onsdag 9 oktober 2013

Vackert!

Jag bläddrar bland nytagna bilder och låter blicken stanna vid stjärnflockan - Astrantia 'Roma' - som bjuder ännu en blomning och glittrar i solen.

Den gröna helgonörten - Santolina rosmarinifolia - höll på att dö under vårvintern. Jag tog sticklingar från den klena plantan och lyckades hålla dem vid liv. I år har bara några få vackra blommor visat sig, men tidigare år har den sett ut så här!  Hoppas att nästa sommar bjuder på mer, men det vackra silvriga bladverket är gott nog. Pratar väl med salvian.

Rosenplister, vad tycker jag om den? Inhandlad på rea, betalade säkert bara en tia eller så för plantan. Jag vet inte sortnamnet, men då jag googlar så förstår jag att den anses vara ett ogräs, mycket invasiv tydligen. Aj då. Stämmer det med dina erfarenheter?

Vaxklockan - Kirengeshoma palmata - med sina vackra blekgula blommor, som står väl mot päronträdets stam. Den heter månstråle på danske, fint namn. 

Bland fallfrukt och löv lyser en tidlösa - Colchiucum autumnale L. - med sina blekt lila blommor. Läser mig till att den även kallas för nakna jungfrun då den inte blommar förrän bladen vissnat bort på hösten.

Den milda hösten bjuder fortfarande upp till en del grönska och blomning, men det är en lite tröttare ton nu än tidigare. Det är inte så storslaget, men ändå - eller kanske därför - vackert.
4 kommentarer:

 1. Vaxklockan är så snygg. Stilren på något sätt. Vill ha-begäret väcks. Kram Kristina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den är vacker! Skulle gärna ha fler, vet inte hur den är att fröså. Ska försöka plocka frön...
   kram
   /Katarina

   Radera
 2. Rosenplister har jag som marktäckare på hela framsidan. Det blir myyyyycket rosenplister vet du. Jag gillar den som marktäckare, men i en rabatt tar den lätt över om man inte håller efter den. Det är iaf min erfarenhet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aha! Tack för att du delar med dig av dina erfarenheter. Jag ska nog ta det lite försiktigt med den, för vill att annat också ska få plats.
   Ha det gott!
   /Katarina

   Radera

Det är härligt att läsa kommentarer.
Vem du är, vad du tyckt och tänkt. Och känt.
Kanske vill du tillägga något, fråga något.
I vänlig anda.
Varmt välkomna!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...