tisdag 16 juli 2013

Det blåser på Åbergs

Solen lyser, solen går i moln. Himlen blir grå. Blir ljus igen. Det blåser på Åbergs plantskola och vi fryser lite grann där vi sitter i caféet. Sommartallriken är helt underbar. Innan måltiden tagit en liten runda. Nu väntar Rundan, dvs den där turen då beslut ska fattas om vad som hamnar i skottkärran och senare i trädgården: Är den jag? Får den plats? Har jag råd? Frågorna borde kanske ha inletts med den tredje, men då det handlar om investeringar som skapar tillväxt så kan det väl inte bli helt fel, eller? Nåväl, jag håller igen något, då jag vet att än fler lockelser väntar denna sommar. Ja, och en del på "inköpslistan" är slutsålt, men bäcktisteln - Cirsium rivulare 'Atropurpureum' kommer åter att finnas att köpa i september, berättas det. Den som svarar mig säger att hon inte hört någon fråga efter den vid dess namn förut och ger mig en blick som kan - om man vill - tolkas som att jag framstår som en kunnig och insatt typ. Jo jo... =o)

Först en liten rundtur. Som sagt det blåste ju en del och växterna hade svårt att stå stilla i vinden. Här en färgsprakande kombination. Så här har jag inte alls det själv och skulle nog inte vara mina val i den lilla trädgården där allt är nära inpå. Men så här på stor yta så är det ju härligt. Och inspirerande.

Det riktigt mörka möter grönskan. Om jag skulle ha ett litet träd, bara ett litet då, så kanske skulle det vara något i färg med detta...

Här finns plats för stora planteringar, bland annat malvor i mängd. 

Så vackert med den isblå nävan, som nu endast visar några enstaka blommor. Ibland kan jag tycka att det är vackrare när det bara är några få blommor än rikligt överflöd. Så här. Undrar om det är en ängsnäva, kan det väl vara, eller? Den är mer isigt blå än den jag har, ska hålla utkik efter en sådan här.

Även denna isblå hamnar på önskelistan. Jag tror det är en mörkbladig mjölkklocka - Campanula lactiflora. Har jag rätt? Förstår inte varför den inte hamnade i någon av mina kassar för det borde den ju ha gjort.

Att vandra omkring här tar timmar. För mig. Härliga sådana.

Stannar länge vid Sanguisorba menziesii - fjäderpimpinell - men väljer bort den. Har flera sedan tidigare och vet inte om jag behöver just denna också. Men fin är den. Onekligen. Även den hamnar på Listan över sådant som inte ska glömmas bort.

Vissa växter väcker minnen. Jag besöker Åbergs tillsammans med en god vän och vi båda minns en resa för flera år sedan och ett besök på den stora trädgårdsutställningen på Tatton Park. Första englandsresan med trädgård som fokus. Ja, det var ju ett flöde av intryck och bland dessa fanns axmalvan - Sidalcea 'Elsie Heugh'. Minns att vi föll i trans inför - i mitt fall - det första mötet med dessa Cottage Garden-växter och planteringar.

Nu blir jag nyfiken... Går in på min sida på AoT-forumet och bläddrar i album. Jodå, året är 2006, platsen är Tatton Park, precis som jag trodde. Här länk till bild från då. Och här en till bild på den från igår.

En liten malva som jag inte vill glömma är trädgårdsmalvan - Sidalcea 'My Love'. Bilden är ju inte fantastisk, men duger som minne och berättar också hur små blommorna är i jämförelse med växtskylten. Den sägs bli 70 cm hög, blomma i juli-augusti och vill ha soligt läge. Om jag finner platsen är den varmt välkommen.

Vandrar vidare bland allt det som bjuds och lockar. Tillsammans noterar vi att vi blivit mer kräsna - eller kanske eftertänksamma - nu än då. Våra trädgårdar rymmer mer, men framförallt våra erfarenheter. För några år sedan var allt nytt och spännande. Som barn i en butik med lösgodis. Bara att plocka! Nu, som sagt, lite annan hållning som gör besöket på Åbergs annorlunda. Inte sämre. Inte bättre. Men annorlunda.

