torsdag 20 juni 2013

Jag är nöjd

Häromdagen var jag i en underbar trädgård. Inte min. Den var härlig på många vis och jag kände lite avundsjuka kring en del. Varför har inte jag dessa förutsättningar? Varför har inte jag... ? Ja, det där kan ju fortsätta och fortsätta och fortsätta. Men så idag. Efter en massa gjorda ärenden och cykelturer i nästintill tropisk värme så kom jag hem. Och kände att jag är nöjd. Inte att allt är som jag vill, men att det är väldigt skönt att komma hem till en trädgård som ändå är min. Som den nu är. Några glimtar. Som jag är nöjd, ja, gläds åt.

Jag går från trottoar genom den trånga gången och möts av detta:

På det slitna bordet står en gammal bukett i vas. Så bra att den drösslar här och inte inomhus. Bordet behöver målas om, undrar vilken färg. Kanske inte vitt, utan... 

Åter till buketten, det gamla och snart vissnade har ju också sin skönhet.

Päronträdet grönskar och visar frukt.

Strandirisen är på väg att lämna huvudrollen, men så vacker än. Kanske än vackrare nu när det bruna/bronsfärgade kommit in på scenen.

Nere i mitt försök till lund visar mina två pantor av krollilja tre knoppar. Vardera. Loppisfynd. Kikar till dem varje dag. Så nöjd.

En vy över grusträdgården.

En annan vy med annat ljus och vinkel. Rosorna i bakgrunden. Lavendelrunden återhämtar sig efter den hårda vintern. Jag tycker att gångarna av småsingel är fina och lyfter växterna.

I köksträdgården klättrar äntligen bönorna. Konstiga rutor? Nja, ett försök att göra rutnätet mer spännande genom att sticka in diverse grenar. Sedan har fåglarna "hjälpt till" och dragit i en del, tagit bort annat.  

 Tomatplantan visar frukter.

Stjärnflockan som heter Roma visar sin lyskraft, en bit bort växer...

... några av den mörka.

Än mer visar växt- och lyskraft. Det händer mycket. En del, såsom aklejorna, tar farväl, annat inleder sin resa. I trädgården blandas knoppar, som lovar här och nu, med fröställningar, som lockar med möjligheter längre fram. Kanske nästa år.

Bland allt det växande, grönskande och blommande finns en krabat som ju också hör trädgården till och som skänker mycket glädje. Ja, allra nöjdast är jag med denna lille knatt. Viggo, som här nyss badat i Öresund och grävt vid dess strand. Mycket nöjd, även när han stinker av tång. Nu, i skrivandets stund, är han nybadad inför morgondagens festligheter. Om han är nöjd? Jo, det tror jag nog. Sover gott och laddar inför en helg med nya äventyr.


GLAD MIDSOMMAR!10 kommentarer:

 1. Dina trädgård är jättefin, klart du ska vara nöjd. Trädgården är ens egen och de är man själv som ska trivas:).
  Så söt han är Viggo! Roligt att bada:). Lykke sover också, jag hör att det snusar från sovrummet:).
  Önskar dig en fin midsommarafton
  Kram Maria

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Min midsommar var fin, hoppas din också.
   Det är väl härligt när de snusar så där, V gör det nu... mycket trött efter helgens alla upplevelser. Laddar inför nya...
   kram
   /Katarina

   Radera
 2. Skönt att du landade i känslan av att vara nöjd. Tror det är essentiellt att kunna se och känna det runt sig. Gjorde också ett trädgårdsbesök igår och de är inspirerande. En del lösningar är kul att se men känna - det där är inte jag. Sen kom jag hem och satte mig under gullregnet i kvällssolen och kände mig nöjd. Min trädgård är jag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag tror också att nöjdhet kan vara en bristsjukdom som vi behöver råda bot på... =o) Att vara nöjd, när jag skrev det så tänkte jag att det kanske var mot Jante-lag etc, men sedan tänkte jag att nej, det där är ju - precis som du skriver - essentiellt. En plats just för det. Att kunna se och känna det där, för vad vore annars våra trädgårdar? Hu!
   Ha det gott!
   /Katarina

   Radera
 3. I början av trädgårdsåret så var jag nöjd med hela trädgården men nu när mina rosa glasögon har tagits av så ser jag de delar jag inte är nöjd med. Tur nog kan man flytta om lite i trädgården så det ser lite bättre ut. Samtidigt ska jag väl också skriva att jag gjorde om hela trädgården förra året så lite "fel" blev det. Tycker dock att din trädgård ser mycket fin ut och Viggo är ju bara så söt. Kul att du hade en bra Midsommar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Oj, gjorde du om hela trädgården förra året, så är det ju rätt fantastiskt om det bara blev lite "fel"... Jag gör ständigt om, här och där. Ibland eget initiativ, men ibland för att växterna inte beter sig lika år från år. Men, vore väl rätt hemskt om man blev "färdig" någon gång...
   Ha det gott!
   /Katarina

   Radera
 4. Din trädgård är ju underbar. Fast jag känner igen känslan, ibland när jag varit i en vacker trädgård tycker jag att min egen är hopplös, fast sen känner jag som du, den är bra och den är min:-) kram Sophia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Den trädgården jag var i hade ett grönområde som gräns. Flera stora gröna träd, så det kändes som man var på landet, fast det var mitt inne i en stad. Ja, och så skulle jag nog vilja ha det. Men jag är rätt säker på att mina grannar inte vill plantera "bokskog" på sina tomter. Nej, ska nog inte fråga dem ens... =oP
   Kram
   /Katarina

   Radera
 5. Jag älskar bilden med rosor och lavender!!! Nu blev jag inspirerad till att fixa något liknande i min trädgård!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Så kul att du blev inspirerad. Jag blev nyfiken, vandrade in till din sida och trädgård, åh, så fint! Vackert!
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera

Det är härligt att läsa kommentarer.
Vem du är, vad du tyckt och tänkt. Och känt.
Kanske vill du tillägga något, fråga något.
I vänlig anda.
Varmt välkomna!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...