fredag 1 juni 2012

En skir pion söker sitt namn

Under några år har denna pion endast visat lite bladverk. Oansenlig och gömd bakom jättedaggkåpa och under annat grönt. Men i år dök det upp en blomma. En endaste. Vem är det? Förmodligen ett loppis- & reafynd. Ingen namnlapp. Minns att jag köpt "vita doftpioner", men denna liknar inte alls de andra jag har. Mycket lägre, mindre blomma och... doftar inte alls. Dessutom tidigare, blommar nu, medan mina doftpioner endast visar knopp. (Bondpionen är däremot i full gång, på väg att färga gräsmattan röd med blomblad.) Nåväl, vem kan då detta vara som behagar visa blomma i år. Skiraste skir. Nästan transparenta yttre blomblad. Någon som vet något? Någon som vågar sig på en gissning?

Ja, och det där vita bakom daggkåporna och framför ligustern, det är pionen. Till höger (bakom gräslöken) syns "den vanliga" vita doftpionen. 

Här länk till tråden på AoT-forumet, där namnsökandet också pågår... LÄNK

4 kommentarer:

 1. Tyvärr ingen aning om namnet på din pion. Som du beskriver är det nog en bondpion. Kanske någon gammal sort som dykt upp nu, ibland händer det i gamla trädgårdar? Pioner vill vara planterade rätt ytligt för att blomma, kanske står den för djupt, kul att det kommit en blomma nu. Den är jättefin!
  Ha det gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Du har helt rätt! Fick även detta svar i AoT-tråden och har nu kollat upp det. Det stämmer! Ja, och ska försiktigt flytta den efter blomningen, så att den inte står så inträngd som nu. Ska också kolla upp det där med djupet - tack för tipset! - för jag har några till små pionplantor som inte blommat. Än. Vem vet, kanske dyker det upp fler skönheter...

   Radera
 2. Upptäckte idag också en liknande pion i en rabatt. Har en känsla av att jag köpt den på STA-marknaden på Alnarp. Kan du kanske också ha gjort det?
  Min har också stått några år och nu först kom en blomma. Precis så där i färgen, med litet svagt rosa på några kronblad. Bladverket är mattare än på doftpionerna. Det kan nog stämma att det är en sorts bondpion.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Märit, tror du kan ha rätt att det kan vara fynd från STA-marknaden. Lätt att fylla kassarna med krukor där och på andra loppisar, plantera och sedan - om plantorna inte gör väsen av sig - liksom glömma bort... För att nu få en glad överraskning. Fortfarande står den vita blomman så fin så fin. Verkar hålla rätt mycket längre än de röda bondpionerna, som ju har rätt mycket större blommor och som nu färgar gräsmattan röd av blomblad.

   Radera

Det är härligt att läsa kommentarer.
Vem du är, vad du tyckt och tänkt. Och känt.
Kanske vill du tillägga något, fråga något.
I vänlig anda.
Varmt välkomna!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...