söndag 24 maj 2015

Calliphora vomitoria? Anthidium punctatum? Musca domestica!

Det är ju bara en fluga. På ett blad. Men insekten lyser så metalliskt blå i solen, vilket fångar min blick. Kameran finns i min hand, jag klickar.

I samma stund kommer ännu en fluga och sätter sig på bordet. Inget speciellt med den, tänker jag, men jag låter kameran klicka igen. Vore ju oartigt annars.

Flugan skapar ännu en som skuggfigur...

...på bordets slitna yta. Fluga, flyga... Flygfoto, flugfoto. Så många olika flugor det verkar finnas. Se där! En till, en grön!

Är detta också en fluga? Eller ett bi? Jag klickar med kameran igen. Nej, det blir ingen bra bild precis. Nåväl, den lilla insekten väcker min nyfikenhet. En fluga? Bildgooglar och ser att bredkilblomflugan - Xanthogramma pedissequum - är rätt lik. Men ändå inte.  Det är nog ett småullbi - Anthidium punctatum - förstår jag då jag letar vidare.

Men vilka är då flugorna? Den svartbruna på bordet är troligtvis en husfluga - Musca domesticaDe blå och gröna är förmodligen spyflugor, kanske blå spyfluga - Calliphora vomitoria - och en grön s k guldfluga - en Lucilla-art. Men jag blir osäker för enligt källan, så finns det dubbelgångare i denna värld av flugor, dvs de kan se nästan likadana ut, men vara olika ändå. Ja, varför göra det enkelt?

Då är en fluga inte bara en fluga ändå, ett bi inte bara ett bi. Om man vill. 

8 kommentarer:

 1. Kul inlägg! Här är det än så länge dåligt med flugor än så länge fastän bönderna släppt ut kalvar i hagarna båda sidor huset. Inte mycket för de stackars fågelungarna att äta. Flugor är ganska vackra när man får titta närmare på dem genom linsen. Så noterar jag att din gula sedum har fått vita blommor. Har samma som övervintras i garaget och delas år efter år, men inga blommor.
  Ha det fint i veckan
  Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! =o)
   Snart kommer nog flugorna... till fågelungarnas glädje. Ja, och ibland till vår irritation, en fluga som surrar i sovrummet, grrrr
   Den gula sedumen, mitt "trick" är att inte bry mig om den. Har övervintrat utomhus. Förresten, vet du om den har något särskilt namn?
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 2. Tack för den introduktionen i flugornas värld. Dom har ju namn ungefär som växterna fast jag har fullt sjå att försöka hålla växtnamn i minnet så jag får försöka hålla mig till dom, Flugor får bara heta flugor. Ha det fint. Carita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det kan bli lite väl mycket med alla dessa namn på såväl växt- som djurrike... Att kalla fluga just fluga är ju alldeles korrekt det också =o))
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 3. Verkligen fina flugfotografier. Gillar särskilt mycket fotot där vingarna skuggas i underlaget. Ja, det finns ju inte bara en flugsort, eller en insektsart... Varför göra det enkelt? ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Ja, varför göra det enkelt? =oP
   Kunskap gör att variationer syns, tänker jag. Men sedan finns det ju en gräns för hur mycket värdefullt vetande som ryms. Att veta att man inte vet, är ju också en kunskap i sig...
   Ha det gott!
   /Katarina

   Radera
 4. Blue bottle, spyfluga - engelsmännens namn är vackrare. De är ju egentligen vackra med sina gnistrande, skimrande gröna, blå och svarta toner. På lite avstånd i vart fall :)

  Kram, Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Instämmer, så mycket vackrare namnet ljuder på engelska.... Men visst, inte så dumma.. men gärna på håll. Inte inomhus, envist surrande.
   kram
   Katarina

   Radera

Det är härligt att läsa kommentarer.
Vem du är, vad du tyckt och tänkt. Och känt.
Kanske vill du tillägga något, fråga något.
I vänlig anda.
Varmt välkomna!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...