söndag 13 oktober 2013

Magiskt

Visst är det magiskt. Självklart och förväntat, men ändå rätt fantastiskt. Alla dessa olika vis att skapa frön. Frökapslarna varierar, fröna likaså. Jag plockar och plockar. Ibland osäker på om det är för tidigt, kanske är de inte redo. Ibland osäker på om det jag håller i handen verkligen är frön, speciellt då fröna är yttepyttesmå och lätt kan förväxlas med annat.

Krolliljornas frökapslar är rätt stora, fröna tydliga. Jag plockar.

En annan vinkel. Här syns hur fröna ligger där och väntar. Det är "den vanliga" rosa krolliljan - Lilium martagon - inhandlad på trädgårdsloppis till billig peng. Vore roligt om mina två plantor blev fler.

Hur så? Här en länk till Tankar om och från min trädgård, där jag finner värdefulla råd. Spännande att se hur de blir, om det nu blir något. Jag kommer att göra såhär: Jag sår en del à la natur, dvs sår direkt därute nu i höst. Sedan tar jag resten och sår i krukor som får stå på skyddat läge utomhus. Jag har inget växthus och tror att inomhus blir för varmt. Får väl se hur det går.

Det tar några år innan blomning och tydligen blir inte alltid frösåddernas blommor lika "modern". Spännande. Här en av moderplantorna. Den andra är likadan. Ja, så sannolikt blir det något rätt likt, tänker jag. Helt OK även om det såklart vore fantastiskt om det dök upp en vit. Eller en riktigt mörk en. Men förväntar mig inga större variationer, blir glad om det överhuvudtaget blir någon mer planta.


Ibland kan jag plocka mer frön än vad jag själv har användning för. När det gäller krolliljorna handlar det inte om många frön, så det blir inget att skänka bort i år. Men det kan finnas annat. I kolumnen till höger antecknar jag vilka frön jag plockar och eventuella överskott. 10 kommentarer:

 1. Jag har inte lyckats föröka krolliljan varken med frö eller med de fjäll själva löken består av. De verkar ha en egen vilja att välja växtplats och dyker upp både i skogen runt tomten på landet och här och där i rabatterna. Jag tackar och tar emot de vackra blommorna och de spännande frökapslarna

  Fina bilder!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Ja, krolliljan verkar inte helt lätt att föröka, sett i gammal trädgård hur vackert det var med flera. Nåja, är glad för de jag har och hoppas på, men räknar inte med, fler.
   Ha det gott!
   /Katarina

   Radera
 2. Visst är det magiskt! Håller med. Just nu ligger 'kottar' från en magnolia på köksbänken röda och granna... ..sen öppnar sig som ett litet blixtlås på de små kottmagarna och ut trillar orange frön... Sen är det magiskt att när jag köpte ett par glasögon på Apoteket, de vanliga för lång-, när- och annan -synthet funkade inte för broderi så voilá såg jag Sanguisorbans frön... tror jag i vart fall. Du kommer säkert få krolliljor och så småningom även variation. Härligt inlägg! /Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Ler när jag läser din kommentar och tänker att jag nog ska putsa läsglasögonen så att blicken skärps och frön kan skådas... =oP
   Ha det gott!
   /Katarina

   Radera
 3. Visst får krolliljan riktigt fina frökapslar.
  Jag har frösått krolliljan och det tar ju ett tag innan den blommar . Det är lika spännande varje gång som de får knoppar. Vilken färg det skall bli.

  Ha det gott

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, låter ju hoppfullt. Tar ju lite tid, men tålamod är ju något av min grej =oP
   Ha det gott!
   /Katarina

   Radera
 4. Här är en till som strösslar krolliljefrön... Provade häromåret att så frön i en kruka med samma jord som i Lundområdet. Den stod bredvid krolliljorna och området där jag strösslade frön. Vad tror du hände? Inte en enda grodde i krukan, men det var fullt med små gröna strån runt om... Kram Kristina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fniss... den där krolliljan verkar vara egensinnig och såsom barn i "kan själv"-fasen. Ja, jag tror nu, efter din kommentar, att flertalet frön hamnar utanför krukorna och direktsås på plats i stället.
   kram
   /Katarina

   Radera

Det är härligt att läsa kommentarer.
Vem du är, vad du tyckt och tänkt. Och känt.
Kanske vill du tillägga något, fråga något.
I vänlig anda.
Varmt välkomna!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...