fredag 18 oktober 2013

För ett halvår sen

Återigen fredag och återigen en blommig sådan. Vi bjuds att blicka bakåt, temat är "För ett halvår sen". Jag bläddrar bland inläggen och är nyfiken på hur det såg ut då. Jag finner ett från den 21 april med rubriken "Vårkänslor: Äntligen!". När jag kikar på bilderna så känner jag dofterna, färgerna och ljuset. Hoppfullheten. Och längtan. Framförallt längtan.

Att blicka bakåt blir också att blicka framåt. Trädgårdsåret är en cirkel, det som var då det kommer åter. Något annorlunda, men ändå likt. Kanske inte en cirkel ändå, snarare en spiral. Det går runt, men är ändå inte helt detsamma. Egen aktivitet skapar ju en del förändringar. Lökar och annat planteras, frön sås. Spaden i hand. Andra förändringar står väder och vind för. Naturen gör sitt för att skapa glädje, men också sorg. Undrar hur det kommer att bli. Då. Jag menar sen.

För ett halvår sedan. Det slår mig att det som komma skall inte ligger längre bort i tid än det som var då. Det som var då var ju inte obegripligt länge sedan. Ja, så då är väl inte framtiden så svårfångad ändå. Fast tiden är bedräglig. Sex månader av vår, sommar och tidig höst är inte detsamma som sex månader av sen höst, vinter och tidig vår. Det är skillnad på tid och tid även om klockan sägs ticka i samma takt. Men återblicken ger mig ändå en känsla av att det som väntar ändå inte är helt utom räckhåll. Så småningom är vi där igen. Lika frustrerade över att väntan och längtan varit alltför lång. Lika förundrade över det som visar sig här och där. Lika betagna över det underverk vi kallar vår: Äntligen!

Här igen. Se inlägget från mitten av april. Så här var det "för ett halvår sen":

______________________________

Äntligen!

Vårkänslor, känslor av vår. Något vi pratat om och längtat efter ända sedan vintern infann sig. Kanske tidigare ändå. Våren är speciell för den föregås av vintern, årets väntrum. Tar en nummerlapp och inser att kön är lång, alltför lång. Bläddrar förstrött i någon tidning, som egentligen inte intresserar eller roar mig, men som får tiden att gå. Kikar runt på de andra som också väntar, de suckar och stönar, liksom jag. I väntan på. Våren. Nu är vi där, här. Äntligen! 

Äntligen! Det är våren. Våren behöver den där vintern, för annars hade inte något äntligen infunnit sig. Men den där vintern behöver väl inte ta sin uppgift på fullt så stort allvar som nyss, dess arbetsbeskrivning kunde nog lättas upp något. Hursomhelst, våren behöver vintern och vintern görs uthärdlig med tanke på våren. Den kommer, den kommer...

Igår den allra första riktiga trädgårdsdagen. Kunde vara ute från morgon till kväll en dag när solen värmer, vinden väljer att vara stilla och fåglarna kvittrar. Det är vår!

Några bilder från igår. Julrosor blommar, snöklockorna börjar bli rejält trötta. 

Plötsligt såg jag den, den lilla blåsippan är blygsam där den står under äppleträdet. Den möts alltid av ett Åh! eller kanske Ah! eller varför inte ett Jaaaa!

Precis vid trädet lyser dessa krokusar gula. Annars har de krokusar som står mer soligt också börjat vissna ner så smått. Det går fort nu. 

På andra sidan "gräsmattan", ja, för den ser ju för eländig ut, har jag planterat flera olika narcisser. Endast en sort har börjat blomma. Än.

 Så mycket på gång... Här löjtnantshjärta och akeljor.Bland annat.

Planterade kungsängsliljor, som startat sin blomning inomhus, och ser till min glädje att de verkar trivas där bland rosenbuskarna.

Ibland är skuggan det bästa läget för en liten tax...  Han slickar sig nöjt om nosen. Det bruna bakom? Rosmarinen, som stått ute i flera år. Ser eländig ut. Finns det liv?

 Tulpaner i korg.

Liten tulpan lyser, vet inte var den kommit ifrån, men den får gärna vara med och sprida vårglädje.

Så blev det kväll. Den lilla tulpanen slöt sig. Imorgon, dvs idag, så ska jag ta tag i denna plantering. Här syns bland annat flera lammöron som ska delas.

Kikar ut, solen skiner. Fågelkvitter hörs. Det är återigen dags: Äntligen!

______________________________


Ja, och för fler inlägg för denna fredags tema, se länk.

