söndag 6 oktober 2013

Nummer 1

Blommig fredag har fått bli blommig söndag. Får man göra så? Ja, det får man, tänker, tror och därmed gör jag. Nummer 1. Listan är lång och innehåller en mängd saker att göra när tid ännu är. Sedan är det för sent. Och/eller för tidigt. För sent för denna säsong, för tidigt för nästa. Nåväl, på höstens lista har bordet själv spikat ett nummer 1.

Det är ett gammalt bord som tidigare bott någon annanstans och då inomhus. Den vita färgen tål inte fukten och kylan, den ska skrapas bort. Sedan målar jag bordet i linoljefärg. Vilken kulör? Det kan vara så att bordet ska smälta in. Men det skulle också kunna vara så att det ska sticka ut, bli ett unikum. Den enda i sitt slag.

Mycket av snickerierna är målat i denna gröna nyans. Linoljefärgen är inhandlad på Byggfabriken, där jag lånat bilden. Pergolan är grön. Några trädgårdsmöbler likaså. Det är grönt runt fönster och även dörrarna är gröna. Det är mycket grönt. Kanske läge att bryta av?Bordet på bilden ovan är svart. I köksträdgården är pallkragarna målade i en mycket mörkt grå, nästan svart ton. Vackert mot grönskan och de mer knalliga färgerna som bjuds här. Gult, orange och rött. Gurkörtens blå. Allt blir fint mot den mjuka svarta tonen.

Ljusare toner finns också. Stolen och bordet är båda målade i linoljefärg, som behöver bättras på. Skönt att slippa slipa ner, utan kan rätt enkelt bara måla. Samma kulör eller annan? 

När den vackra duken läggs på bordet så syns det ju ändå inte. Kanske är det i textilen kulören väntar på att bli upptäckt.

Eller är det kanske husets tegel som ger mig ledtrådar, kan vara så.

Det lilla bordets skulle kunna ha sin naturliga brun-grå nyans, dvs jag målar utan pigment. Det kan också bli fint. Kikar på Byggfabrikens färger och lockas av de röd-gula tonerna som pratar med blodtoppar, echinaceor och annat. De blå tonerna skulle kunna lyfta fram blåblommarna, men också prata med himlen. De brända tonerna pratar med... Måsta allt prata med vartannat? Nja, njo, jo, det är nog så. I en liten trädgård där allt är nära till hands så blir det så att alla pratar med alla.

Nummer 1 på listan är således bordet. Det finns mer att göra innan det är för sent. På listan finns nummer 2 och 3 och 4 osv. Plantera, flytta runt. Vinterförvara ditt och datt. Diska krukor och redskap. Plocka fallfrukt och rensa damm. Fix och don. Före...

...det där mellanrummet med kyla och mörker. I början mysigt med levande ljus och bläddra i böcker. Fundera och anteckna ibland. Nej, inte så dumt alls. Men sedan väcks otåligheten, försiktigt puttrande som en retning. Sedan allt mer påtaglig för att bli till något plågsamt som är nästan omöjligt att hantera. Då det blivit omöjligt att hantera, då vi inte står ut, bjuds vi plötsligt ut till första kaffet. Det är kallt, men solen värmer. En stund går det. Vi går en runda bland kvistar och grenar, som inte visar några livstecken. Marken är hård, frusen. I denna stund förundras vi över en liten gul blomma, en rätt oansenlig varelse som annars skulle gå oss obemärkt förbi. Jublet väcks då vi ser Livet återvända. Den allra första av alla slag, i raden av andra som är först ut i sitt slag. Den första som lyser, den första att plocka in. Den som gäckar vintern är nummer 1.


Fler inlägg på temat, se LÄNK16 kommentarer:

 1. Kul att följa dina funderingar! Ett toppeninlägg!!!

  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Blir glad av din snälla kommentar!
   Ja, och ha det gott du också!
   /Katarina

   Radera
 2. Färgen som stack ur väven på bordet - det var den gröna med dragningar åt andra håll. Kanske är resan och funderandet nummer 1, det där kuliga, planerade tänkandet. Det gillar jag i vart fall. Å så älskade jag första bilden i inlägget :-) Fin tolkning du gjort! Ha det gott! /Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har ju så rätt, det är ju det som är nummer 1. Hihi, tänkte inte på det förrän jag läste ditt inlägg, men nu ser jag ju det så tydligt. (Även jag fångades av den gröna, tror vi menar samma... =o)
   Tack, tack och ha det riktigt gott du med, önskar
   /Katarina

   Radera
 3. Härligt inlägg. Gillar den gröna färgen jätte mycket. Man har ofta så mycket " på gång " så att prioretera nummer 1 skulle man ju göra så får man ett nytt nummer 1 efter det:)) Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja, och det stämmer, det dyker ju upp nummer 1 hela tiden =oP
   Kram
   /Katarina

   Radera
 4. Ja, du hinner ju fundera lite mer på vilken färg du ska ha under vintern. Du kan ju göra ett randigt bord kanske ;) Vintergäcken gillar jag mycket! /Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänk ett randigt bord... Perfekt att få välja alla kulörer och slippa välja bort! =oP
   Ha det gott!
   /Katarina

   Radera
 5. Wow...Ett väldigt starkt inlägg och precis så som man känner... Först ok med mörker och kyla men efter ett tag ren frustration och längtan!

  Fortsätt du med den sköna, lugna, gröna :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, tack! Ja, om en stund är vi där, kämpar oss igenom. Ska nog gå denna gången också...
   Den gröna? Ja, det är ju en favorit så... =oP
   Ha det gott!
   /Katarina

   Radera
 6. Vilket kul inlägg, gillar dina funderingar mycket och känner igen mig. Vilken färg ditt bord ska ha vet jag dock inte, men förhoppningsvis blir det plötsligt glasklart för dig. Brukar bli så. När man minst anar det. Klockan 3 en natt eller så... ;) Kram Kristina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, tack! Ja, jag tror också att det blir så. Svaret kommer när man minst anar det och är sedan en självklarhet.
   Kram
   /Katarina

   Radera
 7. Vilken härlig tolkning av veckans tema nummer 1.
  Du kommer säkert på vilken färg du vill ha bara du får fundera lite till.

  Önskar dig en fin start på den nya veckan.
  Ha det bäst!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, tack!
   Försiktig morgonsol visar sig, verkar bli en fin dag!
   Hoppas detsamma hos dig.
   /Katarina

   Radera
 8. Man tänker och tänker och plötsligt ramlar poletten ner. Så brukar det vara :)
  Vilken alldeles underbar trädgård du har. Bilderna med perovskian och blodtopparna är mina favoriter. Mina blodtoppar blommade bara jättetidigt i somras och sen inte mer. Ser att dina blommar samtidigt som perovskian - väldigt fint. Kanske har jag någon "knassort".

  Ha det fint!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh tack! Ja, och dina favoriter är även mina, fniss. Underbara var för sig och tillsammans helt fantastiska. Om du vill ha frön från mina blodtoppar så säg till. Vet inte hur lätta de är att föröka, men kanske...
   Ha det gott!
   /Katarina

   Radera

Det är härligt att läsa kommentarer.
Vem du är, vad du tyckt och tänkt. Och känt.
Kanske vill du tillägga något, fråga något.
I vänlig anda.
Varmt välkomna!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...