Nåväl, vad hamnade då i mina kassar? Min ambition var egentligen att fylla på med växter för halvskugga och skugga, men så blev det inte. Kände inte riktigt att jag fann vad jag sökte, men tror egentligen det var för att jag inte riktigt är klar med mig själv i vad jag söker för just de planteringarna. Nåväl, det blev ju en del som följde med hem.

Ett av målen var att fylla på köksträdgården och det blev bönor, italiensk ruccola och ätbara blommor såsom kryddtagetes, mexikansk dragon och slingerkrasse 'Milkmaid'. Bönorna visar en fantastisk blomfärg.

Teucrium scorodonia - Lundgamander
Så glad för denna! Ska bli 50 cm hög, gulgröna blommor. Bladen ska smaka vitlök och kan, som späda, användas i sallad, spännande. Nu består min "samling" av gamander av hela tre sorter.

Geranium pratense 'Plenum Album' - Fylld ängsnäva.
Föll för denna lilla skönhet, som enligt växtlappen ska bli 85 cm hög och blomma i maj-augusti. Läget bör vara sol, halvskugga.

Geranium phaeum var. lividum 'Majus' - Ljus brunnäva
Ljusa brunnävor har sedan rätt länge stått på önskelistan och blev glad då jag fann denna. Nu blommar den ju inte, men se här vad som väntar!

Geum rivale 'Album' - Humleblomster, vit
Inte heller denna plantan visar nu någon blomning, men kommer att pryda platsen där den hamnar, det vet jag. Hur den ser ut? Se här!

Potentilla recta sulphurea 'Citrina' - Styvfingerört
En gammal bekant. Införskaffade en förra sommaren, men den visar nu bara små klena plantor efter vintern. Ja, så det fick bli två stycken nu, för den är ju så vacker. Hur den ser ut när den är pigg? Se här!

Potentilla hep. 'Helen Jane' - Indisk fingerört
En ny bekantskap. Jag har sedan i våras en annan, en 'Miss Willmott', men hon har inte blommat än då hon ännu bara är en liten planta. Håller jag på att bli en potentillanörd? Hm, risken - eller kanske än hellre, möjligheten - finns.

Bilderna ovan gör ju inte mina fynd rättvisa. Nu ska de planteras, det ska gödas och vattnas. Det ska pysslas och pratas med. Det ska kikas till och undras. Kanske förundras. 

Nu undrar kanske du som läste förra inlägget om jag mött månadens favorit än? Jag vet inte. Det är nog som Carina skrev i sin kommentar: "...kommer tid kommer råd!" Ja, så jag ser tiden an... 
12 kommentarer:

 1. Underbart att strosa omkring och leta efter växten med stort V. Axmalvan var verkligen fin! Ibland måste man fundera en omgång till innan man är klar över vad man vill ha, och vad bättre plats att göra det på en en stor plantskola? Låter som ni hade en riktigt fin dag på Åbergs.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var en underbara dag på en fantastisk plats. Och att som sällskap ha en annan trädgårderare är perfekt, ingen stress, utan absolut förståelse och delat engagemang där man kan stå och tokstirra på en liten planta länge, länge... (Nu planterat köksväxter iklädd "stadskläder" som var vita för en stund sedan, ha ha...)
   Ha det gott!
   /Katarina

