fredag 1 maj 2015

En liten hörna


Längst nere i den lilla lilla trädgården gör jag ett (litet) försök att skapa en hörna som har en känsla av lund. I närheten finns dammen. Päronträdets stam är vacker, dess grenverk strilar ljuset. Trädgårdens gamla fruktträd planterades av tidigare ägare för länge sedan. Nu står de här som en gåva från dem och då. Tack, tack.

Den lilla dammen har jag anlagt. Här ska städas, överhuvudtaget fixas och donas. Men inte nu. Nu antar jag ett selektivt seende och låter blicken vila på grönskan som speglar sig på vattenytan.

I hörnan, där planket (som byggdes i fjor) möter en grannes uthusvägg, har jag planterat några bokplantor, som förhoppningsvis ska bilda en mjuk linje. På de vita/ljusa väggarna kommer så småningom (tålamod, tålamod... jag vet, jag vet) gröna klättrare att klä de hårda ytorna. Göra gränserna mer attraktiva, en känsla av att de är en del av den grönskande trädgården snarare än ett stopp för vandring och ett hinder för tanke. En illusion av gränslöshet. 

Marken ska också snyggas till. Här ligger en del stenar placerade lite hullerombuller. De ligger där i väntan på... Men de verkar inte ha bråttom. Förvisso ger de tyngd åt platsen...

...men tillför också ljus. Tyngd OCH ljus, det är inte alla som kan både och.

De kan också fånga skuggor, bli en plats för lek.

En del mark ligger öppen, tanken är att det ska bli en liten stig så att det går att vandra... Nja, vandra är väl att ta i, för någon längre sådan handlar det ju inte om. Men att det iallafall går att ta några kliv där i grönskan utan att trampa ner någon. Bland växterna finns ormbunkar, rams, stormhatt, allium och krollilja. Bland andra. Växter som blommar nu är julrosor, vit kabbeleka, enkel blodört, vårärt och vit viol. Etcetera. Kanske planterar jag ormögat här, men än så länge får den husera i en kruka som står lite upphöjd på stenarna. Ögon, ögonblick, överblick. Just det.

Fingertandrot växer också här. Jag tror det är två sorter, då den ena är lite lägre och har större blad i relation till blommorna än den andra, som är mer högrest med mindre blad. Exakt vem som är vem och vad vet jag inte, då jag köpt dem på trädgårdsloppis och inte haft koll på namnlapparna. Dock, namn som ges är Cardamine kitabelii och Dentaria ennephylla. De måste vara släkt, ja, kanske till och med samma familj, syskon rentav! Hursomhelst är det grannar här och verkar trivas. Språkar väl med varandra och sin omgivning.

Ja, visst är de vackra! Vilka fynd! På söndag är det dags för STA's växtmarknad. I år har den flyttats från Alnarp till närliggande Hvilan Utbidning, se länk! Kanske ska jag ta mig dit och då söka efter fler växter till min lilla lund, gärna några julrosor, ja, och kanske ännu en fingertandrot, vårtandrot eller vad den nu kan kallas. Vore fint med några mindre ormbunkar eller liknande. Ja, jag vet inte, men om jag ger mig dit är jag säker på är att jag inte kommer hem tomhänt. Här görs nya bekantskaper. Som kan bli till vänner rentav... Ha en härlig första maj!Första maj firas på Blommig fredag. För fler inlägg, se länk!26 kommentarer:

 1. Vilken skön promenad tillsammans med dig och dina tankar.
  Trevlig helg!
  /Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Trevligt att du följde med =o)
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 2. Jättefint med alla inslag av sten i dina fina planteringar! Glad vår! /Lotta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Ja, och tack detsamma: Glad vår!
   önskar
   Katarina

   Radera
 3. Det är attans det där! Insåg i veckan att jag missar Alnarp i år också. Men jag kommer ha en fin trädgårdsdag här uppe också.

  Jag tror att de där tandrötterna är sammanförda just nu under Cardamine allihop. Men eftersom flyttcirkusen är igång så vet man inte i morron igen. Fast syskon är dem allt kitabelii och enneaphyllos. Den första skolade jag om några plantor av nu och kanske får jag se den blomma nästa vår :)

  Att ha förmånen av gamla, uppväxta fruktträd är härligt och alldeles perfekt för en lund. Det är ju inte storleken det hänger på!

  Ha en fin helg! Kram, Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är sant... även en liten lund är en... lund. =o)) Att de gamla träden finns här är en fantastisk gåva.

