tisdag 15 oktober 2013

Tomater, fikon och skjulets möjligheter

Tomatplantorna ser riktigt trötta ut. Fortfarande bjuds det att skörda, men frågan är hur länge till. Jag undrar om de nu gröna hinner bli röda. Kanske plocka dem nu, men för få för att göra marmelad eller chutney. Kanske steka? Minns ju filmen "Stekta gröna tomater" och skulle kunna prova. Men ännu får de sitta kvar. En stund till. Det kan ju fortsätta vara milt. Det kan ju fortsätta att vara soligt. Hoppas.

Nyligen vissnande blommor, men tror knappast att det hinner bli frukter. Hade jag haft ett växthus så... Men nu har jag inget. Än.

Alldeles nyss var fikonets blad friskt gröna. Nu går de mot gult. Många frukter, som inte hinner mogna. Går det överhuvudtaget att få mogna fikon om man har plantan på friland? Läget är zon 1 och soligt i söder. Ett växthus hade gett andra förutsättningar. Men vet inte om det är så viktigt för mig att kunna skörda fikon egentligen. Eller är det bara så att jag ännu inte insett storheten i just det. Skördar ni fikon? Blir de goda?

Äppelträdet kräver inget växthus för att ge mogna frukter. Det är ju tur det med tanke på trädets storlek. De värdefulla frukterna plockas. Bladen faller. Även frukten faller och den närliggande, delvis underliggande, dammen tar emot en del. Jag måste rensa, för vattnet börjar alltmer likna - och framförallt - dofta, hm, stinka - av höstens "gåvor". Urk!

Blir sugen på växthus och kunna förlänga säsongen. Ett litet ett. Någonstans. Men var? Om jag gjorde om verktygsskjulet till uterum, med större fönsterpartier, så kanske det kunde fungera som vår- och höstplats för en del krukade växter. Som tomaterna. Då får den gamla trädörren ersättas med något med glas, som släpper igenom ljuset. Överhuvudtaget så kan ju glasen vara spröjsade så att den gamla stenbyggnaden inte förlorar sitt uttryck. Börjar fundera och känner att i dessa tankar kan jag vara kvar ett tag. Ett projekt för vintern, leta information och skissa. 

Dörren är stängd. Innanför den en riktig röra. Verktyg, krukor och annat huller om buller. Inför en eventuell ombyggnad behöver jag städa. Röja upp så att det blir synligt vad utrymmet kan möjliggöra. Hoppas att lördagen bjuder mildväder eller åtminstone torrväder. Om så, röj- och städväder. Det allra första steget är inte alltid det roligaste och jag vet ju inte riktigt varthän det leder. Kanske till dignande tomatodlingar och ett litet utrymme som kan förlänga säsongen. Kanske bara ordning och reda i ett redskapsskjul. Det senare vore ju också något nytt =o)18 kommentarer:

 1. Hei. Spennende med fiken i trädgården! Jeg skördar fikon i Spania. Der er de utrolig smakfulle. I Sverige har jeg noen fiken i veksthuset som kommer innomhus om vinteren, men de har ennå ikke kommet med frukter. I sone H3/H4 er det ikke like lett å ha fiken i trädgården året rundt, men jeg kjøpte et i fjor som har stått utomhus hele vinteren. Det gikk faktisk fint, selv om planten er pytteliten ennå ;-)
  Kanskje jeg kan skörde noen frukter om noen år...!? Ha en fortsatt riktig fin dag
  Stein

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter härligt att kunna skörda fikon i Spanien... Min står ute året runt, men nu är det ju skyddat läge o zon 1. Men det verkar ändå vara lite för tufft för att frukterna ska hinna mogna...
   Ha det gott!
   /Katarina

   Radera
 2. Så härligt att skissa på en säsongsförlängare. Och att få förrådet städat. Jag blir alltid så himla nöjd när jag får gjort just sån städning. Ha det gott! /Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag också! Jag är en slarver som gillar ordning...
   Ha det gott!
   /Katarina

   Radera
 3. Men det var väl en bra idé att fundera vidare på och drömma lite kring? Och som du säger, blir skjulet röjt så är det ju också bra. Vi skissar just nu på en ny trädgårdsbod och jag längtar tills den är på plats. Men det är ett tag tills dess, så ännu så länge får jag stå ut med röran i nuvarande bod... Kram Kristina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, roligt att ha en del drömmerier och planer. Gör förmodligen vintern kortare. Tror o hoppas jag. Om jag gör om mitt skjul till ngt annat så behöver jag finna en lösning för trädgårdsprylarna... En bit av garaget kanske. Något sådär galet funktionellt så ordningen hålls. Dream on, dream on...
   kram
   /Katarina

   Radera
 4. Jag tycker du skall göra stekta gröna tomater, det låter gott!

