onsdag 20 maj 2015

Tjugo dagar senare... är nu.

Det är skillnad mellan nu och då, även om dess mellanrum inte alls handlar om speciellt lång tid. Detta blir tydligt då jag kikar på nytagna bilder samtidigt som jag sneglar på inlägget från den 1 maj., se länk. Tjugo dagar, inte mer än tjugo dagar, men det är en händelserik tid i trädgården. Kameran och bilderna hjälper mig att försöka fånga ögonblicken som hastar förbi. Bloggen blir en dagbok, där tidsresor kan göras. Jag vandrar från nu till då och så tillbaka till nuet igen. Jag ser hur den lilla hörnan vid dammen under päronträdet blivit allt lummigare. Grönskan speglar sig i dammen.

Speglar sig gör också planket. På vattenytan flyter fruktträdens tappade blomblad.

Dammen från andra hållet, från den lilla hörnan sett. Den vita kabbelekanCaltha palustris var. alba - växer i sumpzonen.

När jag står på gräsmattan och kikar på hörnan inser jag att här finns en hel del att göra. Vårblommor som scillor och annat har lämnat efter sig ett rufsigt bladverk som inte är vackert alls. Den bara ytan ska täckas med bark, stenarna läggas tillrätta. Pyssla om, rensa, fixa och dona.

Tulpanen 'Spring Green' fångar ljuset. Så gör också bokarna, som står längst in mot husvägg och plank.

En mörkbladig fläder, vars sortnamn jag tappat bort, står där i ett virrvarr av annat. Aklejorna svävar över grönskan tillsammans med...

 ...anagramsbräcka - Tellima grandiflora - som är en av favoriterna i trädgården.

I bakgrunden lyser den ljust rosa vårärten - Lathyrus vernus - i bakgrunden. Nedan (till vänster) skymtar också en mer starkt rosafärgad variant.

Den stora ramsen - Polygonatum multiflorum - är vanlig. Men, eller kanske och, fantastisk.

Variegerad rams - Polygonatum multiflorum 'Variegatum' - fascinerar både med sina flerfärgade blad och sina mörkt röda toner i stjälk och hängen. Senare tillägg: Ser att jag angett fel namn. Ramsen heter Polygonatum Falcatum 'Variegatum'!

Nej, den är så fin så det får bli en bild i det större formatet också... =oP

Här finns mer... Ibland får jag frågan om hur jag kan få plats med så mycket och här är svaret: Många olika på en och samma plats. Dock styr jag upp färgerna, som här då det handlar om att det gröna möter mörkt vinrött i exempelvis fläderns och alunrotens bladverk. Blomningen går i vitt, creme, lime och rätt bleka rosa toner.

Men intrycket kan nog ändå bli att det är för mycket och rörigt med så många olikheter, likheterna till trots. Men tänk så om jag inte haft någon färgskala alls som styrt? Ja, det kunde ju faktiskt ha varit mycket värre!  =o))

Ja, och apropå tidsresor... Så här såg det ut förra året den 5 maj, då planket hade färdigställts... Länk till inlägg! 


13 kommentarer:

 1. Så frodigt och vackert. Gillar djungelkänslan och har inga problem med att det är tätt. Rams favorit i alla former och 'Spring Green' så läcker.
  Kram Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Ja, lite djungel kan behövas här i stan... =o)
   kram
   Katarina

   Radera
 2. Åh så lummigt och fint, ser alldeles drömskt ut. Rams är så fint och jag funderar på att införskaffa mig det men innan dess måste jag bestämma vart den ska få bo. Himmel vad många fina fynd du gjort på växtloppisen också, jag har inte lyckats komma iväg på så många sådana tyvärr. Ha det fint!
  Varma hälsningar,
  Sofie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Åh, är du så klok så du vet plats för plantering FÖRE inköp, oj!!! =oP
   Det kommer fler växtloppisar... Ja, och det är skönt att veta, för jag har missat flera denna vår jag också. Så är det ju ibland.
   Ha det gott!
   /Katarina

   Radera
 3. Det händer en hel del på ett år, det ser jag när jag kikar på hur det såg ut när planket var nytt. Så läckra bilder och inte gör det något att ha många olika växter när man är så medveten i sina färgval som du! Jag själv hamnar nog lätt i "sillsallad", vill liksom ha ALLT och glömmer ibland i hastigheten det där med färger!
  Dina olika rams(er) är så fina, jag väntar fortfarande på att mina ska blomma.
  Ha det bäst!
  Annika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Nu blev jag nyfiken på din "sillsallad", så tog mig en liten promenad (som gav mersmak) på sin sida och slog mig ner i ett inlägg från den 11 juli 2014. Så vackert!!! Där finns en vildhet och lekfullhet, som inspirerar... Ja, och spirstånds hamnar på önskelistan, vilken fantastisk växt!
   Ha det gott!
   Katarina

   Radera
 4. Jag älskar dina härliga bilder! Din trädgård känns så romantisk och intim, nästan som avskild från omvärlden...en secret garden kanske. Härligt växtval också, med allt från Rams till den söta vita Kabbelekan. Tack för titten!
  Hälsningar Titti

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Det är ju nu en mycket liten trädgård som, helt rätt =o), ligger gömd bakom hus, murar och plank. Man vet inte att den finns om man går förbi på trottoaren. Ja, och då jag läser din snälla kommentar tänker jag att det nog just avskildhet jag söker skapa, avskildhet i/från staden. Tack, tack!
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 5. Ja, nu händer allt i rask takt. Fina bilder från lummigheten :-)!

  /Anja

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Ja, takten är hög... hos många. Dock inte mina gröna klättrare som ska klä väggar och plank...
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 6. Härligt, härligt grönt och skönt. Tänkte först att så ser det inte ut hos mig... Men jovisst gör det det. Det är tiden som sprungit och jag har inte följd med tiden. Väntar otåligt på första pionen. Vem ska vinna, vem ska hinna först. Blir lite trött på kylan som gör att knopparna stampar. Fast tacksam för allt blommar extra länge :)

  Ramsen med de röda stjälkarna var urläcker. Jag har en variegerad med mera vitt i bladen men gröna stjälkar... Snyggt men inte samma effekt.

  Kram, Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, tack!
   Ja, det blir allt grönare... men även om kylan gör takten långsam, så känns det ändå som tiden springer fort. Kul o spännande med alla dina pioner!
   Ramsen är fantastisk! Kollar och ser att jag angett fel namn i inlägget, där jag skrivit Polygonatum multiflorum 'Variegatum, den ska nog heta Polygonatum falcatum 'Variegatum'. Ändar i inlägget. (Tyvärr har jag bara en liten planta - än - annars hade jag gärna delat och skickat dig en bit. Men kanske... så småningom. =O)
   kram
   Katarina

   Radera
 7. Var kan man köpa Skruvrams och den varierade med röda stjälkar och hängen? De är helt ljuvliga.

  SvaraRadera

Det är härligt att läsa kommentarer.
Vem du är, vad du tyckt och tänkt. Och känt.
Kanske vill du tillägga något, fråga något.
I vänlig anda.
Varmt välkomna!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...