måndag 10 augusti 2015

Dammen - The Story III

Där stod jag alltså i dammen och tömde den på vatten. Stanken var fruktansvärd från den ruttnande fallfrukten som legat där hela vintern. Näringsrik sörja, fick jag veta från kloka, så en del hamnade i köksträdgårdens pallkragar som jordförbättring och kanske var det detta som fick odlingarna att nå enorm höjd och bredd sedan under sommaren.

Ingen pump! Jag talade med en dammexpert som sa att jag inte behövde någon pump då dammens läge var halvskugga och då jag tänkte ha mycket växter däri. Detta blev en välkommen vändning, då jag inte vetat hur jag skulle kunna använda en pump, då inga elledningar är dragna till platsen. Att slippa teknik, en känsla av frihet och görbarhet infann sig. Nu kunde arbetet gå framåt!

Med dammen tömd såg jag att jag behövde göra om en del för att skapa större stadga. Terasserna sluttade på en del ställen och behövde få en annan lutning och bli än mer distinkta. På vissa platser kunde jag lyfta på dammduken, men annars fick jag förbättra genom att tillföra grus och sten. Lärdom: När du tror att terassen är tillräckligt djup, gör det lite djupare ändå och säkerställ att den hellre får ha en lutning inåt dammens kant än ut mot dammens mitt.

Nedan bilder från den 3 maj 2012, se inlägg. I den svarta hinken finns en näckros, tyvärr dog den senare. Jag jobbar om den djupaste delen av dammen.

Till vänster lägger jag sten i olika storlekar, de större hoppas jag kunna fungera som trampstenar på vägen mellan gräsmatta och uteplats.

Men hur möta uteplatsen? Minns att jag önskade att vattenytan skulle komma i höjd med stenläggningen, men att dammduken inte skulle synas. Jag provar mig fram, vet inte riktigt hur jag ska göra.

På andra hållet. Till höger framför trädstammen jobbar jag för att skapa en slänt, en "strand", som möter gräsmattan.

Jag funderar på att avsluta dammen bakom päronträdet genom att göra en vik som är rätt grund. Då lösningen hängde ihop med vilka planteringar som skulle göras på platsen fick såväl tanke som handling vänta.

Överblick. Som jag minns det blev det gjort en del kring dammens inre stadga och vinklingar såväl under som ovan dammduken. Att gräva en grop är lätt. Att gräva en damm kräver lite mer tanke, det handlar om att gräva på ett klokt vis. Jag kunde ha gjort det bättre, men nu gick det ändå rätt bra att fixa till så här i efterhand. 

Viggo följer arbetet med intresse. Han får lära sig att dammen inte är hans lekplats, vilket verkar ha fungerat (så länge ingen boll hamnar däri).

Arbetet med dammen verkar ta en liten paus, det är först den 22 maj som det görs ett inlägg, men då verkar jag ha kommit igång ordentligt. Jag arbetar noggrant och försöker skapa ett uttryck som påminner om naturen. Det är ett väldigt pyssel, som jag minns var det lite svårt, stundom frustrerande men mest roligt. Några tillbakablickar:

En idé är att torv kan finnas på båda sidor av dammduken och på så vis dölja den. Då exempelvis mossa täcker torven blir det en "naturlig" övergång mellan vatten och stenläggning. För att du inte ska bli alltför inspirerad av denna lösning: Jag fick sedan information om att då kommer den torra torven, som i sin tur möter den torra marken, leda vatten från dammen, vilket stämmer. Så den där idén var inte så lysande precis. Nåväl, här pysslar jag med torven mot stenläggningen i tron att det kommer att fungera...

Jag försöker skapa sumpzoner tillsammans med torv, grus, sten och träbitar. Ibland används behållare av textil för att plantera i, men mest planterar jag direkt i sumpzon. Jag försöker skapa en miljö under och ovan vattenyta som är variationsrik.

Jag låter växt möta växt på båda sidor av dammduken. Exempelvis humleblomster trivs såväl i sumpzon som torr mark, jag planterar på båda sidor och ser fram emot att grönskan växer ihop.

På bilden ovan anas en sluttning, en liten "strand". Största anledningen till att jag gjorde den var att om husets tax hamnar i vattnet kan han på så vis ta sig upp här. Dammduken är hal  - varför görs den inte sträv? - och om inget håller fast grus, småsten etc skulle det rulla ner i vattnet. Jag bygger hinder och lägger också på säckväv för att hålla fast ytmaterial samt placerar några växter i hopp om att de ska hjälpa till att låsa det hela.

Jag jobbar mer innanför dammduken än utanför, vilket låter sig göras då jag grävt dammen såpass stor att jag har utrymme att minska ytan för "öppet vatten" och skapa miljöer för växter i vattnet. Detta var något som jag gärna ville, men som också var en förutsättning, då det inte finns någon pump, utan det är växterna som är dammens reningsverk. Jag placerar sten i olika storlekar där vattendjupet kommer att vara grunt, allt för att dölja dammduken och skapa en illusion av natur.

