torsdag 19 april 2012

Planering av plantering: Patty's Plum?


Blicken fastnar på en bild från mitt besök på Wisley, det är vallmon Patty's Plum som lockar ögat. Så vacker, speciellt mot den mörka häcken. Och i stor mängd. Vill ha! Ser också att plantor finns till salu på odla.nu. Vill veta mer. Kanske plantera med någon ljusare vallmo? En tråd på AoT-forumet ger mig svar. Som ju föder nya frågor, såsom: Hur stor blir en planta? När blommar den? Hur göra när den har blommat över? Vad ska ta över? Kommer den att krocka med något annat? Ja, när blommar då det där "annat"? 

Jag har ett ställe i trädgården som är rätt åsidosatt, liksom inte blivit till något riktigt bra och jag har inte haft någon klar idé om vad jag vill. Planteringen löper längs syrenhäcken som gränsar till grannen. Framför är den runda gräsmattan. I norr avslutas planteringen med ett päronträd, några schersminer och kermesbär. Speciellt den senare behöver begränsas, då den sprider ut sig hejdlöst. I söder övergår  platsen till halvskugga-skugga under ett päronträd och med syrenhäck och grannens uthus som väggar. I denna skuggiga del försöker jag skapa något i en anda av woodland. Klär uthusväggen med något, så att det blir en grön hörna.

Jag gör en enkel skiss. Svart text, sådant som redan finns, ska nog finnas kvar, men kan också flyttas. Vit text, sådant som behöver skaffas. Ambitionen är att skapa något som är rätt harmoniskt och väcker intresse från vår till höst. Börjar i söder: Eventuellt skulle ormbunkar (som finns i woodlandet) kunna fortsätta en bit upp, så att det blir en mjuk övergång. Såg i Kungsparken här i Malmö att de planterat allium (typ kirgislök) bland ormbunkar, ja, det var fantastiskt vackert. (En plantering rätt nära biblioteket, ifall någon har vägarna förbi.) Vet inte hur rosen, som är en rätt liten och uppstammad Rosa Glauca, kommer att "göra sig" tillsammans med vallmon. Eventuellt flytta henne (ja, det känns som det är en hon =o) söderut, där jag skrivit att något högre behövs. Fast helst bör hon få stå kvar, för hon har blivit lite för ofta flyttad... Riddarsporrar finns redan, likaså blodtoppar (den höga, "vanliga"). Pionerna är några rosa doftpioner och sedan röda bondpioner. Om de inte krockar med vallmon vad gäller blomning så får de ju stå kvar, men annars... Fast tycker mycket om pionernas bladverk. Nåväl, skulle kunna vara OK att flytta dem. Ormroten längst in, skulle kunna krocka med vallmon, men tror att ormroten blommar något senare. Kermesbären, måste hållas efter, men är ju så tacksamma och vackra, kommer att samsas väl. Ja, och så är där också en del stjärnflockor, mest de rätt höga i ljusa vita och rosa toner. 

Kommer detta att bli bra? 
Kan det behövas något annat? 
Vad tror du?


Senare:
En tråd om detta i AoT-forumet: länk till tråd

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Det är härligt att läsa kommentarer.
Vem du är, vad du tyckt och tänkt. Och känt.
Kanske vill du tillägga något, fråga något.
I vänlig anda.
Varmt välkomna!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...