lördag 30 maj 2015

Malmö Garden Show, del I

Så spricker himlen upp och solen lyser. Det är John som har beställt vädret, berättar kvinnan som sköter kassan i Slottsträdgårdens egen plantskola. Och ler. Överhuvudtaget är Malmö Garden Show ett arrangemang som andas, ja, doftar, glädje. Det är mycket lyckat att det ligger i en trädgård som gränsar till park såhär mitt i staden. Mycket folk, så mycket folk! Men, eller bör jag skriva ett och, en trevlig stämning i detta myller av utställning, försäljning och matställen. Dessutom aktiviteter för barn. Genomtänkt och generöst. Ingen entréavgift tas ut, alla är välkomna. Ibland, rätt ofta, blir jag stolt över "mitt" Malmö =o)

Det här får bli en skildring i flera delar. Här några av utställningsträdgårdarna som får mig att fundera på form och färg och lekfullhet... och vem jag är i allt detta.

"Artist chic"
Jag har ännu inte läst på skylten, utan låter blicken vandra och kameran klicka direkt. Jag kommer att tänka på engelska trädgårdar, speciellt kanske med kopplingar till Bloomsburygruppen såsom Charleston och Sissinghurst. Målningarna ger mig en känsla av Monet...

Ser du den svenska flaggan? frågar en man på engelska. Ja, och visst ser jag hur blommorna i blått (fast, som så vanligt när det kommer till blått i trädgårdsvärlden, så är det nästan en kulör som drar mot violett) möter gult.

En kvinna kommer fram, även hon talar engelska. Jodå, det är en trädgård skapad av engelsmän och vi samtalar en stund om samtidens minimalism, där hemmets inredning i svarta, gråa och vita toner också formar trädgårdarna, som även de blir till "stilrena" rum. Kanske går utvecklingen mot mer lek- och färgglädje? Kanske ett mer mångfasetterat "artist chic" istället för (eller jämte) det färg- och formspråk som ofta kallas "shabby chic"? Det är först i efterhand jag ser att trädgården bär namnet "The Artists Garden", vilket både får mig att le och känna mig lite... klok. 

Vackert... och såpbubblor!
En vacker trädgård, harmonisk i sin flerfald. Den känns både vild och skolad, något som tilltalar mig mycket. Såpbubblor svävar i vinden, ser du? 

Bubblorna dansar i sol och vind. Så gör även växterna,  där många färger möter varandra utan att det - i mina ögon - blir ansträngande.

Färgglädje
Ja, där stod jag nyss och sjöng färgglädjens lov... För här råder ju knappast minimalism, eller hur? Tonerna som spelas är starka och högljudda. Jag känner mig inte riktigt hemmastadd här, nej, denna trädgård är inte jag. Men det i sig triggar min nyfikenhet på vem jag är och vilka begränsningar jag har. Vilka trender jag följer, ja, är slav under rentav.

Det är roligt att Malmö Garden Show inte visar mycket av samma, utan bejakar en mångfald av uttryck. Att jag inte bara blir bekräftad i det jag redan vet, tycker och känner, utan utmanas. Jag fortsätter att fundera kring orange och rött, stolpar och kuber, varför och varför inte. Avslutningsvis, i detta första inlägg om utställningen, över till något helt annat...

Det ser ut som Falsterbo!
Jag hör den äldre mannen säga det till, förmodar jag, sin fru. De ser båda glada och nöjda ut då de betraktar denna skapelse. Avsaknad av färgglädje, ja, all glädje rentav, förstår jag då jag läser på skylten att denna trädgård bär titeln "Vad är det här för en tid när ett samtal om träd nästan är brottsligt, eftersom det innebär tystnad om så mycket grymhet." Mannen läste nog aldrig på skylten, tror och tänker jag. Nästan hoppas jag, även om temat är viktigt.

Jag står kvar en liten stund...

...och låter blicken vila på några blommor i det som annars är fyllt av allvar och farhågor.

Detta var några nedslag då jag besökte utställningen igår. Jag återkommer, som sagt, med fler. Malmö Garden Show pågår till och med imorgon söndag. Fri entré och förmodligen har John Taylor beställt vackert väder även till helgen. Fast då jag kikar ut nu så undrar jag... Nåväl, utställningen är väl värd att besöka även om gråväder råder i denna stund.

