torsdag 13 juni 2013

De flesta är andra. Tror jag. (Aklejor)

Bland rosornas gren- och bladverk snirklar sig en del aklejor. Andra har valt lite mer fria lägen. Hursomhelst är växtplatsen inte sällan självvald. Namnsorter är blandade med andra. De flesta är andra. Tror jag. Nu börjar blommorna bli trötta, blombladen faller och fröställningarna tar vid. Så går trädgården in i nästa fas, då annat får ta plats och lysa.

De första bilderna i motsljus bland grenarna. Jag får böja mig ner för att se dem, där de står rätt gömda. Det är något visst, tycker jag, med sådant som inte syns med en gång. Något tilltalande med det...
 

Bilderna tagna i förrgår. En solig dag igår. En regnig dag idag. Förmodligen fler fröställningar nu än då. Förmodligen färre blommor. Det var ett rätt kort "besök" i år, kunde gärna ha få varit längre.

Det finns fler aklejor på andra platser i trädgården. Här några i blå-lila toner.

Tillbaka till rosenhäcken, nu med singelgången som bakgrund...

...men allra vackrast med grönska omkring.

I början av juni innan annat "slåss" om uppmärksamheten.

Lite närmare. Den tvåfärgade i lila och ljusgult/creme är en ny bekantskap. Vet inte hur den flyttade hit, kanske som en liten fröplanta i en kruka med något annat. Aklejor tar egna initiativ, det måste man säga. Och gilla...

Ja, och så avslutningsvis ännu en bild tagen tidigare i juni, här som den goda medspelaren tillsammans med allium, tulkört och anagramsbräcka. Den svarta nysrotens blad anas i bakgrunden.

Det är slut, det är slut... Nja, inte riktigt än. Men snart. Då blir det till att längta. Igen. Eller kanske snarare se fram emot nästa försommar samtidigt som denna sommar fortsätter sin resa.
8 kommentarer:

 1. Så många vackra du har! Åh, vad snällt om jagkan få lite frön:). Jag tar gärna från de två mörka på bilderna. Tack snälla du:). Jag vågar inte lova bort frön ännu, vet inte om jag hinner plocka...
  Ha en fin fredag
  Kram Maria

  SvaraRadera
 2. Nema problema.. ska bara försöka komma ihåg att plocka... Förmodar att det är den mörka aklejan som visas på de första bilderna du menar. Vilken annan menar du? Den på sista bilden eller ngn annan?
  Ha det gott!
  kram
  /Katarina

  SvaraRadera
 3. Så uendelig mange fine sorter akeleier du har. De er like vakre alle sammen. Jeg har begynt å samle på disse skjønnhetene. Har tre sorter i hagen fra før min tid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag samlar fröer... Senaste regn - o ruskvädret sköjde bort en del blomblad, så inte helt säker på vad alla frökapslar kommer att rymma för identiteter. Men om du vill så sänder jag gärna lite frön o så ser du vad det blir... Man vet aldrig med aklejor, men ibland blir det bara helt enkelt bedårande.. Om du önskar frön, meddela mig, så fixar vi det.
   ha det gott!
   /Katarina

   Radera
 4. Aklejorna är nog det mest promiskuösa släkte som finns! Men så är det kul att se vad det blir av fröna. En hel del blir fantastiskt fint. Hos mig dök en vacker blå historia upp. Helt klart har den massor av dockakleja, A. ecalcarata, i sig. Fröerna sår sig mest i gruset här och är rätt lätta att hålla ordning på :-)

  Kul att du visar bilder på de här jättetacksamma växterna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Ja, de är "hialösa" =o) Dockaklejan är ju underbar i sig... din blå verkar riktigt fin...
   Ha det gott!
   /Katarina

   Radera

Det är härligt att läsa kommentarer.
Vem du är, vad du tyckt och tänkt. Och känt.
Kanske vill du tillägga något, fråga något.
I vänlig anda.
Varmt välkomna!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...