tisdag 3 juli 2012

Slöfockar!

Förändringar. Att gripa an en spade, gräva upp och plantera om är inte det svåra. Det svåra är att resultatet låter vänta på sig. Tiden mellan före och efter är inte så påverkbar, de där ny- och omplanterade tar tid på sig. Slöfockar! Här har jag ansträngt mig, men... nej, nu är det bara att vänta. Vara tålmodig, bejaka det tempo som trädgården bestämmer och bara vara. Fnys!

Flera ställen i trädgården är nu i vardande, i tillväxt, i väntan på, på väg att bli... Ett exempel är platsen där de stora alliumen står. De lila bollarna, som tidigare reste sig över och framför, är nu dränkta och skymda. Behöver göra om planteringen! Sagt och gjort. Till handling!

Var i trädgården? Innanför buxbomshäcken, strax bakom kermesbäret - Phytolacca americana - liksom längre in til vänster.

Syns det dåligt, se här då! Längst till vänster överst på bilden. Ser du bara ljusa prickar? Just det. Det är ljusa stjärnflockor - Astrantia major. Det är de som är problemen

Kanske bättre så här, här syns det nog rätt tydligt hur alliumen (och annat) drunknar och ropar på hjälp.

Mycket trångt och ibland dränkta står en frösådd blålila näva - Geranium - och här finns, dolt i grönskan, även grå frossört - Scutellaria incana. Även den mörkt röda stjärnflockan har svårt att få plats.

Nu grävt om och tagit bort en hel del av de stora stjärnflockorna, delat på alliumen så de får större yta och även planterat om och lagt till annat. Nu ser planteringen rätt så tråkig ut i väntan på att frossört och annat ska etablera sig och ta plats. Det blir nog bra. Så småningom. Tills dess får jag lyfta blicken och njuta av honungsrosen som börjat sin klättring i päronträdet.

Längst bak i planteringen står en riktig slöfock, den svarta nysroten - Veratrum nigrum, två plantor, som i flera år bara visat blad. Nu blommor på gång, men oj vilken tid den tar på sig. Sakta, sakta, sakta. Kom igen då!

Ja, och så är det ju. Medan en del låter vänta på sig, skyndar andra fort, fort, fort. Ibland alltför fort. Fröställningar vittnar om det som varit. Och frön, igår plockat från bl a dockakleja - Aquleigia ecalcarata. Annat är på gång. Tempot känns högt. Alltför högt ibland. Och ibland precis tvärtom.

2 kommentarer:

 1. Men så fint allt ser ut hos dig! Du har visst skapat ett riktigt paradis!
  Så duktig du är som hinner plocka frön!
  Här gäller bara ogräsrensning och uppbindning för närvarande!
  Fast njutningspauser och vila måste man unna sig och då är det härligt att titta ut över allt som blommar just nu.

  SvaraRadera
 2. Tack snälla. Fast, spaden har lämnat sina spår här och där... Nu ska det "bara" växa till sig. Ja, och med en liten trädgård följer ju att uppgifterna inte blir så stora, dvs inte många frön, utan bara litegrann. Men ville inte missa dockaklejan, svavelfärgad sippa och en till, som jag nu inte kommer ihåg namnet på...
  Njut du din trädgård, kan tänka mig alla rosorna som doftar, mmmm

  SvaraRadera

Det är härligt att läsa kommentarer.
Vem du är, vad du tyckt och tänkt. Och känt.
Kanske vill du tillägga något, fråga något.
I vänlig anda.
Varmt välkomna!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...