söndag 27 oktober 2013

Månadens favorit: Ingen repris, utan en fortsättning

För några timmar sedan sken solen. Vinden var snäll och vädret milt. Jag vandrade runt i trädgården och fotograferade det som fångade blicken. Jag funderade på vad som skulle kunna bli denna månads favorit. Det är sen oktober, snart skriver vi november. Jag borde höststäda där ute, men en långpromenad längs Öresund lockade. Fast vid hemkomsten valde vädret en annan lek. Nu ruskväder, vinden tilltar, det är grått och regnigt. Jag väljer att kura i soffan. Bläddrar bland bilderna från tidigare idag och ser att de flesta visar det som är favoriter denna dag, som så många andra dagar. Bilderna visar:

Sanguisorba

Blodtopp & Pimpinell
Jo, det är sant. Du har rätt. Det är samma val som jag gjorde i september. Men ändå inte riktigt detsamma, för nu är det andra intryck än då. Då var den 10 september och bilderna visar klara färger som andas sommar. Det är soligt, ljust och varmt, se inlägget. Nu är det annorlunda. Vackert på andra vis. Mer poetiskt, kanske med ett stråk av vemod.

Grannens björk bär fortfarande en del blad som lyser av färg. Men bladverket blir allt glesare. Snart är grenarnas linjespel allt jag ser. Ser du skuggorna? Något diffust kan anas i bilden.

Nu då?

Det är blodtoppen - Sanguisorba officinalis 'Blackthorn'.

Mot den blå himlen.

Här en annan björk som blir bakgrund till hängpimpinellen - Sanguisorba tenuifolia 'Stand Up Comedian'.

Närmar mig.

Den lilla blodtoppen Sanguisorba officinalis 'Pink Tanna' gör inte mycket väsen av sig, men skymtar där bland örterna. 

Varma toner möter perovskians is. Här är det framförallt den "vanliga" blodtoppen - Sanguisorba officinalis som syns, även om "Blackthorn" kan anas uppe till vänster i första bilden.

Vad vore perovskian utan sina varma medspelare? Något kallt och trist. Vad vore trädgården utan sina härliga blodtoppar och pimpineller? Något fattigt och tråkigt. Vad vore oktober månad utan sin, dvs min, favorit? Ryser vid bara tanken. Oktober behöver sanguisorborna. Liksom september. Nej, detta är inte en favorit i repris. Detta är en favorit som varar länge, som förändras och utvecklas med tiden och som bjuder nya uttryck att fängslas av. Så låter jag mig fångas om och om igen.

Fler inlägg som handlar om månadens favoritväxt kan du se om du klickar här.

8 kommentarer:

 1. Jag nämner inga namn, men jag tror minsann att "någon" är beroende av blodtoppar. Vilket härligt beroende :)

  Själv gjorde jag en ny rabatt förra veckan med blodtopp (vilken sort har jag ingen aning om - de är traderafynd) och peroviskia tillsammans med lavendel och havtorn (som ska bli klot). Tror det kan bli snyggt!

  Och tänk så snyggt din krasse slingrat in sig i stolen. Det blir många gånger allra bäst när växterna själv får bestämma - de har ju förmågan att "tänka" utanför den däringa boxen.

  Ang thujan. Det är Brabant och den passar nog bäst till häck. Smaragden är, om jag inte har fel för mig, ljusare grön och mer pelarformad.

  Ha det fint!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha ha... Vem kan du mena? Hm... =oP
   Din nya rabatt låter lovande.... ska bli spännande att se bilder sedan.
   Brabant, antecknar! Tack, tack!
   Ha det gott!
   /Katarina

   Radera
 2. Gjett om jeg fikk lyst på mer blodtopp nå! Jeg har bare en variant her. (Den rosa flaskekosten med hengende hoder)
  Bildene dine med blodtoppskygger foran bjørka var morsomme:D
  Takk for nyttig informasjon og inspirasjon.
  Ha en fin søndagskveld:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Ja, när man väl är fast, så finns det nog ingen återvändo, fniss...
   Ha det gott!
   /Katarina

   Radera
 3. Fint val! Var på åkern i gråvädret i går eftermiddag och reflekterade över hur stadigt Sanguisorborna fortfarande stog. En av dem var alldeles chokladkakebrun men läcker! Sen hann jag inte titta så mycket mer. Att få ner frösådderna i kallbänken var den egentliga uppgiften. Ha det gott! /Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Gråväder blev stormväder... får väl se hur stadigt de står därute nu.
   Frösådderna här ska placeras i pallkragarna o täckas med löv. Så småningom. För ingen idé att lägga löv i blåsten, som dock har mildrats.
   Ha det gott!
   /Katarina

   Radera
 4. Men den där blodtoppen är ju bara fööör underbar!
  Jag satte den som frö förra vintern och de tog sig bra och står nu lite här och där i mina rabatter... De har inte börjat blomma detta år men antagligen nästa :)
  Jag har dock aldrig sett någon i verkligheten så jag kommer säkert plantera om dem till bättre ställen när jag ser hur de ser ut!
  Nästa år kanske det blir min favvo :)

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas att dina blommar nästa sommar. Jag har en del frösådder som än så länge bara visar grönt, ja, så spännande att se vad det blir. Kanske något alldeles nytt!
   kram
   /Katarina

   Radera

Det är härligt att läsa kommentarer.
Vem du är, vad du tyckt och tänkt. Och känt.
Kanske vill du tillägga något, fråga något.
I vänlig anda.
Varmt välkomna!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...