onsdag 24 juli 2013

Fler växter... och en prima ballerina

Min förteckning över trädgårdens grönska fylls på då och då. Men mycket fattas och jag inser att det här kommer att ta sin lilla tid och det får det göra. Nu till några som nyligen fått namn och bild på växtsidan.

Scabiosa columbaria 'Butterfly Blue' - Vädd, fältvädd
Ett av alla dessa reabordsfynd som jag gör då och då. Trodde den skulle bli vit/cremefärgad, men lyser nu i mycket ljust lila. Fann då namnlappen som ju förklarar färgen. Det är en annan planta som ska bli vit, men var är den nu planterad har jag glömt. Dyker väl upp. Hoppas jag.

Digitalis lutea - Liten fingerborgsblomma
Den står här blad strandirisens bladverk. Jag ska försöka flerfaldiga den via frön, för vet fler platser i trädgården den gärna får pryda.

Campanula allarifolia - Hjärtklocka
Denna står också bland strandirisens blad, kanske lite väl trångt och kanske flytta den till bättre läge. 

Aconitum x cammarum - Trädgårdsstormhatt
Tror jag att det här. Nu står den i full sol, vilket gör att den blå färgen riktigt lyser. Läser att den bör stå mullrikt och i halvskugga, det gör ju inte denna alls...

Aconitum napellus 'Album' - Vit stormhatt
Den står strax intill den blå stormhatten, dvs i full sol. Drar till sig en del löss, ser lite tilltufsad ut på bilden. Kanske att den står för soligt. Efter fröplockning ska jag flytta den till ett något skuggigare läge.

Ophiopogon planiscapus 'Niger' - Mörkt ormskägg
Jag ska försöka ta en bättre bild och gärna då den riktigt blommar. Efter att den stått och stampat i flera år så flyttade jag den och nu verkar den ha fått växtkraft. Står nu något ljusare och med mer plats. 

Sempervivum tectorum L. - Taklök
Det är något speciellt med dess blommor. Magiska på något vis. Att från den här lilla oansenliga så kan det komma något som är så...

Heuchera 'Obsidian' - Mörkt vinröd alunrot
Den är riktigt mörk, jag hoppas kunna flerfaldiga via frön.


Nu är det en bild per växt som gäller. Ibland datum för när bilden togs. Om jag skulle utveckla det hela till något mer, skulle jag vilja ha fler bilder per växt, så att hela växten skildras. Ja, och kanske även dess fröställning, som kan vara rätt häftiga. Här ängsnävan, som jag tycker ser ut som en prima ballerina med utstående kjol och med händerna som möts i höjden.

8 kommentarer:

 1. Ormskägget är så himla ballt! Jag har dock inte vågat köpa nån än eftersom jag inte har en aning om vart jag skulle sätta den och vad jag förstått en väldigt känslig herre. Tänker att när jag byggt upp trädgården lite mer med "basväxter" så kommer den flytta in. Jag längtar dit :)

  Haha, vad rolig ängsnävan såg ut, såg så glad och som sagt, dansande ut.

  Gediget arbete du får här, väldigt roligt att följa!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ormskägget, ja, hos mig varit en lite kinkig herre, men verkar äntligen ha piggnat till... Det är rätt skoj att göra förteckningen, förvisso tidskrävande, men jag tar bara några i taget lite allteftersom.
   Roligt att du följer! =o)
   kram
   /Katarina

   Radera
 2. Hmm... ..om fröställningen tänkte jag - inspiration till en ljuskrona modell tak. Ritar och sparar såna tankar. Tycker mycket om övriga arter av digitalis som din lanata. De som inte är så vanliga men tillför en diskret 'snygghet' genom sina spiror i rabatten. Visst är det kul när man hinner uppdatera sina växtlistor!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad gäller växter som tilltalar så är jag nog precis en sådan som tilltalas av det som du skriver som en diskret 'snygghet', det som inte skriker i versaler direkt. Ja, och den där ljuskronan skulle kunna bli fantastisk...
   kram
   /Katarina

   Radera
 3. Fina bilder! Du är så duktig på att skriva de vetenskapliga namnen! De försvinner snabbt hos mig.
  Hjärtklockan kände jag inte till förut.

  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Att göra en växtförteckning var själva anledningen att jag startade bloggen. Ett sätt att samla namn o bilder. Ja, och så blev det ju mer än så... Nåväl, försöker få till de latinska namnen, men räknar med att de blir en del fel här och där.. Hjärtklockan tror jag är ett resultat från AoT-forumets fröbibba.. Vill du att jag ska plocka frön till dig? (Ja, från den och/eller från något annat - bara hojta.)
   kram
   /Katarina

   Radera
 4. Så fint du dokumenterar! Det ända jobbiga med att läsa all den fina inspirationen är att önskelistan blir alldeles för lång! :)
  Du inspirerar verkligen till att hitta nya favoriter! Vit vädd har jag också tänkt mig köpa, men bara hittat blå/lila, så jakten fortsätter!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Roligt att inspirera, ja, känner igen känslan att ens önskelista bara växer och växer och växer... =o)
   Ha det gott!
   /Katarina

   Radera

Det är härligt att läsa kommentarer.
Vem du är, vad du tyckt och tänkt. Och känt.
Kanske vill du tillägga något, fråga något.
I vänlig anda.
Varmt välkomna!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...