torsdag 11 juli 2013

Madeira Gamander

Ibland har man tur. Det hade jag den 2 september 2012. Jättetur. Vandrar omkring på växtloppis på Alnarp och finner än det ena än det andra. En säljare visar mig en rätt klen planta, lite gråaktiga och mjuka blad, rosa skira blommor. Hon berättar att den inte är vinterhärdig och jag minns att jag då tänker att nej, det där är nog inte för mig. Fast när jag hör att det bara är att göra som med pelargonerna (oj, så många jag har dödat, tänker jag nu, men inte då) och plantan är till billig peng så slår jag till. Vilken tur! Mer om just den 2 september och bilder på hur den såg ut då, se: Fynd från Alnarp

Låt mig presentera en av trädgårdens nykomlingar: 

Teucrium betonicum
Madeira Gamander (Maderia Sage Gamander)


Ja, så klarade jag ändå övervintringen. Den stod i tvättstugan, där det är kallt men frostfritt. Lät den stå i sin lilla kruka och vattnade den nog nästan inte alls under hela vintern. Onsdagen den 24 april lyfter jag fram den i detta inlägg, där jag förundrat inser att den faktiskt lever.

Jag planterade om den i större kruka och den fick en plats i örtagården omgiven, men ännu ej helt dränkt, av blodtopp, perovskia och citronmeliss. Fast visst ser det trångt ut?

Nu har jag begränsat citronmelissen och lyft undan en del av blodtoppens bladverk. I förgrunden skymtar "den vanliga" gamandern, - Teucrium chamaedrys - som jag får återkomma till i ett annat inlägg.

Jag undrar om det är bättre för en planta, som ska övervintra i kruka, att under vår-sommar-höst få lämna krukan och vara på friland för att sedan grävas upp och omplanteras inför vintern eller om det är bättre att få vara i samma kruka hela tiden. Någon som vet?

Utifrån information på nätet förstår jag att det här kan bli en rätt rejäl planta. Läser att den är torktålig och vill bo väldränerat och soligt. Om det skulle traska in ett rådjur - oj, skulle ju bli förvånad här i stan - så vet jag nu att den inte skulle bli uppäten. Bladverket är grågrönt och mjukt. Vackert.

Den är vintergrön vilket för min del spelar mindre roll, då den då får vara i tvättstugan. Men om - eller kanske när - jag får en vacker glasveranda, så skulle den ju kunna pryda platsen.

Vad jag förstår så ska den gå att fröså, så fröer kommer att plockas och försök till sådder göras. Ska bli roligt att prova. Om projektet blir framgångsrikt så delar jag gärna med mig av fröer och plantor. För detta är en trevlig bekantskap som jag gärna sprider vidare.6 kommentarer:

 1. Hej Katarina! Kul du hittat till mitt Trädgårdsrum! Hoppas att du ska trivas :) Varmt Välkommen och nu kunde jag hitta till din fina Gröna Sida :)Ha det Gott i Sommaren!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan! Roligt att se dig här! Ja, jag kommer att "promenera in till dig" fler gånger, för mycket vackert du visar!
   Ha det gott!
   /Katarina

   Radera
 2. Härliga blad den hade den där gamandern! Tack för tipset det är en växt jag ska hålla utkik efter :-)

  Ha det gott, Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är den vacker!!! Ja, o jag ska försöka ta frön...
   Ha det gott!
   /Katarina

   Radera
 3. Hei :)
  Koselig at du besøkte bloggen min....då var eg så heldig at eg fann din også :))
  No har eg kosa meg her å sett at du har mykje fint, så eg vil gjerne følge deg.
  Den planta du spurde om på bloggen min er ein Heuchera. Muligens ein Heuchera rasperry regal (men eg er ikkje heilt sikker). Den har litt spesielle blomster. Dei er litt større og kraftigare enn dei fleste andre sortane har.Her har det vore mykje vind så derfor har dei lagt seg litt utover.
  God helg, frå MarJE.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan!
   Tack, tack.. ja, och välkommen hit. Jag är glad att jag fann din blogg, återvänder igen...
   Ja, och stort tack för ditt svar. Blev nyfiken. För just blommorna verkade större än vanliga heucheror, men samtidigt passade inte bladverket för t ex ormrot.. Ska hålla utkik efter den där!
   Ha det gott!
   /Katarina

   Radera

Det är härligt att läsa kommentarer.
Vem du är, vad du tyckt och tänkt. Och känt.
Kanske vill du tillägga något, fråga något.
I vänlig anda.
Varmt välkomna!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...