torsdag 28 juni 2012

Några första... och en sista gång

Allt har en första gång. Och sista. Trädgårdslivet inte undantaget. Igår kväll såg jag för första gången hur krolliljan - Lillium martagon - bjöd på blomning. Längst ner i trädgården, där grannens uthusvägg fortfarande lyser vit. Ska bli grönklädd så småningom. De två plantorna som inhandlades på växtloppis förra sommaren har stått krukade sedan dess. Nyss planterats. Nu blomning och knoppar som lovar mer. 

En sista gång, för denna sommar, är den blå irisens - Iris sibirica - blomning. En enda blomma var kvar länge. Men igår var även den försvunnen. Nu är det frökapsar på gång och jag ska noga samla vartenda frö och försöka flerfaldiga. Så att hela planteringen lyser blå nästa sommar. Eller kanske sommaren därefter. En ny första gång att vänta.

Nu blommar stäppsalvian - Salvia nermorosa 'Caradonna'. Små plantor som inhandlades i våras, såg inte mycket ut för världen, men de verkar så sakteliga ta sig. Går ut på nätet och ser att de kan bli sisådär 60 cm höga och även rätt omfångsrika. Inser att jag har planterat dem alldeles för tätt och behöver flytta en del. Ska jag göra det nu eller sedan?

De snart utblommade brunnävorna - Geranium phaeum - är riktiga solfångare. Den nyklippta buxbomshäcken ser smått risig ut, men ingen sjuka. Än. Den gröna rosen - Rosa viridflora - skymtar bland flocknävorna - Geranium 'St Ola'. I förgrunden, till vänster, kermesbär - Phytolacca americana.

Längst till höger på bilden ovan, ungefär i mitten, skymtar något ljust. Det är praktnävan - Geranium 'Derrick Cook', som blommar för första gången. En bonusgåva vid beställning, dvs inget jag valt. Men det borde jag ju, tänker jag nu. Ibland överträffas ens förväntningar. Ibland är det ju på andra hållet, men mer sällan än ofta.

2 kommentarer:

 1. Alla de här växterna är jättefina! Har alla utom de sista nävorna.
  Brukar klippa ner Brunnävorna så brukar de komma tillbaka med litet blommor igen innan hösten.

  Kram! Märit

  SvaraRadera
 2. Hej Märit,
  Trevligt att ha dig tillbaka här! Förstår att du haft det riktigt trevligt på din resa.
  Ja, ska också klippa ner brunnävan, för den får gärna återkomma med mer blommor. En favorit, bland andra.... =o)
  Ha det så gott!

  SvaraRadera

Det är härligt att läsa kommentarer.
Vem du är, vad du tyckt och tänkt. Och känt.
Kanske vill du tillägga något, fråga något.
I vänlig anda.
Varmt välkomna!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...