30 kommentarer:

 1. En fantastisk tid den tidiga våren. Allt vaknar till liv och då önskar jag att tiden stod stilla .

  Trevlig Helg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den tidiga våren får gärna komma tidigt och sedan lunka i lagom takt. Så att vi hinner med.
   Trevlig helg!
   /Katarina

   Radera
 2. Fint skrivit om en underbar och efterlängtad vår nu är den snart här igen
  Ha en fin dag
  kram Meta

  SvaraRadera
 3. Blev sugen på att plantera tulpaner i korg precis som du, tack för inspirationen...ska bara ut och leta upp en korg i gömmorna, tulpanlökar har jag i massor! Såg ut som en nätkorg du hade? Hur har du löst så att inte jorden faller ut från nätet?
  Ha en skön fredag!/Anna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vassego =o)
   Jodå, det var en nätkorg. På hösten klädde jag insidans väggar med löv, sedan i med lite jord. Ja, och lökar. Sedan stod den utomhus hela vintern, och väggbeklädnaden fungerade hyfsat. Fast hade kanske varit vackrare med något annat, kanske täckbark? Vet en god vän som använde säckväv, inte så dumt.
   Så ska jag nog göra, blev nu sugen på att köpa några lökar till o plantera.
   Ha en härlig fredag du också!
   /Katarina

   Radera
 4. Läser din text och kikar på bilden av julrosen och känner den där känslan av förväntansfull väntan... Den som kommer i februari... kommer de inte snart? Våradonisar, crocusar, julrosor och de där som lite försiktigt börjar sticka upp nacken tidigt, tidigt. Och sant är det ju att det är lika långt åt båda hållen!! Kram från Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den där längtan kommer tidigt och kan bli till frustration om inte SMHI levererar kort vinter och tidig vår.. Hoppas!
   kram
   /Katarina

   Radera
 5. Åh, ja visst så fint det är på våren! Man längtar verkligen när man ser din bilder. Jag ser i kanten på bloggen att du vill ha mer krolliljor..........du kan nog vara lugn dom sprider sig rätt bra själva. Fast det tar några år innan de blommar. Jag har i många i min trädgård, som har flyttat in i från skogen.Trevlig helg. /Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter lovande, tack!
   Trevlig helg önskar jag dig också!
   /Katarina

   Radera
 6. Tjusiga bilder på julros och sippa! Oj vad man har att se fram emot! Trevlig helg.

  SvaraRadera
 7. Härlig tillbakablick....underbara bilder....!!!

  Trevlig helg !

  Kram Ninni

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, tack!
   Ser på din blogg att det snöat hos er, brrrr..
   Trevlig helg!
   /Katarina

   Radera
 8. Vilket fantastiskt inlägg! Härligt och ger en underbar känsla.
  Bloggkram,
  Charlotta

  SvaraRadera
 9. Så vakre bilder du viser! Julerosen din var veldig fin.
  Ha en fin helg!

  Klem Marit

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Julrosen en favorit (bland andra =oP)
   Ha det gott!
   kram
   /Katarina

   Radera
 10. Det är 6 månader sedan och visst är det så att det känns som nyss? det är bara lika lång tid framåt som det är samma igen,,, För oss är det bara att hålla ut :) Härligt satt vi har Blooming Friday :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var väl inte så längesedan ändå... Dessutom tror jag det blir en tidig, lång och varm vår. Solig också. Tror jag. =oP
   Ha det gott!
   /Katarina

   Radera
 11. Det är verkligen häftigt med tid och att om lika länge är vi där igen. Vi ska klara av jjulafton däremellan :-)
  Kram Hélena

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, ditt tema fick mig att vandra såväl bakåt som framåt... =o)
   kram
   /Katarina

   Radera
 12. Spiral er et passende bilde. Ønsker ikke repriser på årets iskalde vår!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut spiral! Nej, en sådan repris vill vi absolut inte ha! Brrr...
   Ha det gott!
   /Katarina

   Radera
 13. Så fängslande inlägg i veckans tema. Väldigt roligt att läsa om dina tankar för ett halvt år sedan! /Anja

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, tack!
   Ja, att återvända till tankar från då var spännande. Kände precis hur det som var kommer åter. Den där väldiga längtan och så småningom glädjen.
   Ha det gott!
   /Katarina

   Radera
 14. Så fint skrivit om den där väntan och året som en cirkel, kan bara hålla med. Och sedan är det ju det där med ljuset. Vårljuset. Syns så väl i dina bilder att det är vårbilder. Längtar redan tills de där spaningarna efter vad som har kommit upp... Men först en skön höst och vinter med innepyssel och lite skissande, fixa västlistor och annat. Ser fram emot det också. Kram Kristina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja, det är härligt när allt kommer åter. Men - instämmer - först mys och fix inomhus. De där växtlistorna... =o)
   kram
   /Katarina

   Radera
 15. Vilken fin tillbakablick vi fick hos dig. Härligt ! Kram

  SvaraRadera

Det är härligt att läsa kommentarer.
Vem du är, vad du tyckt och tänkt. Och känt.
Kanske vill du tillägga något, fråga något.
I vänlig anda.
Varmt välkomna!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...