lördag 29 augusti 2015

Från fotbadet sett...

Det är den 4 augusti och jag sitter med trädgårsfötterna nedstuckna i en hink med vatten. Fotbad. Strax intill, på bordet, har jag ett glas. På stolen jämte ligger kameran och en bok. Jag öppnar inte boken, utan låter istället blicken vandra. Funderar. Tänker att jag nog oftast upplever jag trädgården i rörelse och inte sällan i handling. Jag går omkring, gör ditt och datt. Kanske slår jag mig ner, men det jag ser lockar mig att resa mig upp, kika lite närmare och kanske pyssla om. Men nu sitter jag här och måste bli sittandes en stund. Var jag sitter? Här!

Åt vänster: Det vita uthuset, platsen under tak skymtar, för att övergå i pergolan, som sakta (och förhoppningsvis säkert) kläs av blåregn. Det är rätt ostädat där vid sittplatsen, men jag kan inte resa mig upp och tillrättalägga. Det får vara som det är.

Lite närmare, bakom pergolans vägg ligger den lilla köksträdgården längs mur och grannens uthusvägg. Örtplanteringen i förgrunden, det är mestadels myntor och salvior som syns här på bilden.

Nu syns mer.


Åt höger: Här skymtar planket mot den andra grannen, så småningom en grön vägg är det tänkt. Murgröna och annat är planterat. Citronmelissen är klippt som ett klot. Jag ser den oklippta ligusterhäcken till höger i bild, det ser inte vackert ut och behöver fixas. Bakom den döljs ett "skafferi", dvs hyllor där jag förvarar plantor i väntan på plantering, tillväxt eller kanske att ges bort.

"Du behöver ju inte visa allt" försöker jag intala mig själv, men nu när jag ändå är igång så är det väl lika bra. Ännu längre till höger, bakom tvättställningen skymtar bordet, där jag nu har pelargoner och krukor. Den orange vattenslangen är ständigt närvarande.

Men om jag beskär, kan det se ut såhär:

Jag då? Undrar den lille taxen. Jodå, han ligger här och vill ha mat. (Men jag kan ju inte resa mig, så han får vänta.) På marken gammal betong, känns som den har legat här "alltid", men så är det väl knappast. Nåväl, tycker den pratar väl med såväl hus, växter som småsingeln som gångarna i denna del av trädgården är belagda med.

I nätkorgarna jordgubbsplantor - Tack Anette! Korgarna är fina, men de hänger verkligen helt fel, då jag går rakt på och in i dem hela tiden.

Myntorna (olika sorter) är på väg att slå ut, de blommar "på riktigt" nu. Den vita hängpiminellen - Sanguisorba Tenuifolia 'Stand Up Comedian' - har ännu inte slagit ut.Blodtoppen - Sanguisorba officinalis 'Pink Tanna' är fortfarande rosa och den vanliga blodtoppen - Sanguisorba officinalis - har nyss vaknat.

Jag tittar rakt fram.

I förgrunden gamander - Teucricum chamaedrys. Här finns också anisisop - Agastache  foeniculum 'Album', rysk salvia - Perovskia atriplicifolia 'Little Spire' och stäppsaliva - Salvia nemorosa 'Caradonna'. Bland annat.

Glaset är tomt, jag torkar fötterna och tömmer hinken på dess smutsiga vatten. Viggo ligger kvar, men reser sig strax...

...då jag går mot köksdörren och jag behöver inte ropa, det räcker att jag viskar: "Mat".

Det var då det. En sen eftermiddag, eller kanske tidig kväll, den 4 augusti. Nu är det annorlunda, andra färger, ja, kanske dofter. Snart bjuds september.12 kommentarer:

 1. Skönt att tvingas sitta ner ibland, vi är nog många som har lite svårt för det! Hoppas att du kommer iväg till Sofiero idag, synd att vi inte var där samtidigt!
  Såg förresten din fråga om tomaten - jag har ingen aning om den klarar sig utanför växthus, men i en vindstilla och varm Limhamnstäppa är det säkert värt ett försök - du får gärna frön!
  Kram
  Elin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blev en runda till Sofiero i söndags, ja, se inlägg. Nästa gång får vi försöka göra "gemensam sak", eller hur? Vore kul!

   Toppen med tomatfrön, ska bli kul att prova.

   kram
   Katarina

   Radera
 2. Tack för att jag fick sitta med och titta :) Det såg rofyllt frodigt ut härifrån.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för att du gjorde mig sällskap.
   Det var en rofylld stund, fotbad är aktivitet och vila på samma gång =o)
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 3. Vakre bilder sett fra din sitteplass! Det må være herlig å sitte der og bare nyte fred og ro. Ja, snart er det september... Tiden går så utrolig fort!

  Ha det godt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Ja, skönt att sitta där och just göra ingenting.
   Tiden flyger...
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 4. Mysigt i din trädgård.
  Ja, snart september.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Sensommaren gör trädgården ombonad...
   Imorgon september, oj!
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 5. Verkligen mysigt. Kul att få översikt. Beklagar att jag gör mig påmind med bulor i huvudet :-)
  Kram Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Ja, lite roligt med vyer, ofta blir det ju växtporträtt eller kanske någon mindre planteirngsvy.
   Ha ha! Ja, du - hm, dina korgar - är härliga, men visst har det farit en och annan svordom över dem... Fast det är ju placeringen det handlar om, helt fel. Gör om, gör rätt =oP
   kram
   Katarina

   Radera
 6. Så bra överblick jag fick när du satt still och fotade :) Fick en känsla av hur din härliga trädgård ser mera på riktigt. Myntan är så fin när den blommar tycker jag och blodtopparna... Mycket vackert i dina bilder.

  Kram, Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Ja, det blev ju lite mer "dokumentärt" när helheten lyfts fram, växternas sammanhang, hur det hela hänger ihop... Så roligt att du uppskattar myntorna, jag älskar dem och tycker att de ofta är lite underskattade som trädgårsväxt. Ja, vad jag tänker o tycker om blodtopparna vet du ju, ha ha
   kram
   Katarina

   Radera

Det är härligt att läsa kommentarer.
Vem du är, vad du tyckt och tänkt. Och känt.
Kanske vill du tillägga något, fråga något.
I vänlig anda.
Varmt välkomna!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...