   Det blir fler tillfällen på Alnarp, så njut du din trädgårdsdag! Nu blir jag också sugen på att stanna i den egna trädgården idag, men samtidigt kan ju en och annan tandrot fyndas, hm.... Kärt barn har många namn, byter namn... Nåväl, fina är de hursomhelst.

   Ha en riktigt härlig helg!
   kram
   Katarina

   Radera
 4. Under vårblomning!
  Ha de gott. Catarina

  SvaraRadera
 5. Vad härligt de är hos dig och solen som lyser så fint på dina bilder. Den längtar jag efter nu
  i vårt rusk och regn
  Ha en fin och skön helg
  kram Meta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Ljuset, det ljuset... Trist med rusk och regn, hoppas vädret bjuder milda temperaturer och sol hos er nu.
   kram
   Katarina

   Radera
 6. Så vakker rundtur i hagen din! Hagedammer er mye jobb ja, og jeg har også en dam full av grønske... ;) Men den skal en dag ordnes den også bare jeg kommer så langt.
  Cardamine er utrolig vakker. Flotte bilder du viser!

  Ha det godt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Ja, dammen behöver ett handtag.... eller två. En del pyssel, ser att kanterna måste fixas till, så att den fula dammduken inte syns. Men att ha vattenblänk i trädgården betyder mycket...
   Cardamine - underbara, blir nyfiken på vilka variationer som kan rymmas inom detta namn...
   Ha det gott!
   /Katarina

   Radera
 7. Så deilig stemning i hagen din

  SvaraRadera
 8. Bedårande med ormöga i kruka, ja allt var fint.
  Kram

  SvaraRadera
 9. Så mysigt du har! Det är fint när solen silas genom blad och grenar. Jag förstår mig inte på folk som sågar ner träd i sina trädgårdar. Jag har fullt sjå med att heja på mina så de växer fort nog☺
  Ha en skön helg/ Milla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Instämmer, det är konstigt det där med ivern att ta ner träd för att "göra plats". Den naturliga skugga som skapas är guld värd varma sommardagar. Sedan ljusets lek genom blad och grenar... Ja, jag sjunger de gamla trädens lov.
   Ha en härlig helg du också!
   kram
   Katarina

   Radera
 10. Alltid lika trevligt att komma tillbaka till din gröna sida, jag har haft så dåligt med tid på sistone.
  Fin liten lund, och den lär bli ännu finare inom kort. Jag ska också på växtmarknad, en nördaktig sådant (och hoppas springa på Carina där) och är på jakt efter samma typ av plantor till en rabatt jag anlade i höstas. Kanske jag hittar ett pelarträd också.
  Cardamine kan se ut lite hur som helst, blomma vid olika tidpunkter, har jag märkt. Jag har inte heller koll på vad mina heter, men de är underbart vackra så här års och vissnar inte ner hos mig längre fram, vilket jag värdesätter.
  Lycka till idag, hoppas ni också har fint väder.
  Hälsar
  Marta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Trevligt att du kikar in...
   Hoppas växtmarknaden bjöd det du önskade... Och kanske mer därtill =o))
   Helgen flög iväg. Ja, tiden går fort nu känns det som...
   Ha det riktigt gott!
   /Katarina

   Radera
 11. Så mysigt det ser ut att vistas i lunden, fint med uppvuxna träd som man kan använda sig av. Hoppas du hittat vad du sökte:) Ha det fint!
  Varma hälsningar,
  Sofie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Så tacksam för träden... (Ja och fick i sista stund andra planer, så just denna växtmarknad missades. Men det kommer flera... =o)
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 12. Så mysigt i din dammhörna. Kommer ihåg att det var de första bilder jag såg från din trädgård när jag upptäckte din blogg, fast då hade du nån sittplats där också.
  Ha det så gott
  Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Sittplatsen finns kvar, den ligger i andra änden av dammen... =o))
   Häromdagen planterade jag dina (hm, mina) jordgubbsplantor i en av dina (hm, mina) nätkorgar. Det ser mycket lovande ut!
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 13. Det är något med bok den här årstiden som nästan får mina ögon att tåras. Bok är bara så himla överjordiskt underbar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu kommer dess skira grönska, så vackert! Mina tre små plantor förgyller den lilla hörnan. Men att vandra i en bokskog är magiskt!
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera

Det är härligt att läsa kommentarer.
Vem du är, vad du tyckt och tänkt. Och känt.
Kanske vill du tillägga något, fråga något.
I vänlig anda.
Varmt välkomna!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...