fredag 17 juni 2016

Fånga stunder, skapa ögonblick.

Jag går runt, blicken söker och finner att flera av försommarens blommor nu vissnat ner. Så fort det gick! Andra gör sig redo, men det kommer fortfarande att dröja ett litet tag innan de visar färg. Det är nästan skönt att det dröjer, att nästa steg får längtas till istället för att vara i och strax över.

Flera av dem som nu smyckar trädgården lyser i violetta toner. En färg, många kulörer. Stäppsalviorna och ängsnävorna varierar i uttryck, liksom den stora drakblomman. Till det några strån lavendel. Allt sätts samman och jag ställer vasen på fönsterkarmen. Så kommer solen fram och leker en stund, några ögonblick - just det! - skapas för den som vill se.

En violett blomma är alls inte "bara" en violett blomma, eller hur?

Så skiftar ljuset, blir varmare. Väderlek, lek med väder och allt som vädret når.

Ängsnävorna - Geranium pratense - är återkommande inslag i trädgården. De frösår sig lite här och där och varierar från blått till violett, kanske till och med purpur ibland.

I buketten finns olika stäppsalvior - Salvia nemorosa. I förgrunden syns en rätt hög och lite glest blommande, ett av alla dessa onamnade loppisfynd. 

Till vänster "den vanliga" stäppsalvian, till höger 'Caradonna' med sina mörka stänglar.

Örtplanteringen, i bakgrunden lavendelrundeln.

Underbara lavendel, den är som vackrast nu. Ungefär samma kulör, men ett annat uttryck, har den stora drakblomman - Nepeta 'Six Hills Giant', som också ges plats i buketten.

I kvällssolen. Där bakom anas den vita flocknävan - Geranium x cantabrigiense 'St. Ola' - som blev till bukett i förra inlägget. Nu syns också de - fortfarande - glesa och pinniga ligusterplantorna, som ersätter rosenhäcken (vilken togs bort i höstas). Åh, nu ser jag den oklippta och rufsiga buxbomskanten, strax bortom gräslöken. Nej, detta är ju inte vackert.

Ibland handlar det om att blunda för somligt, för att se annat. Fånga stunder, skapa ögonblick. Kanske i form av en bukett... 

 ...som dansar i violett.


12 kommentarer:

 1. Hei, så nydelige bilder og ord, lavendel er bare vakker!
  Klem Ida

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, tack!
   Älskar också lavendel... Speciellt nu då blomningen är ny och skir.
   kram
   Katarina

   Radera
 2. Det er så flot skrevet - om at ville se, fange øjeblikket, danse... Et smukt billede af blomsterne, der gløder i aftensolen.

  Hilsen Elna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, tack!
   Just det, det är ju som blommorna glöder där i kvällen...
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 3. Fem minuter tills kakan i ugnen är färdig... tittar in för att se hur du har det.
  Några bilder, några rader, andas ut i djup suck och känner redan hur pulsen sjunker på en gång. Njuter. Dina inlägg är som en liten övning i mindfullness. Underbar bukett.
  Kram och trevlig helg
  /Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, du är ju för go'! Tack, tack!
   Ja, och om min lek med ord och bild (som i sig gör mig själv lugn - stannar upp här och nu) kan sprida glädje och ro, så blir jag ju jätteglad.
   Hoppas kakan din blev god, tror det. Nu blev jag plötsligt sugen på att baka... ;o)
   En riktigt trevlig helg!
   kram
   Katarina

   Radera
 4. Mycket violett nu, och faktiskt mycket av allt känns det som. Sommaren väller in. Mycket fina bilder.
  Helene

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Ja, först torkan, sedan mycket regn. Nu lyser solen... Som gjort för växtkraft och blomglädje, dags att ge mig ut och kolla läget. Morgonkaffet i hand medan ögonen vandrar...
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 5. Tänker att jag också springer runt. Fast inte ett mindfulness runt utan försök komma ihåg vad du håller på med runt. Men idag ska det plockas en bukett och firas födelsedag. Pionerna får nog bli primadonnorna. Och sen en långsamhetsövning för att hitta kamrater :)

  Ha en skön söndag! Kram, Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha ha! Det där känner jag igen! Springer runt, gör flera saker samtidigt och vet inte riktigt varför jag nu hämtade sekatören, snubblar på vattenslangen och ser att där, just där, skulle jag ju kunna... Ibland är det skönt att "bara" plocka en bukett. Vackra pioner, så härliga i buketter (också).
   O tack detsamma, passar på att önska: Fortsatt skön vecka!
   kram
   Katarina

   Radera
 6. Härligt blått och violett, älskar de färgerna!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja, de blå och violetta tonerna är vackra...
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera

Det är härligt att läsa kommentarer.
Vem du är, vad du tyckt och tänkt. Och känt.
Kanske vill du tillägga något, fråga något.
I vänlig anda.
Varmt välkomna!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...