torsdag 12 juli 2012

Spaden står nära till hands

Gråväder varvas med soldito. Tid avsatt för trädgårdsjobb, som måste göras. Så mycket ofärdigt och även om jag försöker lura mig själv (och andra) med tankar och tal om att trädgård är en process, i vardande och att det perfekta kan vara tråkigt, så... Näe, det finns gränser även för en slarver som jag. 

En plantering i grusträdgården präglas av oordning och oreda. På vårvintern dog alla de blå liljorna - Agapanthus -  som sedan flera år varit planterade på friland. Förra årets över femtio stänglar - nu nada. Fram kom en yta som skulle fyllas. Jag hade flera frösådder som skulle ut från "växthuset", dvs köket. Sedan var det också en del köpta plantor som behövde lämna sina trånga krukor. Under våren planterades det hej vilt, med betoning på vilt. Något hade också "tryckts ner" under senhösten och så mycket tanke på storlek och färg fanns nog inte, det viktiga var att hinna före vintern slog till.

Alltså, det behöver göras en del omflyttningar, en del ska tas bort och annat läggas till. Men just är det inte riktigt läge att gräva upp växter som precis börjat visa växtkraft och blom. Bättre att göra det sedan och bara inventera nu. Vara tålmodig och planera noga. Men ögonen retas och det kliar i fingrarna. Spaden står nära till hands.

Vad finns här då? Låt mig se...


Vintergrönt:

Buxus sempervirens - Buxbom. Planteringen kantas till viss del av buxbom. Några luckor finns, så behöver kompletteras. De sticklingar jag tog förra året har blivit till plantor, så jag tar några av dem. Hur det ser ut nu? Nja, måste ju växa till sig och växa ihop, men blir nog bra. Så småningom. 



Tidigt blommande och nu överblommade:

Iris sibirica - Strandiris. Har nu blommat över, visar nu endast blad och fröställningar. Flera plantor och det finns frösådder att plantera ut. Idé: Sprida ut dem över planteringen så att de "vimlar" av blå irisar på försommaren.

Polemonium reptans - Krypblågull. Loppisfynd från Alnarp i maj. Inte riktigt lärt känna den ännu.

Tellima granidflora - Anagramsbräcka. Småplantor, frösådda, visar i år endast bladrosett. Bra vävarväxt, kan behövas på försommaren.

Antennaria diocia 'Rubra' - Kattfot. Idén är att den ska bilda mjuk övergång mellan singel och plantering, förhoppingsvis binda ihop det hela.

Digitala purpurea - Fingerborgsblomma. Några olika vita. Vet inte sortnamn, tror frösådder. Den rosa rödbläran (Silene diocia) har flyttats från planteringen. Fick inte plats bland allt annat.



Nu och på gång, bilder tagna i veckan (om inget annat anges):

Aconitum... - Stormhatt, blå, men vilken är det? En trädgårdsstormhatt, eller?

Aconitum napellus 'Album' - Stormhatt, vit.

Verbena hastata 'Rosea' - Rosa blåverbena. En ny bekantskap, planterades förra året på senhösten och visar nu blomning.

Eryngium planum 'Silverstone' - Rysk martorn. Några plantor. Ny för i år.

Echinops bannaticus - Blå bolltistel frösådda, fortfarande bara småplantor

Echinops bannaticus 'Taplow Blue' - Blå bolltistel, nyplanterad i vår, så får se hur det blir...

Echinops ritro 'White' - Vit bolltistel

Perovskia atriplicifolia - Rysk salvia, Himmelsspira. Bild från tidigare sommar och i örtagården. Ännu har den inte kommit igång med blomning.

Stachys byzantina - Lammöron. Bilden visar två av de plantor jag köpte i våras. Har även planterat en del småplantor (frösådder).

Hyssopus officinalis - Blå isop. Passade ju väldigt bra tillsammans med de blå liljorna tidigare, nu vet jag inte riktigt...

Sanguisorba Tenuifolia 'Stand Up Comedian' - Vit hängpimpinell. Planterades förra sensommaren, så fortfarande ung planta som nog blir mycket större.

Åh, vad heter den här nu igen? Jag vet det ju. Vet ju. Hm... Någon?

Agastache foeniculum 'Album' - Vit anissiop. Frösådda småplantor. På tillväxt. 

 Okänd, frösådd. Namnet?

Okänd, frösådd. Namnet?

Ja, och så är här nog lite annat också. Små frösådder hit och dit, som fortfarande bara är småplantor. En del ogräs. Också. Verkar det rörigt? Det är det.


4 kommentarer:

  1. Gissar på Pärleternell...på en av de du undrar över. Knappast Ulleternell eftersom den ser rätt högrest ut! Spridningsvarning!

    Ninnie i R.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ninnie,
      Tack för svar. Den är rätt nyplanterad (och snabbt o lätt blev jag ju av med namnlappen, jag som nyss lovat mig själv ett nytt liv med ordning o reda... suck). Får se hur den utvecklar sig, Bildgooglar och visst kan det vara pärleternell...
      Ha det gott!

      Radera
  2. Tror också på en eternell, men hade nog gissat Ulleternell. Håller med om spridningsvarningen! Vit bolltistel har jag aldrig sett. Hoppas jag hinner se den hos dig, innan den blommat över!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Märit,
      Ja, se svaret till Ninnie, kanske pärl, kanske ull, får nog vänta och se hur den utvecklar sig, för rätt nyplanterad.
      Vit bolltistel, frösådd från fröbibbefrön och utvecklades fint förra året. Blommar rätt sent, så du hinner... =o)
      Kikar ut denna arla morgonstund - Uppehållsväder! Tjohooo!
      Ha det gott!

      Radera

Det är härligt att läsa kommentarer.
Vem du är, vad du tyckt och tänkt. Och känt.
Kanske vill du tillägga något, fråga något.
I vänlig anda.
Varmt välkomna!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...