  Ha det bra!
  /Ruben

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vore kul att prova. Kollar recept...
   Ha det gott!
   /Katarina

   Radera
 5. Kul med skjul! för vinterinspirationen kan jag tipsa om genbyg.dk, de lägger upp alla gamla fönster och dörrar med mått, gör det lättare att leta tycker jag. De har mycket mer spröjsat än de andra återbyggdepåerna i skåne, oftast ok priser med. Vi köpte våra dörrar där över internet, men hämtade gjorde vi själva =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, tack för en helt underbar länk! Nu har jag kollat runt och här finns ju en hel del. Jag finner sällan något på återbyggdepåerna här och om där råkar finnas ett enstaka spröjsat enkelglasfönster så är priset högt. Än en gång: Tack för tipset!
   Ha det gott!
   /Katarina

   Radera
 6. Att spåna vidare på växthus/skjul/orangeri låter som en perfekt vintersysselsättning. Kulören på dörren är för övrigt fantastiskt fin tycker jag!

  Du frågade om thujahäcken. Jag har planterat både på våren och hösten och höstplantering är att föredra - om du inte vill vattna stup i ett. Kompletterade själv med några plantor förra veckan så än är det inte försent. Marsch iväg till plantskolan med dig - nu är det ju dessutom 50 % nästan överallt!
  Häckplantorna jag visade i mitt inlägg var nog 60-80 cm höga (de var billigast) n'r jag köpte dem och nu är de ca 130-140 cm. Man kan säkert få dem att växa ännu mer, men jag vattnade bara en gång i veckan under förra sommaren och i år har kanske vattnat totalt 3-4 ggr...
  Jag gillar när häcken är yvig och inte så rak. Lite nyvaken så där ;) Gällande klippning så klipper jag lite då och då (faktiskt hela sommaren) med en vanlig trädgårdssax. Så "ska" man säkert inte göra, men det funkar hur bra som helst :)

  Lycka till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. TACK! Toppen med informationen och inspirationen. Ska kolla vidare... återkommer nog till dig med fler frågor. Du är ju nu min thjuaexpert! =oP
   (Ja, och kulören - tack! - kallas övedsgrön och är linoljefärg, så den växlar lite beroende på ljus, ålder osv.)
   Ha det gott!
   /Katarina

   Radera
 7. Ja, det går att få mogna fikon på frilandsplantor i zon 1! Men det har nog bara hänt en gång, eller möjligen två, hos oss. Jag hoppas dock varje år :-)
  Vi funderar också på växthus, eller orangeri, som vi ska hålla frostfritt. Tänk så skönt att ha plats för alla växter.
  /Katarina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aha! Så det går.. Vore fantastiskt att få vara med om det. Ja, jag är rätt avundsjuk på dem som har växthus/orangeri och liknande. Måste vara härligt! Både för oss att vara i och för att kunna odla.
   Ha det gott!
   /Katarina

   Radera
 8. Det går utmärkt att från friland äta solmogna fikon här på skånska östkusten i princip varje är. Det blir fler ju mer etablerad trädet/busken är. Har även i kallväxthus och får där två skördar - en på försommaren och en i oktober. De smakar avsevärt bättre än de stackare som fraktats hit. Testa gödselvattna om det går trögt och försök skapa lä från vind.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Det låter hoppfullt! Nu många frukter och den milda våren/försommaren verkar ha gjort sitt till. Busken står vid en mur, läget är skyddat. Ja, så hoppas denna sommar få skörda, vore härligt!
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera

Det är härligt att läsa kommentarer.
Vem du är, vad du tyckt och tänkt. Och känt.
Kanske vill du tillägga något, fråga något.
I vänlig anda.
Varmt välkomna!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...