Pyssel, pyssel. En del lämnas återigen ofärdigt, men mycket blir gjort. Vatten fylls försiktigt på och strax döljs det mesta av mitt arbete under ett grumligt vatten, som så småningom klarnar.
 

Tanken om en vik som leds in under päronträdet får vänta. Här ligger ett rätt stort stycke dammduk kvar, vilket ger möjlighet att leda dammen vidare. Så småningom.

Vid de delar av dammen som känns rätt klara beskär jag dammduken i väntan på att sätta igång arbetet med de yttre kanterna.

Plantering av strandiris både i sumpzon och på den torra delen.

Nu lämnas dammen återigen, jag verkar ägna mig åt annat. Dock, i ett inlägg från den 21 juni visar jag hur fåglarna nu intagit dammens slänt och gjort den till sin och den 15 juli visar jag bilder på dammen och dess lilla (konstgjorda) groda. Jag letar bilder i mina album i Picasa och finner några, en del som visats i inlägg, andra inte. Det verkar som det mest är den lilla grodan jag velat fotografera, då jag placerar den på olika ställen vid dammen.

Men denna bilden visar också att jag måste ha jobbat vidare med dammens vik. Här har jag skapat en  liten ö, där en ormbunke är planterad. Den lilla kabbelekans bladverk syns nedan till vänster, även den i sumpzon.

Nedan syns hur humleblomstret växt till sig på båda sidor av dammduken. Strandirisens bladverk skymtar också.

Jag verkar smått besatt av denna lilla groda, som inhandlades på Fredriksdal i Helsingborg i samband med att medlemmar på AoT-forumet var i Skåne på rosresa.

Kvällsljus.

Men bilderna ger inte många ledtrådar kring hur dammen egentligen såg ut under sommaren 2012. Hur hade det gått med de inre miljöerna? Ja, och de yttre? Förvisso kan dammduk skymta på någon av bilderna, men jag ser också att planteringar gjorts. Ja, arbetet har inte stått helt stilla, men jag har inte brytt mig om att dokumentera. Varför? Varför skriver jag inget om detta? Varför inga bilder? Om detta vet jag inget, men det dröjer till april 2013 innan jag återvänder till dammen på bloggen.

Det får bli ännu ett inlägg om dammen och dess fortsatta utveckling. På återseende! =o)


(För dig som är intresserad, jag kommer att försöka göra en komplett förteckning över växterna och beskriva hur de klarat sig i/vid dammen.)




6 kommentarer:

  1. Mycket intressant! Läser och suger i mig som en svamp, eller ett törstigt torvblock kanske...
    Många bra tips och tydliga bilder, men jag undrar fortfarande hur du gjorde med duken mot stensättningen och gräsmattan.
    Växtlista ser jag fram emot.
    Skriver ut dina damminlägg för att använda så småningom. Mycket tilltalande med naturdamm utan pump.
    Kram Anette
    Har ett par mer eller mindre lämpliga ställen jag funderar på i trädgården, men idéerna är fortfarande lite grumliga.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Kul att det ger dig något... Du, den där duken mot stensättningen. Vänta dig inte alltför mycket, tyvärr. En del om det nästa gång, såg någon bild, men varit rätt dålig med att fotografera efter själva grävningen/råjobbet.
      Fundera på! En del projekt behöver tid, ja, och så plötsligt så vet du Platsen. Men tills dess är det "bara" att vänta in den där Idén.
      kram
      Katarina

      Radera
  2. Läser dina damminlägg med stort intresse. Här finns ju redan planen på en naturlig damm i halvskuggigt läge. Skönt att få lite råd och tips på vägen. Inte minst växtlistan ser jag fram emot.
    Kram Kristina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att du följer med på min dammbeskrivning, ska bli spännande att följa hur dina planer på damm förverkligas. Växtlista är på gång, men plötsligt kom det där Livet emellan såväl blogg som trädgård, en intensiv (och rolig) tid, som tyvärr gjorde att jag missade träff med dig och Elin. Hoppas på en annan gång.
      kram
      Katarina

      Radera
  3. Läser och längtar... Noterar samma växt innanför och utanför. Vet inte om jag berättat det men på tomten där jag bodde med barnens pappa grävde jag en damm, på högsta punkten... Sen byggde jag upp miljön utanför.. Bara för att få den vid vår uteplats. Dammen gjöts i betong och allt det fungerade väl. Både utanför och innanför men övergångarna... de var svåra. Så det var ett väldigt bra tips det där :)

    Nu läser jag och längtar efter nästa damm.

    Kram, Carina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, blir nyfiken på dammen du gjorde. Bilder? Letar på din blogg, finner inget om damm. Letar jag på fel ställe?
      Växt möter växt, egentligen så sjävklart enkelt. Helst vintergrönt, om man får önska... och bor där snön sällan ligger kvar.
      Som sagt, nyfiken på din damm, både den från förr och den som komma skall... =o))
      kram
      Katarina

      Radera

Det är härligt att läsa kommentarer.
Vem du är, vad du tyckt och tänkt. Och känt.
Kanske vill du tillägga något, fråga något.
I vänlig anda.
Varmt välkomna!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...