tisdag 18 augusti 2015

Det blir som de vill, var och när de vill.

Nyss ett överflöd av färg, men nu går vi in i en annan fas. Småfåglarna gungar i vinden och mumsar i sig stockrosornas frön. Deras "bordsskick" är inget vidare, en del frön faller till marken för att flyga vidare eller kanske fastna under någons sko för att landa någon annanstans. Så sprids stockrosorna i kvarteren och dyker upp varhelst det finns minsta möjlighet att gro. Eller omöjlighet, för ibland undrar jag över hur de kan överleva i den lilla lilla springan eller finna boplats där nästan ingen annan grönska trivs. Det är gamla kvarter, husen ligger tätt och gatorna är smala. 

Utanför mitt hus, inte nu, men nyss. Jag kikar ut genom fönstret och ser hur flanerande turister stannar upp och klickar med sina kameror. Hur jag vet att de är turister? Det syns. På sättet de rör sig, de långsamma stegen och den sökande blicken. De kikar runt på de låga husen, klick, klick. Stockrosorna, klick, klick, klick. Jag går ut och försöker se vad de ser precis här utanför mitt hus. Kameran är med. Klick, klick. Klick, klick. Klick.

Jag känner mig lite löjlig där jag står på den egna trottoaren med kameran i hand. Mellan det grönmålade trägaraget och tegelhuset finns en smal gång, som leder till trädgården.

Skjutdörren är stängd, men i det runda titthålet ser jag en skymt av trädgården och dess stockrosor.

Här klär stockrosorna såväl hus som uthus, där de växer upp ur markens gamla betong. De kommer "av sig själv" varje år. Ibland återkomster, ibland nya bekantskaper. Utsikt från kökstrappan.

Variationer.
'

Blommorna skiftar i uttryck.

Många kraftfulla kulörer, men här finns också inslag av skiraste pastell.

Under, eller rättare sagt genom, pergolans tak, når stockrosen hög höjd.

Stockrosorna är inga namnsorter och jag tycker om variationerna de bjuder. Fåglarna hjälper till med sådden, vinden likaså. Ibland hjälper jag till och plockar frön från vackra stockrosor jag ser längs trottoaren, slänger ut här hemma för att sedan göra just ingenting. För det blir som det blir, eller rättare sagt, det blir som de vill, var och när de vill. Jag kan bara hoppas.


20 kommentarer:

 1. Kan förstå att turisterna vill föreviga dina stockrosor! Såå vackert, speciellt när man ser dem mot det gamla teglet! Visst kan man förundras ibland över hur frön kan rota sig och växa upp alla möjliga, omöjliga platser?!
  Må så gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja, och stockrosor finns överallt här i kvarteren, så inte endast mina som uppmärksammas av de flanerande turisterna. Ja, och egentligen fantastiskt att det från ett litet frö kan bli något alls och dessutom i rätt ogästvänliga miljöer.
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 2. Vilken underbar färgkombo de velat skapa längs ditt hus. Från de rosa över till mörkt röda och så lite hallonrött. Just underbart! Fick lust att ta tag i de jag frösått nu. Kanske sätta ner de grodda i landet för blomning nästa år :)

  Jadu det blev ju tokigt ;) Vi börjar om... ..en långsamväxande liten lönn, står som 150-250 cm men kan nog bli lite högre än så som äldre, som bör stå i skydd från åtminstone skarpaste solen. Bladen är limegula och på mitt ex tycker jag de förblir rätt så limegula hela säsongen innan den klär sig i vackert orange och rött. Det är en Acer shirasawanum aureum, gyllenlönn. Ett måste ha träd :)

  Kram, Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. I år har det framförallt varit stockrosorna mot gatan som bjuder ett härligt färgspel, party liksom =o))
   Tack! Nu fick jag ju veta! En gyllenlönn, den är verkligen fin. Gillar såväl färgen som formen på bladen. Får inte plats, får inte plats... Får njuta av din. (Kanske skaffa en sådan där "åker" och få mer plats... =oP)
   kram
   Katarina

   Radera
 3. Hei!
  Det er lett å forstå at de stopper opp for å fotografere. Innmari fine stokkroser.
  Klem Anne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Ja, stockrosorna lockar ögat. Och kameran. =o))
   kram
   Katarina

   Radera
 4. Himmel, for et vakkert hav av stokkroser!!! Skjønner godt at de klikker crazy med kamera! Jeg er så fortjust i dem. De vil seg ikke helt hos meg. Plaget med rustsopp. Tror de står for tett sammen med andre i bedet. Skal så flere til neste år:) Nyter av dine.
  Jannicke:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Tyvärr har rosten nu kommit här också, speciellt på stockrosorna som står i stark sol inne på gården. Låter ändå de stå kvar, fröna uppskattas av fåglarna och fröställningarna är vackra på vintern. Men den där rosten är inte skoj =o(
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 5. Vilka underbara bilder ! :) Man ler med hela ansiktet....Vilka färger och vilken blomsterprakt!
  Förstår att folk stannar upp och fotar ! Du kanske skulle börja ta betalt av dem så är du snart miljonär...;)
  Ha en bra dag!
  Elisabeth

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Vilken bra idé! Tillskott till alla dessa "nödvändiga" växtinköp, som "måste" göras... ;)
   Allt gott
   /Katarina

   Radera
 6. Härligt, härligt! Tack för bildkavalkaden Katarina! :)
  Kram Kristina

  SvaraRadera
 7. Gud så fina stockrosor! Jag fullkomligt älskar dem och önskar att jag kunde få så fina exemplar hemma. Kanske får fundera ut ett nytt ställe...
  Kram
  Elin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Denna sommar verkar vara utmärkt för just stockrosorna på gatsidan... Riktigt såhär praktfulla och friska är de inte varje år. (De på gårdssidan har rost, tyvärr.)
   Lycka till med nya stället =o))
   kram
   Katarina

   Radera
 8. Inte konstigt alls att turisterna går långsamt och stannar för att beundra. Det är ju fullkomligt ljuvligt! Har alltid undrat hur man lyckas odla stockrosor mellan hus och trottoar. Nu vet jag. Här får man så att säga jobba för färgringen lite mer:-)
  Allt gott
  Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, tacksamt tar jag emot det som bjuds. Som sagt, de görs om de vill. Om de vill. Men är förmodligen gamla sorter, slitstarka typer. Vill du ha frön, så plockar jag gärna och skickar. =o)
   Ha det gott!
   /Katarina

   Radera
 9. Underbara bilder och underbara blommor. Får dem inte att trivas hos mig.
  Kanske bara skall slänga ut i gruset?
  Allt gott
  Annika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Tror så, bara att slänga ut. Kanske också plocka frön från gamla sorter, dvs inga namnsorter... Jag skickar gärna ett kuvert med "gott o blandat", men vad det blir och om det blir något alls, det vet jag ju inte...
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 10. Vackert. Jag älskar de i stora mängder. Hos oss i Gbg hör stockrosor inte till stadsbilden, men jag har en granne som har fått dem att trivas. Hos mig är det digitalis som fyller samma roll.
  Hälsar
  Marta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Åh, digitalis måste vara väldigt vackert mot hus, murar och plank! Såg här i kvarteren att de hade digitalis blandat med rosor och lavendel framför ett hus, underbart!
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera

Det är härligt att läsa kommentarer.
Vem du är, vad du tyckt och tänkt. Och känt.
Kanske vill du tillägga något, fråga något.
I vänlig anda.
Varmt välkomna!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...