tisdag 26 juni 2012

Även näsan tar sig en tur

Uppehållsväder. Blicken vandrar. Även näsan tar sig en tur. Trädgården är nu full av dofter och rosenhäcken är en av de främsta parfymörerna. Här blandas dofterna av Geschwinds Nordlandsrose, Winchester Cathedral och honungsros.

Starkt doftande är schersminen 'Belle Etoile' - Philadelphus. Busken, som jag stammat upp och som nu blivit ett litet träd, är vacker även efter blomningen med sitt friska gröna bladverk. 

Nej, nu öppnar sig himlen. Igen. Parasollet blir återigen ett paraply till skydd mot allt det våta. Får ge upp och gå in. Fortsätter trädgårdsturen framför datorn. Bilderna visar form och färg. Men inget doftar, förutom kaffet i muggen på skrivbordet. Nåväl, vad minns jag som doftar i trädgården? Sjävklar är väl kaprifolen. Den vilda blommar, plockad som sticklingar ute i naturen och som nu klättrar i pergolan.

Rosen, tror det är Louise Odler, som är en stickling från en gammal och kasserad planta (för mycket sjukdomar) blommar där den står i sin kruka. Endast två blommor på den lilla plantan, men de doftar rätt mycket och gott. Frågan är om jag ska ge den en ny chans. Kanske plantera i skuggläge, den ska ju tåla det. 

Säker doftgivare är ju lavendeln. Börjat blomma nu och snart kommer hela rundeln att lysa av färg och doft. Taxen, här bakom några lavendelstrån, doftar ofta av just lavendel, mynta eller rosmarin då han gärna busar runt bland örterna.

Ja, taxen "äger" i trädgården och rusar runt, runt, runt med sin favoritboll. I bakgrunden den rosa pionen som börjat blomma nu. Doftar den? Vet inte. Bilden avslöjar det inte. Regnet smattrar mot fönsterrutan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Det är härligt att läsa kommentarer.
Vem du är, vad du tyckt och tänkt. Och känt.
Kanske vill du tillägga något, fråga något.
I vänlig anda.
Varmt välkomna!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...