fredag 10 maj 2013

Månadens favoritväxt: Gräslök

Igår skördade jag. Bar in fångsten till köket. Tog fram saxen och klipp, klipp, klipp... Blandade. Det mesta av det gröna försvann i det vita. Kastrullen på spisen. Öppnade konservburken och där låg de små salta filéerna. Jomenvisst, vad slår matjesill, potatis, gräddfil och gräslök en varm dag i maj? 


Mitt val av favoritväxt blir den vackra och goda gräslöken - Allium schoenoprasum. Finns ju fler allium att lyfta fram, men nu skulle det ju endast vara EN växt och då blir det denna. Jag har den dels i örtplanteringen och dels i min lilla köksträdgård. Det var i den senare som jag skördade igår.

I år har ju annars trädgården inte kommit så långt som annars, så bilden ovan är från i slutet av maj förra året. Vid samma tillfälle togs bilden nedan. Jag är i färd med att lägga sten vid lavendelrundeln. Taxen Viggo har knyckt platsen på dynan. I förgrunden örtplanteringen.

Stråna fångar ljuset.

Fler bilder från förra året: Här intar gräslöken huvudrollen... (Den vita "ploppen" bakom daggkåpan - som också är en favorit - är en liten pion som dök upp.)

 God vän med insekter...

Tålig, vacker och god. Generös med gåvor. I min trädgård är gräslöken en självklarhet och i kylen står resterna från gårdagens lunch. En knäcke med skivad potatis, en bit sill och lite klippt gräslök därpå. Perfekt sen frukost denna klämdag då solen lyser och trädgården väntar.

Fler inlägg som handlar om månadens favoritväxt hittar du här:




16 kommentarer:

  1. Så fint att du lyfter fram denna växt som har så många fördelar och dessutom blommar vackert om man så önskar det. Detta måste vara en av våra mest odlade växter här i landet - nästan alla har väl en rugge med gräslök skulle jag tro? Kul att du vill vara med i utmaningen.

    Kram

    SvaraRadera
  2. Så underbar gräslöken är! Älskar den och det är verkligen ett underbart val :-)
    Ha det bäst!
    Kram Hélena

    SvaraRadera
  3. Vackert med gräslök som blommar, hos mig är det inte mer än gröna stjälkar, än så länge. Ha det bra /Marika

    SvaraRadera
  4. Vilken fin gräslök, den lyfte hela bilden. Och jag kände smaken av matjessill och gräddfil med gräslök. Visst är det härligt med försommar.

    SvaraRadera
  5. Veldig fine bilder av gressløk. Den er vakker og smakfull. Ha det så godt! Anne

    SvaraRadera
  6. Tack, tack för era trevliga kommentarer!
    Gräslök är en favorit, men det var en rätt svår utmaning att bara välja en endaste växt... Men det är ju också det som är det roliga.
    Våren går över till försommar... det är en härlig tid!
    Fortsatt trevlig helg
    önskar
    Katarina

    SvaraRadera
  7. Mmmm ... finns något härligare än när man kan skörda årets första gräslök. Såg att min börjar komma så pass att det snart är dags för premiärskörd. Jag har dessutom köpt två vita plantor i år. Det ska bli spännande. Dom kommer att sitta i mitt Månskensland. Där kommer dom mest att vara till för ögonfröjd. För dom är ju så underbart vackra, gräslöksblommorna.

    Önskar dig en fortsatt skön helt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är de härliga!
      Jag har haft vita tidigare och även sått sådana i år. De har haft lite smak av vitlök... helt underbara i sallader. Vet inte om det är desamma som du har.
      Ett Månskensland låter magiskt...
      Ha det gott!
      /Katarina

      Radera
  8. Älskar också gräslök, men vi hade en rugge som hade blivit enormt stor och dessutom hade tusentals barn i stenarna bredvid sig - så förra året var jag tvungen att gräva bort den. Men...jag ska sätta en ny så fort jag kommer ihåg det!

    SvaraRadera
    Svar
    1. AJ då! Att skörda mycket så den inte hinner gå i blom är kanske tricket. Men sedan är ju blommorna så vackra... o så blir det ju en del barn, fast i min trädgård har det inte varit så farligt. Men mina ruggar är rätt små..
      Lycka till!

      Radera
  9. Mmmm, så hungrig jag blev nu! Jag håller med om att gräslök är fantastisk! Den var nästan det första som blev grönt i år hos mig. Jag ska absolut äta av den nu i pingsthelgen. Med Matjessill och gräddfil.
    Ha det fint,
    Carina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt! Det är en av de godaste rätterna... Och får man riktigt härlig nypotatis till så är lyckan gjord. Mmmm
      Ha det gott!
      /Katarina (som också blev hungrig nu, hihi..)

      Radera
  10. Visst är den vacker, ja vackrare än många " riktiga" blommor och så god sen.
    Elisabeth

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mm, det är något speciellt med det ätbara i trädgården..
      Ha det gott!
      /Katarina

      Radera
  11. Underbar Gräslöken
    kan knappast vara ett bättre val
    ha det så bra
    maggan

    SvaraRadera

Det är härligt att läsa kommentarer.
Vem du är, vad du tyckt och tänkt. Och känt.
Kanske vill du tillägga något, fråga något.
I vänlig anda.
Varmt välkomna!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...