torsdag 25 juni 2015

Actaea pachhypoda, Achillea 'Taygetea', Sanguisorba hakusanensis mfl

Vad blev det då som följer med mig hem från Åbergs denna gång? Som vanligt ingen inköpslista eller ordentlig plan, utan jag vandrar runt lite sådär på måfå och kikar på ditt och datt. Blicken stannar på den vita trolldruvan - Actaea pachhypoda.

Läser mig till att den under våren blommar med oansenliga vita blommor för att under sensommaren utveckla vita bär. Höjden sägs till 60 cm och vild växer den i fuktig skogsmiljö, halvskugga till skugga. Värt att veta kan vara att hela växten är giftig.

På Åbergs står trolldruvan tillsammans med...

...brudbröd - Filipendula vulgaris. Så vackra de är tillsammans, men det som går an på en plantskola är kanske inte självklart det som fungerar "på riktigt". Ser att brudbrödet föredrar torra lägen och gärna kalkrik mark i soligt läge. Blomningstiden är nu, dvs juni-juli.

Bladen är också vackra! Jag kikade en del på sorten 'Multiplex' (eller 'Plena', som den också verkar kallas) som har fyllda blommor. Men tycker att dessa är vackrare, så det blev två krukor av den enkla och jag ser fram emot att se hur dessa samsas med annat.

I samma färgskala, mjukt vita, ja, gräddiga toner, går svavelröllikan - Achillea 'Taygetea'. Den ska, enligt namnlappen, bli ca 40 cm hög och trivas i soliga och torra lägen. Blomningstid är juli - augusti.

Jag har begränsat den vanliga blodtoppens - Sanguisorba officinalis - framfart i örtplanteringen och nu finns det ju plats för andra. Bland örterna finns redan Sanguisorba officinalis 'Pink Tanna' och Sanguisorba tenuifolia 'Blackthorn'. Ett trevligt inslag hoppas jag att fjäderpimpinellen - Sanguisorba menziezii - blir, som blommar något tidigare än de andra, blomtid anges till juni-juli. Höjden anges till 80 cm. Grågrönt bladverk. Det blev... två krukor, nedan först en bild från hur den - tror det är den - blommar på Åbergs.

Ja, och mina krukade plantor bjuder också några blommor.

Lite undrande är jag över krukan med en namnlapp som anger att det är en hakusanpimpinell - Sanguisorba hakusanensis, då jag läser mig till att bladverket ska vara... grågrönt. Hm?!?!

Dock stämmer det med att bladen är djupt skålade, så kanske ändå rätt. Nåväl, blomfärgen ska bli rödviolett och blomtid anges till juli-augusti. Höjden verkar bli betydligt lägre än mina andra sanguisorbor, endast 40 cm. Dock har nästan alla blodtoppar och pimpineller växt sig stora och höga här. Nu ska det bli spännande att se om detta verkligen är en hakusanpimpinell eller... kanske någon annan. 

En bagatell, som kanske ändå visar sig vara något alldeles fantastiskt så småningom, är en planta balsamblad/luktsalvia - Tanascetum balsamita. Blomningstid anges till juli-augusti, blomfärg limegul och höjden 80 cm. Den ska trivas i soligt läge, örtagården blir perfekt.

Till dammen flyttar en svärdslilja - Iris pseudacorus 'Albus' (den lilla - tyvärr suddiga - bilden längre ner till vänster är tagen på Åbergs) och en kruka svärdtåg - Juncus ensifolius.

Avslutningsvis blev det också några ätbarheter till köksträdgården: Stjälkselleri 'Tall Utah', några plocksallader samt italiensk ruccola, som bär namnet Diplotaxis tenuifolia 'Tricia', men här hemma får den nog kallas ruccola helt enkelt. Dock, antecknar dess namn för den ska enligt uppgift kunna skäras gång på gång och gå sent i blom. Om så, kanske en sort som blir ett återkommande inslag här i kökslandet.

Det var det hela! 
För denna gång...

Jag gör som jag brukar, jag samlar alla fynden och betraktar dem nöjt. Fortfarande står det mesta i pappkassar, men snart sprids växterna ut i trädgården. De nya blir inslag i den väv som redan är och som så smått förändras. Allt eftersom.

Jag ser nu att färgskalan går igen i allt det jag valt, det är mjuka vita/creme/ljust gula toner som möter lågmälda rosa/mörkt röda och brun-svarta nyanser...

Att det blev just denna färgskalan var ingen medveten handling, inget val som gjorts enligt någon speciell handlingsplan. Men någonstans i bakhuvudet ser jag framtida miljöer och växtplatser: Den där, den andra här. Det kan bli bra det här!




8 kommentarer:

  1. Svar
    1. Thank you!
      I hope you enjoy a wonderful summer!
      All the best!
      /Katarina

      Radera
  2. Vilken skön blandning. Känner igen att växterna måste landa först innan rätta växtplatsen hittats.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack!
      Ja, nu går jag runt med dem... flyttar hit och dit, provar. En del är självklart, annat inte lika. Men alla är välkomna.
      kram
      Katarina

      Radera
  3. Det var mye spennende du fikk kjøpt! Den du kaller Trolldrue har jeg også her. De er veldig fine. Jeg har min i halvskygge, og der trives den godt.
    Ja, noen ganger må en vente litt med å plante, for det er smart å tenke seg litt om før en planter de.

    Ha det godt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack!
      Jag provade o placerade krukan med trolldruva i lunden och den blir perfekt där i halvskuggan, så vackert när den fångar ljuset. Så glad för den! =o))
      Allt gott!
      /Katarina

      Radera
  4. Vilka spännande inköp du har gjort. Var på Åbergs för ett tag sedan, har inte varit där på tio år och gjorde som du. Vandrade runt och såg vad jag hittade. Färgskalan du fastnade för är ju så fin tillsammans, och halva nöjet är ju att fundera ut var de ska få bo i trädgården.
    Kram Kristina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack!
      Åbergs är härligt! Och leder ofta till...fynd. Ja, och så fortsätter resan i den egna trädgården... =o))
      kram
      Katarina

      Radera

Det är härligt att läsa kommentarer.
Vem du är, vad du tyckt och tänkt. Och känt.
Kanske vill du tillägga något, fråga något.
I vänlig anda.
Varmt välkomna!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...