doftar fantastiskt.

Busken, som jag stammat upp, bjuder fler att plocka. Så jag gör det och...

...låter dem få sällskap av några kvistar från schersminen - Philadelphus 'Dame Blanche'.

Det gamla kruset fylls och hamnar på matbordet. Vädret ser ut att mulna på, jag dukar inomhus och det visar sig vara ett bra beslut.

Husets hund får inte vara på bordet, så är det. Men andra regler gäller för denna nykomling, en liten tax (design Kai Bojesen) som jag fick från kära släktingar som var på besök från Danmark i helgen. Så glad, så glad, blev jag. 

Inför besöket plockade jag en liten bukett med flocknävaGeranium x cantabrigiense 'St. Ola'. Ibland kan det vara skönt att låta vasen rymma en endaste sort. Nu syns variationer, som annars lätt dolts av andra.

Många bilder, kanske dags att avsluta inlägget... Vad tycker du? Jo, det är nog dags. Blev det något tema, kan jag skönja någon tråd? Nja, blommorna är (nästan) alla likt och olikt i vita nyanser, det ser jag nu. Det känns ju sammanhållet och bra. Men hundarnas medverkan då? Hur inkludera dem under en gemensam rubrik, som verkar någorlunda begriplig, men nog inte mycket mer än så. Kanske: Vitt och Vov från nu och nyss... Eller... kanske inte ;o)


6 kommentarer:

 1. Dina fina bilder får vara temat! Alltså vackra bilder av vackra varelser;-))! Jag njuter alldeles enormt av dina bilder. Ibland är jag lite trött på de där effektsökeribilder, där 3/4 av växten inte syns. Dina bilder är både tydliga och samtidigt poetiska. "Me like"
  /Anja

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, tack! Så roligt att du uppskattar mina bilder, blir riktigt glad! =o))
   Nu är jag mer växtintresserad än fotograf, dvs vill nog snarare presentera/visa växten än skapa ett konstverk i sig. Andra är mer bildskapare än jag, lägger kanske också tid på redigering, photoshop osv, vilket ju ibland kan skapa spännande resultat, men som kanske inte är så "informativa" alltid. Hursomhelst finns det ju plats för alla.
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 2. Flotte bilder! Hvit Filipendula vokser villt her også. Typisk plante å finne i grøftekanter og på fuktige steder, men veldig fine blomster. Så søte trefigurer!

  Ha det godt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Nu inser jag att jag behöver komma ut mer i Naturen, se de vildväxande "på plats"... ;o)
   Trähunden är så söt (det är bara en, flera foto av samma...). Så glad för denna gåva!
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 3. Hvitt og hund var en fin kombinasjon. To ting man er glad i kan ikke vises for ofte:)Jeg er veldig glad i hvitt i hagen. Det er så rent, lyser opp og passer med alle andre farger.
  Ha det godt.
  Jannicke

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   "To ting man er glad i" Precis så!!! =o))
   Jag är också svag för vitt, speciellt när tonen drar lite mot... ja, så det blir något mjukare än kritvitt.
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera

Det är härligt att läsa kommentarer.
Vem du är, vad du tyckt och tänkt. Och känt.
Kanske vill du tillägga något, fråga något.
I vänlig anda.
Varmt välkomna!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...