söndag 20 oktober 2013

Variationer

Besöker andras bloggar och inser det jag egentligen redan vet: Vintern står snart för dörren! Det har snöat på vissa platser. Det ser kallt ut. Här regnar det, jag vill inte gå ut. Men jag borde. Lämna det varma och bekväma och göra Nytta! Därute är det ju inte förberett inför det som komma skall, ja, det som delvis redan är här. Där står pelargonerna och fryser de stackarna. Det var inte länge sedan solen  värmde, även om hösttröttheten hade anlänt.

I utrymmet mellan kökstrappa och husväggar står pelargonerna samlade på en lite upphöjning klädd med småsingel. När det slutat regna ska jag ta ett ryck och flytta in dem till tvättstugan för vintervila. Några hamnar på fönsterkarmarna här inomhus. Pelargonernas blad visar variationer, så också blommorna. Här bilder från den senaste tiden.

En enstaka blomma. Bladverket visar flera uttryck.

Dessa blad påminner om dem ovan, men är mycket rödare. Blommorna? Minns inte, jag är osäker på om den har blommat i år. (Nästa år kommer jag självklart att ha mycket bättre koll på dessa pelargoner... =o)

Andra bladverk och blommor.

De små enkla blommorna tycker jag allra mest om. Dessa blad är olika...

...de här.

Men de små rosa blommorna kan vid hastig blick verka likadana. Fast om man kikar lite närmare så syns skillnader.

Andra blad. Hur såg blommorna ut här? Jag minns inte och den visar ingen blomma nu. Kan det vara denna som har cremefärgade blommor? Kanske. Kanske inte.

 Andra blad och blommor återigen.

Stjärnpelargonens namn förstås...

...då jag jämför dess blommor med denna.

Jag har svårt att fånga den knallröda pelargonen på bild, det vill sig liksom inte. Tror den kallas rosenpelargon. Ingen bra bild, jag vet.

Bild från igår, så trött, så trött.

Det finns några krukor till, några fler sorter. I någon ser det rätt dött ut. Ja, och jag vet att alla dessa inte kommer att överleva vinter, men jag försöker så gott det går. Hursomhelst roligt att varje vår/försommar handla av pelargonsällskapet, som brukar sälja småplantor till en inte alltför dyr peng. Här kan det hittas variationer, som inte kan finnas i den vanliga trädgårdshandeln. 

Kikar ut, fortfarande smattrar regnet. Hoppas på uppehåll, men det ser ut som ett sådant regn som kan vara länge, kanske hela dagen. Frusna pelargoner. Blöta pelargoner. Trötta pelargoner. Stackars pelargoner behöver räddas och jag inser att det är jag som är den lokala räddningstjänsten. 4 kommentarer:

 1. Jag älskar pelargoner! Alla mina har fått komma in, vi hade minus fem grader i natt.
  En mycket solig dag idag, om än kall.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, ni har det kallt! Här mildväder, om än blötväder. Regn och åter regn.
   Ha det gott!
   /Katarina

   Radera
 2. Gillar din pelargonsmak! De små, enkla som man behöver kolla lite närmre på... ..de är allra, allra finast. Min dotter tog in sina här för några veckor sen. Då kändes det lite omvänt och jag fick tagit in mina också i en hast :-) Pelargonsällskap - det låter spännande :-)

  Ha det gott! /Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är de söta de där småblommande... Skulle gärna ha fler. Till våren, till våren. =o)
   Ha det gott!
   /Katarina

   Radera

Det är härligt att läsa kommentarer.
Vem du är, vad du tyckt och tänkt. Och känt.
Kanske vill du tillägga något, fråga något.
I vänlig anda.
Varmt välkomna!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...