lördag 25 maj 2013

Vad jag kånkade på? Jo, det var...

Alnarp. Växtloppis. Igen. Denna gång Skånska Trädgårdsföreningen. Rätt sen ankomst, för min del, men tycker ändå att mina köp var rena fynden. En god stämning och en eloge till säljarna för prisvärda erbjudanden och trevligt bemötande. Det var bara den väntade tågresan som gjorde att det inte blev fler inköp. Men allt går och taxen är van att samsas med mycket grönt. På stadsbussen träffade jag en granne som undrade vad jag kånkade på och varför. Nästa gång blir det ännu en besökare från mina kvarter. 

Vad jag kånkade på? Jo, det var bland annat denna:

Det är blåflox - Phlox divaricata 'Clouds of Perfume'. Enligt namnlappen sol-halvskugga, 30 cm och blomning i maj-juni. Nu ser den ju lite härjad ut, men de sista två plantorna hamnade i min ägo. En i sällskapet blev ju "lite" avundsjuk, men jag har lovat planta vid delning och/eller frösådd. I framtiden. Någon gång. Om jag glömmer? Nej, jag vet att "sällskapet" inte kommer att låta mig glömma... =oP

Alla fynden samlade på det sedvanliga fyndbordet hemma i trädgården:

Höstvädd - Scabiosa caucasica - tänkte att den skulle vara den cremefärgade, men frågade ju faktiskt aldrig efter färgen... Undrar vad det blir.
Dessutom ätbarheter såsom tomater 'Money Maker", ett namn som inger hopp.  Även några bönor följde med. 
Inte ätbart, men perfekt nere vid "lunden" blir två ormbunkar, namn? Något med bräken... Kanske strut? Hm.
Vad mer? Det blev ett ormöga - Omphalodes vena - "tack vare" att Anna (Vattenkanna) på sin blogg visat så fantastiska bilder på den.

Blodtoppen - Sanguisorba officinalis "Pink Tanna" finns redan i trädgården, men "behöver" två plantor till, så det fick det bli. Här skymtar också en av de två plantor klätterhortensia - Hydrangea anomala ssp. petiolaris - som jag blev mycket glad för. Vet precis var de ska hamna. Så småningom.

Tovsippan finns ju här redan, men vem kan motstå en till? Inte jag! Latin? Anemone sylvestris.

Några nya bekantskaper... Jag har blivit biten av potentilla-bacillen och nu ännu en här. Denna indiska fingerört - Potentilla nepalensis 'Miss Willmott' ska bli spännande att lära känna. 
På bilden även primula som jag fick av en god vän - Tack, tack! Det ska vara en sort, någon blekgul tror jag, som kommer från en gammal trädgård. Förmodar att jag inte får se någon blomning i år, men är ju en tålmodig typ (hm) som ju gärna väntar tills nästa vår. Suck! 
Bilden visar också några små oxalis. Jag vet inte exakta namnsorter, men ser fram emot att följa hur de utvecklas.

Bil, tåg och buss. Fika och hundlek. Mysigt. Ja, och så hamnade allt här. Nykomlingarna flyttades nyss till mitt lilla väntrum, där annat också står redan. Den rufsiga ligustern behöver klippas. Men det får också vänta. Det är ju inget stress- eller pressrum. Inget "måste vara-färdigt-nu"-rum. Nej, morgondagen behöver ju också sina rum...

Betraktar fynden. Tovsippa, blåflox och blodtopp... Suck! Ett välmåendets härliga suck! 


3 kommentarer:

 1. Vad lycklig man blir över växter som man "hittar" :-) Tusen tack för din länkning och namnet Bäcktistel. Nu måste jag bara fundera på var jag ska plantera dom :-) Så fina!
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 2. De som är i äppelrabatten beställde jag från Tgross, en grossistfirma jag har eget företag. De som jag beställde på mässan är från Bloms Bulbs. Så bra att kunna titta på tulpanerna i verkligheten och sen beställa. Stor skillnad eftersom bilderna,speciellt i tryck, ofta blir missvisande.
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack... vandrar in på Bloms Bulbs sida och... blir där ett tag =o)
   kram
   /Katarina

   Radera

Det är härligt att läsa kommentarer.
Vem du är, vad du tyckt och tänkt. Och känt.
Kanske vill du tillägga något, fråga något.
I vänlig anda.
Varmt välkomna!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...