14 kommentarer:

 1. Herlige bilder! Hagemesser kan en ikke få sett nok av. Nydelige iris i mange farger der! Heldig med været da. Her skyller regnet ned, og det har kommet 30 mm med regn siden i natt :(

  Ha det godt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Hoppas vädret blivit bättre hos er. Här (om)växlande väderlek, där det ena minuten är sol, den andra regn. Osv.
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 2. Hej!
  Ursäkta sent svar men jag är bara hemma och sover och äter känns det som.
  Växten är en alunrot som heter Apple crisp och finns även i vitt.
  Helt makalöst vacker. Men kolla även in anagrambräckan den doftar dessutom så gott.
  Tycker synd om dem på Malmö Garden Show idag. Tur du var där när solen sken.
  Tack för visningen.
  Allt gott
  Annika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, be inte om ursäkt, förstår att du har fullt upp. Glöm inte att andas. Räcker med då och då, men bör inte vara för sällan... =oP
   Tack för svar! Jodå, anagramsbräckan är känd, finns här, en bland favoriterna. Den här alunroten lockar, som något lite "same same, but different" kanske.
   I Malmö har vädret varit - minst sagt - växlande. Stunder av sol, hastiga regn. Ja, synd om såväl besökare som utställare. Stundom. För ibland så...
   Ha det gott!
   /Katarina, som än en gång tackar för ditt svar. Ska försöka hinna detta krispiga äpple =o)

   Radera
 3. Det verkar vara en färgsprakande show där nere i Malmö. Jag hade gärna besökt det, men det får bli nästa år för min del.
  Ha det fint!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodå, det var mycket färg. Ibland. Ibland inte. Hursomhelst väl värt ett besök, om man är i korkarna. Hoppas du får möjlighet nästa år, det verkar vara ett evenemang som växer med tiden... Blir allt bättre.
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 4. Härligt att vädret var så fint, för det bidrar ju till den mysiga stämningen. Tack för de fina bilderna/ Titti

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack själv, härligt att du följde med på "promenaden".
   Ja, och jag hade tur med vädret, idag väldigt växlande med hastiga skiftningar från sol till regn. Till sol igen.
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 5. Har varit på Malmö Garden Show idag. Tänker skriva om det imorgon. Kan hålla med om att den där färgglada trädgården var lite för mycket. Men tyckte idén med lådorna, dock ej i färg, var lite kul. Gillade innehållet med sten och små växter. Hade en klar favorit men tänker som sagt avslöja det imorgon. Kan du gissa?
  Må så gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas du hade en god tur mellan regn och just då solen visade sig... Tänker, och tror, men vet inte.. att det kanske kan vara så att din favorit innehåller en del... rost. Hm. =oP Ja, och tänker jag ju främst på, blir osäker i skrivandets stund, men visst var det studenter från Alnarp som gjort den. Får återkomma imorgon, för nu sen kväll/tidig natt.
   Allt gott!
   Katarina

   Radera
 6. Kul att se MGS genom dina ögon. Blev väldigt förtjust i en del visningsträdgårdar, mindre i andra. Den med alla iris var vacker, men jag hoppas ingen försöker kopiera den, tät plantering runt Iris germanica? Då tycker jag bättre om annat där man tagit hänsyn till växternas krav före det visuella. Är jag tråkig? Förmodligen. ;) Hur som helst hoppas jag kunna gå nästa år igen för arrangemanget ät mycket trevligt.
  Kram Kristina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hade varit så roligt att uppleva MSG tillsammans med dig. Nästa år, nästa år... Vi får försöka få till det!
   Irisen... Ingen koll på germanican, så tänkte inte alls, Men gör nog skillnad på en utställnings "idéträdgård" (med tapeter, målningar osv) och en trädgård "på riktigt". Exempelvis vet jag att det jag såg på Chelsea inte var realistiskt om man tänkte på blomningstider för olika växter, men iden med färger o former kunde man ju ta till sig. Ja, det där är inte helt enkelt och speciellt om man tror på - och vill kopiera - det man ser.. =oP
   kram
   Katarina

   Radera
 7. Svenska flaggan eller ej, jag ser en härlig cottage garden med inspiration från Monet. Den färgstarka talar inte till mig, i varje fall inte ur bild. Vore kul att få till det nästa år och uppleva, utvärdera själv IRL :) Kul att följa serien även om jag läser åt fel håll - fast lika njutbart ändå.

  Kram, Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du hänger med på min vandring, oavsett på vilket håll du går.
   Du, nästa år vore det härligt med en liten trädgårdsbloggträff i samband med MGS! =o))
   kram
   Katarina

   Radera

Det är härligt att läsa kommentarer.
Vem du är, vad du tyckt och tänkt. Och känt.
Kanske vill du tillägga något, fråga något.
I vänlig anda.
Varmt välkomna!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...