lördag 4 juni 2016

"Både och"

Är det sommar nu? Har den kommit för att stanna en stund som är längre än ett ögonblick? Ja, här och nu känns onekligen som Sommar. (En versal var nödvändig, något annat skulle kännas... gement ;o) Fönstren står öppna dygnet runt och det känns som gränserna mellan ute och inne suddas ut. Den senaste tidens värme gör att trädgården skiftar i uttryck. Plötsligt är något förbi, som nyss var. Något annat inleder sin tid. Det går fort. Alltför fort? Ibland, men jag är inte riktigt säker på vad som vore lagom. För det där med att både vilja hålla kvar - ja, stå still - men också känna lusten att gå vidare är motsägelsefullt. Eller kanske är det ett "både och". Hursomhelst, så är trädgården - ja, livet - alltsomoftast. För mig. Hur har du det?

Lördag, morgon. Jag går en runda med kameran...

...och ser att bäcktistelns blommor nu slagit ut. Mina två plantor Cirsium revulare 'Atropurpureum' är klena, verkar inte vilja ta plats "på riktigt". Kanske står de för trångt, för mycket som konkurrerar. För torrt? För...? Ja, för något är det som gör att de inte riktigt vill och kan.

Framför kermesbäret - Phytolacca acinosa - som både tar plats och visar många blommor.

I höstas togs rosenhäcken bort och nu blev det plats för en alldeles ny plantering. Liguster (som anas till vänster på bilden nedan) är satt, hoppas de växer sig täta snart. 

Här finns olika växter, som alla försöker etablera sig och - förhoppningsvis - samsas väl. Nu syns - ja, jag har ju visat den förr - bergklinten - Centaurea montana 'Black Sprite' som får sällskap av brudbröd - Filipendula vulgaris. 

Lavandeln är på gång. Jag beskar rundeln rätt sent i våras, så den har ännu inte riktigt funnit sin form och täckt de nyklippta kanterna. Men plantorna verkar friska och glada, så det är väl "bara" tid, sol och en del vatten som ska till.

Strandirisarna - Iris sibirica 'Blue King' - verkar inte blomma länge till.  

Nej, ibland går fort alltför fort. Brunnävorna - Geranium phaeum - i soligt läge ser också trötta ut.

Men också de som står i lite skuggigare, som här vid dammen nära gräsmattan, börjar övergå från blomning till fröställningar. 

Nävorna ger ju en del spontansådder, en del väljer "Den Perfekta Platsen", men inte alla. Här en avkomling från - tror jag - ängsnävan - Geranium pratense - som alls inte valt den en - i mitt tycke - självklar tillvaro. Här står den i en pytteliten spricka mellan kökstrappans sista steg, markens gamla betong och husväggen.

Det får stå där ett tag till, men sedan rycker jag upp den. Nära inpå stockrosorna, som också ofta väljer att ta plats i de små sprickorna, trots att det i närheten finns mer - tror jag - bekvämare lägen.

Nu förmiddag, solen gassar och det är riktigt varmt. Jag väljer bort stolen vid trappan och går längst ner i trädgården, där träden skuggar. Dess blad- och grenverk, finns det vackrare parasoller? Det där med sol och skugga, inte motsägelsefullt alls, utan ett härligt "både och". Varandras kontrast, men också förutsättningar. Idag söker jag skuggan på grund av solen. En annan dag är valet ett annat.

8 kommentarer:

 1. Visst är det väldigt fint nu och frodigt. Skönt med pålitliga trotjänare som tål en del. Hos mig är bergklinten ganska invasiv (de dock en annan sort) så jag försöker göra mig av med den. men det är syn dör den är verkligen fin.
  //Helene

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är en underbar tid! Bergklinten, har hört att den kan vara lite väl spridningsvillig, men vet inte om de gäller alla sorter. Får väl se...
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 2. Mycket fint, nävorna kommer i olika färg och form, bergklinten som jag beundrade i ditt tidigare inlägg, finns i min trädgård också. Vet att jag planterade några förra hösten, men mindes inte att det var den mörka fina. Mina första Iris har slagit ut idag, och många stora knoppar, färdiga att slå ut. Det är en explosion av blommor nu.
  Ha en fin helg /Marika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja, visst är det en explosion som sker i denna värme. Roligt med olika sorters bergklint, blir sugen på att lära känna dessa närmare. Härligt med irisen som lovar mer.
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 3. Så fin din bäcktistel är, det är så vackert med den rödrosa färgen mot de ljugröna bladen. Det är härligt med skugga i trädgården, någontans där man kan dra sig undan solen en stund. Ha en fortsatt skön helg!
  Titti

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Så glad för bäcktisteln, en växt som jag sökte länge efter och - så småningom - fann. Skuggan behövs, speciellt dessa varma och soliga dagar.
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 4. Ibland när jag hittar frösådder som din Geranium ler jag och försöker tänka mig in i fröets tankebanor. Om jag placerar mig här - dåå får jag nog vara ifred. Underbar blomning i vart fall. Och jag undrar/hoppas att det är lite senare hos mig så jag får se några av mina I sibirica blomma. Bytte med en annan frälst förra våren och det vore så kul... Bäcktisteln är en vill-ha-växt på listan :)

  Ha en fin helg!

  Kram, Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, en del fröer finner platsen där de just får vara ifred. Men här, precis vid kökstrappans steg, nja, inget smart läge alls... tycker jag. ;o) Hoppas du får njuta strandirisen, för mig den vackraste av irisarna. Bäcktisteln, vet inte om den går att fröså, men jag kan plocka frön om du vill... Hojta!
   Allt gott!
   kram
   Katarina

   Radera

Det är härligt att läsa kommentarer.
Vem du är, vad du tyckt och tänkt. Och känt.
Kanske vill du tillägga något, fråga något.
I vänlig anda.
Varmt välkomna!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...