söndag 14 juli 2013

Månadens favorit - Inte redo. Än.

Nu är det snart mitten av juli, högsommar. På bloggen Anna Vattenkannas Trädgård (trevlig och läsvärd blogg, rekommenderas) så bjuds vi in att välja månadens favoritväxt. Vi får bara välja en. Var. Men bara en, alltså. Det är ju det som är så svårt. Nu när det prunkar därute, när så många bjuder upp till dans. Bara en. Suck! Som tur är väljer ju andra en del av de växter som jag borde välja, så de blir liksom valda ändå. Så det känns ju rätt OK att jag inte väljer dem. Men, vad ska jag välja?

Nej, jag är inte redo! Jag var inte heller någon talangfull scout då det begav sig... Imorgon ska jag till Åbergs i Ystad och jag tror att jag kommer att träffa Växten där. Den där som kommer att inge ett Ah! och ett Åh! och förmodligen också ett Oh! Den hamnar i skottkärran, som rätt fort fyllts till brädden där jag går mellan gångarna. Pausar i fiket, för att sedan ta ytterligare en tur. Kommer juli månads favorit att finnas där i skottkärran? Eller är det någon av de som redan finns därute? 

Valet skulle kunna falla på stockrosorna. De finns såväl i trädgården som längs trottoarerna här i kvarteren. Skulle Limhamn välja favoritväxt så skulle det nog bli stockrosorna. Här de som står nedanför kökstrappen.

Ett annat val skulle kunna vara bolltistlar, men de har inte riktigt kommit till sin rätt än. Det ryska martornet 'Silverstone' lyser i solen. Vackert!

 I samma plantering finns den rosa blåverbenan. Inte så dum. Alls.

Stjärnflockorna är redan valda, ser jag. Vilken tur, för de förtjänar verkligen en plats bland favoriterna.

Lavendeln har också blivit vald. Härligt! Min rundel lyser nu lila och doftar magiskt. Igår klippte jag den lilla buskbomshäcken, som är tänkt att ge lite känsla av ordning i allt som prunkar. Men bilden är tagen för några dagar sedan, då den fortfarande är oklippt och rufsig. Ja, ja, nu vet ni iallfall att jag är mer ordentlig än vad bilden låter påskina =o)

Sanguisorborna är på gång, men det är bara den vanliga blodtoppen som ännu visar... toppar. Stormhattarna har inte heller slagit ut, men gör det vilken dag som helst. Båda skulle kunna rymmas inom vad som kan väljas i juli. För vi är ju bara i mitten av månaden nu, så tid finns.

Eller välja något ätbart? Det är ju inte så dumt... Köksträdgården bjuder på en del nu.

Ätbara blommor är trevliga på flera vis. Här gurkörten, som växer i pallkragarna och tenderar att lägga sig över sallad och annat. Får begränsas och styras upp, men - för mig - ett måste. En favorit. Månadens? Hm...

Inhandlade några tagetes på den lokala plantskolan. De står fortfarande i sina små krukor, men ska planteras i pallkragarna bland andra ätbarheter. Ska komplettera imorgon på Åbergs, de brukar ha en hel del att välja på vad gäller köksodling. Den orange vattenslangen är ständigt närvarande. Skulle valet handla om månadens trädgårdspryl, så hade den blivit vald. 

Några som inte blir valda är bönorna, som var tänkta att glatt klättra och täcka spaljén här. Ser ni någon böna? Nej, inte jag heller... Suck!

Jag har rensat i pallkragarna och gjort plats för nykomlingar. Fann flera små violer/penséer, som måste ha självsått sig från tidigare års planteringar. De höll på att drunkna bland det mer storväxande i kragarna, så nu har de fått hamna i små krukor som står i pergolans vägg. Blåregnet växter till sig - Tack! I bakgrunden skymtar fikonet, som också är frodigt.

Nej, det står helt klart för mig nu. Jag är inte alls redo att välja juli månads favoritväxt idag. Kanske imorgon. Kanske inte. Får se. Men om ni nu inte står ut med denna min velighet - vilket jag kan förstå, då jag är en förstående typ - så kan ni ta del av andras beslutsamhet på Månadens favoritväxt.

8 kommentarer:

 1. Det är meningen att det ska vara svårt - jättesvårt! för annars är det ingen utmaning :-) men jag håller med dig, alla växter har ju sitt och man tycker om dem allihopa.

  Funderar, du bor ju i Limhamn och jag ute i Bunkeflostrand. Skulle jag få komma och hälsa på dig någon dag och få möjligheten att uppleva din trädgård IRL? Du når mig på anna.hedren(a)telia.com Byt ut (a) mot@.

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha... ja, och det är ju just därför det är så svårt... och roligt på samma gång. Får väl se vad det blir...

   Vi är ju nästan grannar =o) Vore jätteroligt att träffa dig och du är givetvis varmt välkommen hit. Hoppas jag kan få komma o uppleva din trädgård också... Jag mailar dig!

   Kram
   /Katarina

   Radera
 2. Jag är ingen grönsaksodlare i praktiken men blir alltid lysten när jag ser fina bilder. Jag kände både Ohh, Ahh och Åhh när jag såg dina 'köksträdgårdsfoton'.

  I Ystad plockade jag helt fräckt lite frön från en purpurröd stockros i höstas. De har grott nu. Glad är jag :-)

  Och du... ..kommer tid kommer råd! Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha.. Ler när jag läser din kommentar och tack, tack för vänliga ord. =o) S
   tockrosfrön är till för att knyckas! Och spridas! Hoppas dina sådder blir till vackra rosor!
   Kram
   /Katarina

   Radera
 3. Visst är det svårt att bara välja en favorit och speciellt om man inte får ta en växt som någon annan valt. Jag är barnsligt förtjust i rosenplister och hade valt den om man inte fick välja en ros. Isa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Isa, jag tror att man får välja även det som andra valt... (men blir osäker nu när jag skriver det), husomhelst så är jag tacksam att andra väljer en del av mina favoriter, för då blir de iallafall valda av någon, lyfts fram och beundras av många.
   Rosenplister - Hur ser den ut? Bildgooglar och ser att det där är ju en av mina okända småplantor ute i trädgården! Isa, TACK! för att du nämnde den och jag mig ledtråden =o)
   Ha det gott!
   /Katarina

   Radera
 4. Jag läste nog in fel för jag trodde det var så att man inte fick välja en favorit som andra redan valt :) Rosenplistern är en stor favorit hos mig men jag vet att andra ser det som ett ogräs. Ha det bra Isa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aha... hursomhelst kanske inte så kul att välja något som någon annan redan valt.. Nåja, den där rosenplistern är en helt ny bekantskap för mig. Vet inte riktigt hur den hamnat här, förmodligen ett av alla dessa loppisfynd som jag gör... =o)
   Ha det gott!
   /Katarina

   Radera

Det är härligt att läsa kommentarer.
Vem du är, vad du tyckt och tänkt. Och känt.
Kanske vill du tillägga något, fråga något.
I vänlig anda.
Varmt välkomna!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...