onsdag 25 april 2012

Tjohoo! Väder!

Regn. Välbehövligt. Egentligen perfekt trädgårdsväder för att omplantera, så och gödsla. Ja, varför inte dra på sig stället och stövlarna? Lämna det varma, torra och bekväma inomhus och gå utomhus till...
...det blöta, men inte så kalla. Bäst på att dra fördel av regnet är nog jättedaggkåporna - Alchemilla mollis - som låter dropparna bilda pärlor på bladen. Inte riktigt lika förtjusta av det blöta är de botaniska tulpanerna - Tulipa turkestanica - som syns i förgrunden. Singelgången, som i torrläge kan upplevas som grå, blir nu flerfärgad.
Pionerna är verkligen på gång och den röda färgen som doftpionens skott bjuder på är anslående. Till höger på bilden skymtar rosenbusken 'Henry Hudson'.
På andra sidan rosen syns tulpanen 'Angelique' bland grönska från såväl gårdagens vintergäck som morgodagens ängsnäva och aklejor. Grenverken, som senare i vår och sommar knappt syns, tillhör - förutom rosen - också en schersmin och några liguster.
Jag tar skydd från regnet och ställer mig under uteplatsens tak. Blickar mot pergolans vägg: Dripp, dropp, dripp, dropp. Tvingar mig ut i det blöta igen, går runt väggen till den lilla grusplanteringen. Pärlhyacinterna lyser blått.
Vänder helt om och kikar mot rosenhäcken. Här narcisser under rosen 'Winchester Cathedral'. De har samma hukande uttryck som trötta resenärer i en busskur kan ha. I väntan på...
Går runt rosenhäcken och från gräsmattan ser jag den röda sockblomman - Epimedium rubrum. Den är inbäddad i annan grönska, här finns bl a aklejor, nävor och fänrikshjärtan.
Måste ju se hur det ser ut i närheten av dammen, mitt sorgebarn, som ska bli... Regnet tilltar, det blir inte många bilder tagna. Nåväl, ser att gullvivorna börjat slå ut tillsammans med en del annat. Mycket på gång och när regnet övergår till sol, så kommer det att bli händelserikt i trädgården. Kastar en blick på kungsängsliljorna vid dammen, de visade knoppar i lördags och har utvecklats en hel del, men ännu inte slagit ut.
Kan ju inte undgå att se själva dammen och det som är däri. Det luktar illa av fallfrukten som legat där hela vintern. Även blad och grenar simmar omkring, några har lagt sig till ro. Regndropparna bildar bubblor som blir till ringar på vattenytan. Det är ju egentligen väldigt fult alltihop, men på något vis lite vackert ändå. Såhär i regnet. 
Idag är det egentligen en perfekt dag att rensa dammen! Att hälla dammens vatten (och innehåll) som gödsling här och var i trädgården och låta regnet göra sitt. Inte oväder, utan Tjohoo! Väder! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Det är härligt att läsa kommentarer.
Vem du är, vad du tyckt och tänkt. Och känt.
Kanske vill du tillägga något, fråga något.
I vänlig anda.
Varmt välkomna!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...