fredag 5 juli 2013

Jag är i grusträdgården

Igår, det är eftermiddag. Sol växlar med moln. Jag är i grusträdgården, fixar och donar. I rosenhäcken, till vänster på bilden nedan, har kaprifolen fallit och jag binder upp såväl den som Charles de Mills, som är en vek typ. Men vacker. Och vacker. Hm... hursomhelst vacker.

Grönskan i grusträdgården är frodig och mycket är på gång. Lammöronen börjar se lite smått risiga ut, ska jag klippa ner dem?

Här lyste för ett tag sedan de ljusblå strandirisarna. Nu är det annat som fångar blicken, bl a den rosa blåverbenan - Verbena hastata 'Rosea' som börjar ta för sig. Flera fröplantor har spridit sig av denna. Ska plantera en del, men om någon önskar kan det finnas att få. Ja, jag vet ju inte vad det blir... men alltid något. Den vita stormhatten - Aconitum napellus 'Album' visar knoppar. I bakgrunden skymtar lavendelrundeln och även den gulblommande daggkåpan kan anas.

Strandirisens många fröställningar väcker hopp.... Här ska plockas! 

Den som snart kommer att överta huvudrollen här är den vita hängpimpinellen - Sanguisorba Tenuifolia 'Stand Up Comedian'. Nu lyser dess gren och bladverk, pratar väl med grannar som också har inslag av mörkt rött bland det gröna.

Mörk stjälk har den frösådda echinacean. Ska bli vit blomma, tror jag. Förra året visade den endast bladverk, så spännande att se vad det blir. Hursomhelst kraftfull i sitt uttryck. Här granne med ännu en av favoriterna...

...det ryska martornet - Eryngium planum 'Silverstone'. Inhandlat förra våren som yttepyttesmå plantor på nätet. Tog sig rätt bra, men nu är den praktfull.

Lavendelrundelns lila och daggkåpans gula... Ja, det gula ska beskäras, har plockat in i buketter, men nu är det dags att skala av ordentligt. Det får daggkåpan att piggna till och dessutom undviks en del fröplantor.

Längst av alla blodtoppar och pimpineller har "den vanliga" Sanguisorba officinalis kommit. En av de första växterna jag köpte på Åbergs plantskola. Ja, det har ju blivit fler lyckade köp där...

Städar i "väntrummet" som är dolt bakom ligusterhäcken. Brokschersminen - Phladelphus lemoninei 'Belle Etoile' fyller luften med smultrondoft. 

Schersminen är uppstammad och efter blomning försöker jag forma "kronan" till ett klot. Kan vara skönt med lite struktur i all denna virrvarr. Ja, gäller ju även ligusterhäcken som behöver beskäras. En trygg och lugn grön bakgrund till allt som vill ta plats.
12 kommentarer:

 1. Härlig grusgård du har med fina växter. Blir extra nyfiken på Sanguisorba tenuifolia. Skulle gärna se en bild på den. Har en själv men den rena arten och tycker de är fantastiska vävarväxter. Är plantskolan Åbergs i Ystad? Passerar där ibland och nästa gång kanske jag ska ta ett stopp i så fall.

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
 2. Hej Carina,
  Tack! Sangisorba tenuifolia är - i mitt tycke - helt fantastisk. Några bilder: http://www.engronsida.blogspot.se/2012/08/en-himmel-av-vita-stanglar.html och http://www.engronsida.blogspot.se/2012/09/fran-korgstolen-sett.html
  Min är inhandlad i Danmark - på Garden Living i Hilleröd - de är väldigt duktiga på perenner i Danmark.
  Jovisst, Åbergs ligger i Ystad. Ett fantastiskt ställe, du bör absolut ta ett stopp! (Räkna med att spendera såväl tid som pengar, ha ha....) Härligt café också... =o)
  Ha det gott!
  /Katarina

  SvaraRadera
 3. Ser fantastiskt ut! Du har verkligen lyckats få en snygg kursgård :)
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 4. Jättesnyggt! Gillar din grusrabatt jättemycket!

  SvaraRadera
 5. Snyggt! Spännande att få se rudbeckian blomma för första gången. Kram Kristina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Att möta en blomma för första gången är alltid spännande... Är lite osäker på vem den här kommer att visa sig att vara... Väntar, kanske inte tålmodigt, men väntar...
   kram
   /Katarina

   Radera
 6. Som jag har skrivit tidigare så tycker jag att din trädgård är väldigt vacker. Ha det gott.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Isa, tack, tack... Blir glad av dina ord.
   Ha det gott!
   /Katarina

   Radera
 7. Fint det är i grusträdgården! Har varit hos Anne Stine nu och köpt Sanguisorbior:-) så nästa sommar blir de förhoppningsvis stora! kram Sophia

  SvaraRadera
 8. Tack! Åh... nu blir jag ju så avundsjuk, ha ha... Måste åka till Anne Stine jag också! Men får knappt med fler Sanguisorbor här, fast om jag gör si och så... Lycka till med dina fynd, för det är de. Alltid!
  kram
  /Katarina

  SvaraRadera

Det är härligt att läsa kommentarer.
Vem du är, vad du tyckt och tänkt. Och känt.
Kanske vill du tillägga något, fråga något.
I vänlig anda.
Varmt välkomna!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...