söndag 17 maj 2015

Växtloppis i Skivarp

Hu så kallt! Vi fryser rejält då vi besöker växtloppisen i Skivarp. Men mest synd är det ändå om de tappra försäljarna, som ju stått där ett tag medan vi precis anlänt. Men stämningen är varm, strax glömmer vi kylan för att botanisera (just det) bland det som bjuds. En del har hamnat i andras kassar, så är det. Lite avundsjukt tittar jag länge på en fantastisk sockblomma, som inte kan bli min. Köparen, som är en säljare, ger mig en deltagande blick. Jodå, hon vet att hon fyndat, men vet säkert också hur det känns att vara i min sits i denna stund. Ibland är jag i hennes... Jag vandrar vidare bland borden för att söka. Och visst finner jag en del.

Vid hemkomsten plockar jag fram växterna, tar fram kameran och dokumenterar fynden. Nu ska vi se...

En härlig planta lungört - Pulmonaria. Fantastiska blad! Inget namn, vet du?


Ibland finns namnlappar. Ibland inte. Ja, och informationen varierar, här en personlig - och säljande - variant. Ja, för vem kan motstå denna vitlök? Inte jag!

Ibland är texten föredömligt informativ, som på lappen till den bleka brunnävan Geranium phaeum 'Album'.

Men ofta finns ingen lapp alls. Som till den blekgula primulan och den lilla låga aklejan. 

Tovsippan - Anemone sylvestris - behöver ingen namnlapp för att kännas igen. Och köpas. Den rosablommande växten har ett namn, säger den äldre damen, men hon minns det inte. Är det kanske någon potentilla, någon fingerört? Jag försökte hjälpa till. Hon skakar på huvudet och försöker minnas det hon någonstans vet, men hon kan inte alls komma på det. Dock berättar hon att plantan nog är en korsning mellan smultron och ölandstok... 

Inte heller har julrosen med limefärgade blad något namn... Vet du kanske vad den kan heta?

De två hostorna har inga sortnamn, men här berättar lapparna att den ena blir 7-8 cm hög, den andra hela 50 cm hög. Som småplantor ser de snarlika ut, så bra att få veta! =o)

 En kraftig planta vitt ormöga - Omphalodes verna 'Album'.

Ännu en julros. Det är en korsikansk julros, som jag (läser mig till) också kallas stamjulros - Helleborus argutifolius. Den ska bjuda limegula blommor. Jag har en sedan tidigare, men dessa blad är lite annorlunda så den "behövs" ju i trädgården.

En kruka med jätteverbenor - Verbena bonariensis. Den unge säljaren, som står där tillsammans med sin farfar, försäkrar mig om att jag gör ett kap, då jätteverbenor säljs på stället X för det väldigt höga priset Y. Han ser mycket nöjd ut då han berättar detta. =oP

Så skira blad! Namnet anger Adiantum, så det är en slags ormbunke om jag förstår det hela rätt. Vet du mer?

Stäppsalvia - Salvia nemorosa, som ska bli 70-80 cm hög. Dess blommar ska lysa i en lilablå, lite metallliknande, kulör. Det blir till att vänta. Och se.

Några klena strån i en kruka. Nej, inget som lockar precis, om jag inte fick veta att det är en växt i grönliljesläktet med namnet Zigadenus nuttallii, som så småningom kommer att blomma så här!

En stund står växterna där på bordet och jag betraktar dem nöjt.

Vad vore trädgården utan dessa loppisar och marknader? Förvisso varierar kvaliteten, artrikedomen och kunskapen bland säljarna. Men den vanliga växthandeln (med några undantag) bjuder inte ens en bråkdel av den växtglädje som trädgårdsfolket själva står för och sprider vidare. Det är fantastiskt!

12 kommentarer:

 1. Jag älskar också växtloppisar, det är så spännande att smyga runt bland lika ivriga trädgårdsmänniskor och leta efter de där fina plantorna som du fick med dig hem. Sen ska nykomlingarna placeras ut och trivas. hur lång tid tar det innan det känns som om de alltid har varit där :-)?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oftast inte lång tid alls, ha ha! Om det inte råkat bli någon felinvestering som inte lever upp till förväntningar och helt enkelt inte känns rätt här. Men det är rätt sällan det sker... Och om så är det OK, då får plantan flytta vidare till någon annans trädgård. =o))
   Ha det gott!
   /Katarina

   Radera
 2. Så gøy det er med planteloppemerked! Vi har noe lignende i hagelaget her som heter planteauksjon. Folk tar med seg overskudd av egne planter, og så selger vi de til høystbydene, og det går til inntekt for vårt lokale hagelag.

  Jeg tror at jeg kankanskje hjelpe deg med navn på to av plantene. Den lungeurten ligner veldig på en plante jeg byttet til meg i fjor. Den heter Pulmonaria saccharta 'Mrs. Moon' . Google den og se om den ligner pp din. Den andre er den bregnen, adianthum. Jeg kjøpte en i vår som heter Adiantum pedatum, og som ligner på din. Lykke til med plantene og navnene på de :)

  Ha det godt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. VI är nog många som gillar när växter säljs och köps på detta vis. =o))

   Lungörten ser verkligen ut som den du tipsar om, så mycket troligt att det är den. Adiantum pedatum är jag mer tveksam till (men oj vad fin den är, ser jag då jag bildgooglar), men kan vara. Min planta är ännu så liten och klen så vet inte om den kommer att vara som din eller mer lik Adiantum raddianum när den växer till sig. Spännande!
   Tack för hjälpen!!!
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 3. Oj så många fina växter du hittade! Jag vågar inte gå på växtloppis, jag har så fullt. Jag borde faktiskt sälja istället :)
  /Katarina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Jag borde också sälja... Kanske införa en regel att X antal sålda plantor möjliggör att X antal nya plantor får följa med hem... =oP
   Ha det gott!
   /Katarina

   Radera
 4. Så kul med växtloppis! Du ser ut att ha gjort en hel del fynd.
  Synd på kylan förstås, men det verkar ha varit trivsamt ändå.
  Ha det fint

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Ja, det var väldigt kallt, synd om de tappra säljarna. Men det blir en speciell gemenskap då trädgårderare träffas, den värmer!
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 5. Det är så kul med växtloppisar!! Missade tyvärr årets stora begivenhet:-( Inte för att jag vet var jag skulle planterat något nytt:-) Men vet med mig att jag alltid kommer hem med spännande saker.
  Laddar inför hösten istället.
  kram Milla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har också missat vårens större växtloppisar, men denna lilla var inte så dum den heller. Sedan blir det ju fler till hösten.. Var det nya ska planteras? På något vis finns/skapas plats... Trädgården är inte stor, men... tänjbar. =oP
   kram
   /Katarina

   Radera
 6. Vilken trevlig växtloppis och fina fynd du gjorde! Ser att du fick god hjälp med namn, perfekt med blogg i vissa lägen. :)
  Kram Kristina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Ja, en trevlig, rätt liten växtloppis. Men då det var några säljare från Trädgården, så fanns där ju en del...
   Bloggande är fantastiskt bra för tips och råd, oceaner av kunskaper som bjuds. Härligt!
   kram
   Katarina

   Radera

Det är härligt att läsa kommentarer.
Vem du är, vad du tyckt och tänkt. Och känt.
Kanske vill du tillägga något, fråga något.
I vänlig anda.
Varmt välkomna!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...