söndag 7 juli 2013

Morgonen bjuder på...

Fågelkvitter. Tänk att de där små kan höras så mycket. För de gör det. Hörs. Speciellt såhär en söndagsmorgon då kvarteret annars andas av sömn, vila och ro. Kaffebryggarens ljud är lovande. Doften likaså. I väntan på... ja, måste ju helt enkelt ta en liten runda och se vad morgonen bjuder på.

Solen är skarp och en duktig fotograf hade kanske valt att inte fotografera just nu eller ställa in kameran på något väldigt bra vis. Men nu är jag ju bara jag så det får bli som det blir. Utanför köksdörren möts jag av stockrosor. Flera har inte slagit ut än, men just dessa i riktigt soligt läge lyser av färg. Schersminen i bakgrunden dignar av blommor som sprider väldoft.

Jag får återkomma till stockrosorna när ljuset blivit snällare. Nåväl, en bild till på dessa underverk som växer i sprickorna i markens betong.

Promenerar vidare. Var är Viggo? Nej, han orkar inte gå med, utan ligger kvar på trappen. Han försöker vara vaken, men det går sådär...

Det jag absolut behöver kika på en ny bekantskap som häromdagen dök upp i en av grusträdgårdens planteringar. Det är en japansk iris - Iris ensata. Kallas också Iris kaempferi, om jag förstått det hela rätt. Nu lyser den i toner av lila och purpur beroende av hur ljuset färgsätter.

Nu en endaste blomma. Undrar om den kommer att bli en hel rugge med flera blommor, liksom strandirisarna. Vore fint. (Bilden nedan tagen igår eftermiddag.)

I rosenhäcken räddade jag häromdagen den lilla plantan av Maiden's Blush, som doldes av Charles de Mills tunga och veka grenverk. Glad över den enda blomma som visar sig. Hoppas på tillväxt.

Strax intill, på andra sidan gången, under (och i) päronträdet, bakom kermesbäret och framför syrénhäcken slingrar sig en honungsros. På markplan är det mest grönt här nu, bl a tulkört och nävor. Om ett tag kommer kermesbärets blommor, som nu lyser vita, att vara mörkt röda, nästan svarta. Dessutom kommer den svarta nysroten och dess kraftfulla mörka att tillföra något till platsen. Men än så länge är det rätt skirt och sött. 

Tillbaka till trappan. Viggo ligger kvar. Har han legat där hela tiden? Ser ju så ut. Han verkar lika sömnig nu som då. Men var kom den där bollen ifrån?

10 kommentarer:

 1. Sol eller ikke sol, vakre og stemningsfulle bilder. Anne

  SvaraRadera
 2. Härliga morronbilder och bra att du struntar i vad en 'duktig' fotograf skulle göra. I kursen jag gått är den en myt som avlivas - fota aldrig mitt på dan. För allt handlar ju om vad jag vill visa.

  Ensatan är lite kinkigare än strandirisen. Här kan du läsa om hur de vill ha det för att blomma bra... http://ensata.com/

  Ha det gott, Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Ja, och vilket gott råd: Jag ville ju visa bilder från stunden... så, du har ju helt rätt!
   Tack för länk ang ensatan!
   Ha det gott!
   /Katarina

   Radera
 3. Vilken fin blogg du har och vilken fin trädgård. Önskar att jag hade en lika fin trädgård som du har men man kan inte få allt här i världen. Ha det gott.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Isa! Nåja, nu visar jag ju bara valda delar, ha ha.... Det finns "förbättringsområden" =oP Hursomhelst, så har vi ju våra kära fyrbenta... ❤
   Ha det gott!
   /Katarina

   Radera
 4. Hvor deilig det blomstrer i din hage. Stokkrosene er da praktfulle. Mine står i knopp og jeg håper de blir som dine:) Viggo har late og gode dager i solen ser jeg. For et hundeliv....:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, tack! Stockrosorna är fantastiska, underbara som återkommer år från år. Kvarteren här är fulla av dem och de skänker så mycket ögonfröjd... Viggo sover än, snark... Nej, det är inte någon morgonpigg hund jag har, ha ha...
   Ha det gott!
   /Katarina

   Radera
 5. Så fina bilder, de utstrålar riktig sommarkänsla.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack tack. Ja, att gå ut på morgonen o möta värmen, ljuset och solen är magiskt...
   Saknaden märktes idag då det var grå-och blåsväder. Men sommaren är ju inte slut än =o)
   Ha det gott!
   /Katarina

   Radera

Det är härligt att läsa kommentarer.
Vem du är, vad du tyckt och tänkt. Och känt.
Kanske vill du tillägga något, fråga något.
I vänlig anda.
Varmt välkomna!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...