fredag 7 augusti 2015

Dammen - The Story I

Jag har försökt skapa en damm som andas natur. Grodan (som dök upp häromdagen, se förra inlägget) är kanske ett tecken på att jag i viss mån lyckats. För dammen är anlagd och ligger i en trädgård i staden. Naturen är långt borta, känns det som. Men då och då kommer den på besök... Eller är det kanske jag som besöker grodans damm? Att äga en tomt - och en damm - på papper är inte alltid - eller ens någonsin - detsamma som att äga "på riktigt". Eller hur?

Då jag får en del frågor om dammen tänker jag att det är dags för några inlägg som visar och berättar om dess tillblivelse, läget nu och funderingar inför framtiden. En detaljerad beskrivning och tillbakablickar på tidigare inlägg blir det också. Sedan, för det får bli en berättelse i flera delar. Dammen - The Story - med andra ord. Mina ord. I detta första inlägg, några bilder tagna de senaste dagarna, som visar dammen på ett övergripande vis.

Dammen i korthet Dammen ligger framför plank och uthusvägg, som gränsar till grannar. Dessa vita ytor håller på att kläs med växter och ska - förhoppningsvis - bli till en grönskande bakgrund. På andra hållet utgör den runda gräsmattan gräns. Dammens ena kortsida avslutas mot en liten stenlagd plats under ett äppelträd. I motsatt riktning blir dammen allt smalare och möter en lundliknande hörna under ett päronträd. Här finns ett omålat plank, som byggdes förra sommaren. Ännu en vägg som ska grönska. Så småningom.

En annan vinkel visar lundhörnans "stig", ja, en liten plätt som är belagd med täckbark. Planket ska, som sagt, kläs med grönska. Här är dammen rätt smal,  en vik där sumpzoner skapats för den lilla ormbunken (bildens nedre vänstra hörn) och den vita kabbelekan - Caltha palustris var. alba - vars blad skymtar längst ner på bilden.

Jag ställer mig i "lunden". Dammen är nu i mörker medan ljuset lyser på vaxklockan  Kirengeshoma palmata - som visar många knoppar och vackra blad.

Jag blir en skuggfigur.

En annan tidpunkt, ett annat ljus.

Dammen möter gräsmattan. Hostorna visade jag i detta inlägget.

Mellan damm och gräsmatta finns bland annat brunnävor - Geranium phaeum Loch humleblomster - Geum rivale. Nu endast grönska, men under försommaren leker blommorna väl tillsammans, se inlägg.

Lite längre bort är dammens gräns en slänt belagd med grus och småsingel. Under päronträdet lutar sig några grönskande grenar, som behöver stöd.

De tillhör månskensnepetanNepeta goviana 'Zaskar Dragon'. Fyra suddiga bilder är bättre än inga alls. Kanske. För det är en vacker växt med ett magiskt namn. 

Vatten skapar liv. Förutom djurliv - som fåglar, insekter och... groda - blir vattenytan en spegel av sin omgivning. Olika ljus skapar olika uttryck. Det blir till ett bildspel som man kan sitta och titta länge på. 

Så ser alltså dammen ut. I följande inlägg berättar jag mer detaljerat om hur dammen är byggd och vad jag har lärt mig under resan. Jag visar några av dammens olika miljöer och tanken bakom. Ibland en tanke som behöver tänkas på annorlunda vis...






12 kommentarer:

  1. Virkelig frodig rundt dammen din !
    Har du noen form for rensing, pumpe i dammen ?
    Spennende å se hvordan den ble til :-))
    Ha en fin helg,
    Eirin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack!
      Nej, ingen pump eller annan teknisk utrustning. Dammen renas med hjälp av växter. Detta låter sig göras då den ligger i halvskugga (ingen tillväxt av alger), har mycket växter och inga fiskar.
      Allt gott!
      /Katarina

      Radera
  2. Vilken underbar damm ! Har själv en liten balja...men drömmer om att gräva en större, kanske två som förbinds utav en bäck med en bro över...
    Vatten i trädgården förhöjer verkligen...vilket litet vattenblänk det än må vara !
    Må så gott !
    Elisabeth

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack!
      Oavsett så är vattenblänk härligt i trädgården, instämmer till fullo. Mina små fågelbad skulle jag inte vilja vara utan. Även regndropparna som dröjer sig kvar då regnet slutat och solen bryter fram kan vara magiska.
      Det låter underbart med dina dammplaner... =o))
      Allt gott!
      /Katarina

      Radera
  3. Så frodigt och fint. Ett paradis för en groda. :-)
    Må så got

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack!
      Ja, den grodan, den grodan. Trivs nog, men har inte synts till sedan förra (o första) gången. Men den är säkert där. Någonstans i grönskan...
      Allt gott!
      /Katarina

      Radera
  4. Du har verkligen lyckats med att få den naturlig. Förstår att grodor och andra smådjur är förtjusta. Älskar speglingarna som blir på vattenytan i en naturlig damm. Som du säger kan man sitta där länge och bara njuta/Titti

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack!
      Ja, det är något speciellt med vattenspeglingar, meditativt och smått hypnotiskt.
      Allt gott!
      /Katarina

      Radera
  5. Tycker du lyckats mycket bra med dammen och den har verkligen ett naturligt uttryck. Här vänder och vrider jag på saken. Vill gärna ha en damm men kan inte bestämma mig för var.Nu fick jag lära mig att delvis skugga kan vara en fördel. En pusselbit till som faller på plats. Ser fram emot fortsättningen på dammtemat.
    Allt gott
    Anette

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack!
      Ja, som jag förstår det så är en damm som ligger i full sol svårare vad gäller algblomning, men det kan kanske lösas med pump, rening osv. Men sedan tycker jag att ljuset blir allra vackrast i halvskugga och att det finns en omgivning som gärna får spegla sig i dammen.
      Men inget lätt beslut, jag tvekade länge... (men så blev det som det blev, som jag skriver om i dagens inlägg =oP)
      Allt gott!
      /Katarina

      Radera
  6. Har inte tänkt på det, vi kan bara leva med dammen... Sant, kanske därför man blir så barnsligt glad när första hyresgästen flyttar in.. Ja så länge det inte är mygglarver då. Det är så härligt frodigt och grönt runt din damm. Det ser väldigt balanserat ut. Jag kommer ihåg att det var lite av ett sjå att hålla den och vattnet fräscht.

    Blir en spännande resa att följa det här :)

    Kram, Carina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack!
      Ja, och så är det. Vi lever med dammen... Och trädgården. Kan skapa förutsättningar, men inte styra. Fast just med mygglarver och en del annat vore det väldigt skönt att få bestämma lite mer... =o)
      Jodå, det stämmer att det är ett pyssel med dammens vatten... och fallfrukt som dimper däri. Ingen bättre lösning, som jag vet, än att ta en håv och rensa, rensa, rensa... Men det är ju bara under sensommar och tidig höst. =o))
      kram
      Katarina

      Radera

Det är härligt att läsa kommentarer.
Vem du är, vad du tyckt och tänkt. Och känt.
Kanske vill du tillägga något, fråga något.
I vänlig anda.
Varmt välkomna!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...