Nu i full gång med planering och förkultivering av köksträdgårdens växter, så att det blir både vackert och gott i sommar, ja, gärna långt in på hösten. Tänker jag. Hoppas jag. En del fröer har införskaffats, men fler behövs för att skapa tillräckligt innehåll och variation i pallkragarna och den yttepyttelilla odlingsyta som är utanför dem.

När det gäller frösådderna har brysselkålen kommit starkt (känner mig lite som en sportjournalist =o) och behöver skolas om. Grönkålen har grott, men behöver mer tid. Tänker att om jag förkultiverar kålen så kanske skörden kan tidigareläggas något. Kanske också skaffa en senare sort, så att jag kan skörda på vintern också. Ser att det finns en sort som heter Westland Winter. Får väl se. Funderar på purpurkål, men vad jag har hört så håller inte den vackra färgen vid tillagning. Men skulle kunna ha den för den vackra färgens skull. Kanske ute i trädgården och göra samplantering...


.jpg)
Vad mer? Persilja, såväl krusig som slätbladig. Koriander är också ett måste, det brukar dyka upp frösådda plantor här och där i trädgården, men kanske ska jag ändå skaffa lite extra frön och så där jag vill ha den. Annars är de mesta av kryddväxterna i min örtplantering. Olika sallader och blad sås också, det gör jag direkt på växtplatsen och i omgångar så att jag kan skörda hela sommaren och kanske lite längre ändå.
Funderar på paprika och chili. Men tror att jag redan köper uppdrivna plantor. Detsamma gäller tomaterna. Kanske rädisor. Rotfrukter? Potatis? Vore roligt att sätta lite potatis. Är det för sent? Om inte, favoritsorter?
Något jag inte har nämnt är ju bär. Smultron finns redan. Men kanske något annat? Dilemmat är - som vanligt - att ytan är så liten att jag måste välja och därmed också, det mindre roliga, välja bort. Men sitter du och har ett riktigt bra förslag på något ätbart som jag missat - och därmed riskerar att sakna i sommar - så blir jag jätteglad ifall du hör av dig.
Tillägg:
Mer om ätbara sådder? Jag startade en tråd i AoT's forum och flera har gjort inlägg med goda =o) tips om både vad och hur. Länk: AoT-tråden
Något jag inte har nämnt är ju bär. Smultron finns redan. Men kanske något annat? Dilemmat är - som vanligt - att ytan är så liten att jag måste välja och därmed också, det mindre roliga, välja bort. Men sitter du och har ett riktigt bra förslag på något ätbart som jag missat - och därmed riskerar att sakna i sommar - så blir jag jätteglad ifall du hör av dig.
Tillägg:
Mer om ätbara sådder? Jag startade en tråd i AoT's forum och flera har gjort inlägg med goda =o) tips om både vad och hur. Länk: AoT-tråden
Här är det tomater och chili som växer så det knakar. Snart dax för lite blommor och till slut köksträdgårdens. Det blir nog lite färdiga plantor också (:D
SvaraRaderaGlad Påsk!
Glad Påsk till dig också! Funderar på chili... men kanske köper jag lite färdiga plantor sådana... Ja, köket börjar bli fullt och vårvädret är som bortblåst denna gråa och råkalla dag, ja, så kikar med viss förskräckelse på allt som gror och som kommer att behöva och ta mer plats snart... =oP
SvaraRadera