tisdag 10 juli 2012

Rosresa i Skåne & Winchester Cathedral

En ros är en ros är en ros... Eller inte. Ja, frågor som vilken, varför och hur florerar när man, som jag, umgås med ros"nördar" en dag. Frågorna får svar. Inser att jag är novis, men det känns bra det med. Ges möjlighet att följa med när medlemmar från rosforumet på AoT gör en skånetur. Kan bara en dag av flera innehållsrika. Det grämer mig, men måste "gilla läget". Jag har bara träffat en av dem tidigare, Märit. Vet att hon är trevlig, så det känns tryggt. Visar sig (såklart) att det är ett välkomnande gäng, som även verkade tycka att den lille taxen var ett acceptabelt nytillskott. Tyvärr hade kamerans batteri dött, så jag kunde inte ta en endaste bild. Nåväl, ser att bilder från resan börjat visas på AoT-forumets rossida. Nu har de långväga gästerna nyss kommit hem. Förmodligen trötta. Förhoppningsvis nöjda.

Gårdagen inleddes med ett besök hos Tini Tut, som i en rätt nyanlagd trädgård har en mängd rosor i de mest välskötta planteringar man kan tänka sig. Mycket att se och vi välkomnandes omtänksamt. Där var bl a en kopparfärgad ros... vad hette den nu igen? Hm,  får nog kontakta Tini Tut och fråga. Nästa stopp var hos Laiset, som bor i ett fantastiskt hus med en charmig liten trädgård på Råå. Den storväxande klematisen klättrade upp på taket, och fick på så vis den plats den behöver. Så ska jag också göra... Underbar lunch av ett trevligt och generöst värdpar. Härligt prat vid bordet. Sedan besök hos Cedergrens och Flora Linnea. För mig, som skåning, välkända och välbesökta ställen, men för de långväga blir det ju något annorlunda. Om de inte haft det så trångt i de snart hemvändande bilarna, så hade det nog inhandlats än mer. Är rätt säker på att jag kan stryka "nog" i förra meningen.

Ja, och så det där med undringar, frågor och svar. En mängd rosor som jag varken sett tidigare och än mindre haft i min lilla trädgård, men en, ja, en, där kände jag mig litegrann på hemmaplan. Visste iallafall namnet. Trodde jag. Tror jag.

Nu till rosen: Hur ser Winchester Cathedral ut? Är plantorna som sågs hos Tini Tut en Winchester Cathedral eller är det något annat. Jag hävdar att Tini Tuts är något annat, fast då på grund av att min inte är densamma. Kanske är det min som bör bära ett annat namn. Vem vet? Inte jag.

Hursomhelst, nedan några bilder på min Winchester Cathedral. Inhandlad för sisådär fyra år sedan på Apotekarens Trädgård i Simrishamn. Börjar blomma tidigt för att fortsätta långt in på hösten. Inte så starkväxande, kan väl vara sisådär 1,20, kanske något högre. Växer i rosenhäcken, där andra rosor (och perenner) omsluter den från alla håll. Blommorna är tätt fyllda och knopparna är vackert röda.

Nedan, den vita gräddklicken underst på bilden är Winchester Cathedral. Svårfångad i den skarpa solen, men det syns iallafall hur den växer i rosenhäcken.

Blommar länge, nedan några höstbilder.2 kommentarer:

 1. Ja visst hade vi en underbar rosresa!!
  Och din lilla tax var söt!

  /Lillianna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, hoppas på fler sådana dagar, eller hur?
   (Taxen ligger strax intill och slumrar... väntar på våren han också :oP)

   Radera

Det är härligt att läsa kommentarer.
Vem du är, vad du tyckt och tänkt. Och känt.
Kanske vill du tillägga något, fråga något.
I vänlig anda.
Varmt välkomna!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...