söndag 2 juni 2013

Malmö Garden Show: Idéer, frågor o heliumballongers livslängd

Jag tar med mig idéer. Framför allt. Inte så många påsar och inte så mycket däri. Men då jag just nu undrar och ifrågasätter en del i trädgården, så var det givande att vandra omkring och söka inspiration. Det handlar om att "få till" en plantering i halvskugga, som just nu känns helt fel, där funkiorna tagit över. Det handlar om att få till en riktig lundkänsla i min pyttelilla lund. Det handlar också om att finna ett sätt att maskera de nu slutblommade narcissernas bladverk. Nu är det bara en enda röra, inte vackert. Inte vackert alls. Nåväl, vandrade runt och fattade/stärktes i besluten:

Ut med funkiorna! Ja, de stora. De små minivarianterna får vara kvar. Eventuellt placeras någon/några funkior som kantväxt vid dammen, men annars hamnar de hos goda vänner som har ett stort funkiabegär.

In med ormbunkar, gräs och annat vars bladverk inte är alltför bombastiskt.

Samplantera narcisserna med det till synes självklara. Vad? Gräs! Eller överhuvudtaget växter som har liknande bladverk. Dvs en del narcisser flyttas till det gräsliknande i lund och halvskugga. Om allt inte får plats där så flyttas en del till soligare lägen i närheten av strandiris mfl.
 

En växt som förekom ofta både i utställningen och i själva parken var olika former av brunnäva. Det är en favorit även hos mig och skulle gärna se fler varianter av den här hemma. Första bilden från en utställningsträdgård, den andra från Slottsträdgårdens "ordinarie" del.

Först flera toner i en rätt samstämd orkester. Sedan mer kontrast. Det isblå, eller vad man nu ska kalla det, lyfter brunnävan. Så vackert! Hoppas min ljusblå ängsnäva, som förra året planterades som granne med "den vanliga varianten av" brunnävan, sätter fart och växer till sig... Den grå frossörten, som också har planterats på platsen, verkar tyvärr ha dött.

I en av utställningsträdgårdarna slingrade sig växter upp på vajrar. Jag skulle nog vilja välja bort träramen och få det hela ännu mer... Hittar inte ordet, men jag vet känslan. Hursomhelst inspirerande. Tänk att kanske fästa vajrar som får vandra upp i träd, ja, för något måste ju hålla dem uppe. Att satsa på heliumballonger vore ju spektakulärt... Får mig att undra: Hur länge håller sig en sådan ballong uppe?

Att klä planteringskärlen såhär är ju inget nytt, men allt behöver ju inte vara nytt, bara det är vackert. Och vackert är det. 

Vad är detta? Växer i Slottsträdgårdens egna planteringar. 

Vad är detta? I en av utställningsträdgårdarna, minns inte, men tror det var en av balkongerna. Hursomhelst, blad endast nere vid "fötterna", det är alltså inte denna blodröda blommas bladverk som syns här. Det var hopplöst att fotografera, för det var stängsel just här.

Jag tog tre lotter hos trevliga Trädgårdsamatörerna och en gav vinst. Oj! Fick med mig hem en lavendelplanta som ska fylla en del av det tomrum i rundeln som den hårda vintern fört med sig. Dessutom inhandlades några småplantor från Pratensis, det blev kattfot, gråtimjan, mandelblomma och strandtrift. 

Ja, lite annat smått. Hade kunnat bli mer... Kan bli mer. Nu ska jag gå in på Tuija:s Växter och kolla sortimentet. Jättetrevlig och skickar med post om man vill. Inte handlat av henne tidigare, men verkade riktigt bra. Ja, och blev sugen på att ta en trädgårdstur mot Småland/Blekinge-hållet.

Hursomhelst nöjd med mitt besök på Malmö Garden Show. Den har "växt till sig" och utvecklats. Slottsträdgården är ju nu i sig värd att besöka, ett av stadens mest uppskattade andningshål, men det är roligt att det här arrangemanget blir allt mer givande och lockar allt fler besökare. Om jag saknade något? Jag tror inte att Åbergs plantskola var där, eller missade jag dem. Hursomhelst, jag saknade dem.  Det är synd att Ystad inte ligger i Malmö. Eller tvärtom. =o)


6 kommentarer:

 1. Var också där idag, men kom hem utan en enda planta... Hittade inte det jag sökte, så är det ju ibland, men inspirerad blev även jag. Tuija är underbar, ska du upp till henne i sommar får du höra av dig om du känner för att göra ett trädgårdsbesök hos mig... ;) Bor "på vägen" till henne. Kram Kristina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sökte också en del som jag inte fann, men det är klart att utställarna har ett rätt litet sortiment med sig. Pratade med trädgårdsvänner härifrån om att verkligen göra en tur "åt ditt håll", vore jätteroligt att besöka dig. Hör av mig i god tid så ser vi...
   Kram
   /Katarina

   Radera
 2. Menar du en eterisk känsla? Det där med heliumballonger låter kul!

  Lycka till med din lilla lund!

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anna, precis!
   Eterisk - det var det jag menade, ordet jag sökte.
   Tack!

   kram
   /Katarina   Radera
 3. Ystad hade gott kunnat ligga lite närmare malmö, eller ännu bättre om malmö legat på österlen. Ett störtregn störde vårt besök, men tycker att det var finare i år än tidigare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, geografin behöver göras om, borde väl inte vara så svårt... =oP
   Ha det gott!
   /Katarina

   Radera

Det är härligt att läsa kommentarer.
Vem du är, vad du tyckt och tänkt. Och känt.
Kanske vill du tillägga något, fråga något.
I vänlig anda.
Varmt välkomna!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...