   Radera
 2. Är verkligen avis på dig gällande växtinköpen. Egentligen så har jag inte plats med flera växter men vill ha en massa ändå. Jag kommer ta bort en massa perenner för att få den drömträdgård jag längtat efter så länge. Hur stor är din trädgård? Isa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Isa, jag har en liten trädgård. Hela tomten är på ca 250 kvm, men då ingår ett litet hus o garage o förråd. Ja, så någonstans mellan 150-200 (nej, kan inte vara 200, nog närmare 150...) kvm. Men jag låtsas som den är större. På sidan "Min trädgård" kan du se lite mer övergripande...http://www.engronsida.blogspot.se/p/min-tradgard-miljoer_12.html
   Jag har tagit bort en hel del som jag planterade i början, då jag trodde att det var Det jag ville ha. Inser nu att trädgården är en process som pågår och som nog alltid kommer att pågå. Så jag vet fortfarande inte hur min drömträdgård skulle se ut, men jag vet vilken känsla jag är ute efter.
   Det är genom praktiken jag lär mig. Överblivet, ratat, sådant som blivit för stort... får nya hem hos vänner och bekanta. Ja, så min trädgård har filialer, ha ha... =o)
   Det ska bli spännande att följa din resa!!!
   Ha det gott!
   /Katarina

   Radera
 3. Då vet jag mer hur din trädgård ser ut storleksmässigt. Vår trädgård ser delvis ut som er gjorde när ni flyttade in dvs. rabatter jäms med kanterna på tomten. Min man vill nämligen ha en massa gräsmatta trots att det inte längre är en gräsmatta att prata om utan närmare bestämt en ogräsmatta. Jag har en ny blogg som heter en samlares trädgård men det kanske du redan har märkt. Ha det gott Isa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gräsmatta blir gärna ogräsmatta... suck!
   Ja, och visste inte att du hade en annan blogg, ska kolla..
   Ha det gott!
   /Katarina

   Radera
 4. Vad mysigt. Jag jobbar på en handelsträdgård och ser ibland sällskap som går omkring och pratar om vilka växter dem har och vill ha, det är en sån himla mysig känsla att få gå där. Just när jag jobbar blir jag ibland lite avundsjuk att jag inte får gå där själv o strosa o shoppa ;)
  Och alla dessa sorters växter, även fast jag inte jobbat så himla länge inom trädgård tycker jag att jag hört de flesta sortnamnen som våra odlare har, men de är inte ens en knivspets av alla sorter som finns märker man med tiden, och tur är väl det.
  En väldigt fin och trevlig blogg.
  /Kim Lee

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Ja, det var härligt! Känner igen känslan du beskriver, flera jobb är ju sådana där man ser hur mysigt och kul det är "på andra sidan", ha ha.. Och visst kan man tänka tvärtom dvs att det alltid är jätteroligt att jobba där det är så givande att vara besökare. Det fick jag ofta höra då jag jobbade med kultur...
   Det där med växterna, ja, de verkar bli fler ju fler man möter... =o)
   Nu har jag kikat in hos dig på din blogg, ska bli spännande att följa utvecklingen av trädgården...
   Ha det gott!
   /Katarina

   Radera
 5. Låter som en trevlig dag hos Åbergs! Fina växter du valde:-) kram Sophia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sophia, det var en härlig dag. Att bara strosa runt och inte precis jaga efter något, då är Åbergs som bäst.
   kram
   /Katarina

   Radera
 6. Så roligt att hitta hit, du har så fint och jag blir alldeles glad av all frodighet, vackra bilder och trevlig läsning. Hur får du plats med allt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att ha dig här.
   Varit inne o kikat på din sida, väldigt fint och trevligt...

   Hur jag får plats? Nja, det är "compact gardening" det handlar om. Jag låter växtintresset styra, så det är ju inte precis sparsmakat och designat. Flera rum/avdelningar, men naturligtvis får jag välja bort/begränsa det alltför skrymmande. Men det mesta går. Nåja, tidigare hade jag endast en fransk balkong och då var det riktigt galet =o)

   Ha det gott!
   /Katarina

   Radera

Det är härligt att läsa kommentarer.
Vem du är, vad du tyckt och tänkt. Och känt.
Kanske vill du tillägga något, fråga något.
I vänlig anda.
Varmt välkomna!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...