torsdag 15 maj 2014

9.32. På ett ungefär.

Det var en liten stund sedan, klockan stod på 09.32. Ungefär. De senaste dagarna har trädgården känts ockuperad av hantverkare, som murar på hus och fixar markens lutning. Vatten som fryser spränger och gör sprickor. Just det. Fungerande takrännor och att marken lutar rätt är viktigt. Just det. Nåväl, idag passade jag på att ta mig en liten runda därute för att se vad som kunde ses. Bara någon minut, eller snarare två. Ja, låt säga från 9.32 till 9.34. På ett ungefär.

Blå stjärnhyacint - Camassia leichtlinii 'Coerulea' tillsammans med brunnäva - Geranium phaeum L. De blå diffusa prickarna i bakgrunden är...

...krypblågull - Polemonium reptans. Bilden är tagen igår eftermiddag, på min morgontur låg den i skugga. Mer om krypblågull? Jag sjunger dess lov här!

En annan vinkel, nu syns inte krypblågullet alls. Det gör däremot den stora drakblomman - Nepeta 'Six Hills Giant', som har det alldeles för trångt där den står. Dags att ta fram spaden!

Brunnäva, den alldeles vanliga. Den finns på flera ställen i trädgården, en del har jag valt, en del har den valt. Ett slags samarbete, men jag behöver vara chefen.

Jag är överhuvudtaget mycket förtjust i de småblommande nävorna. Nere vid dammen denna ljusa brunnäva - Geranium phaeum var. lividum 'Majus'

Härligt, jag fann en av de krukade nävorna i "väntrummet" vara en likadan som ovan. Så vacker den är!

Akleja utan namn tillsammans med anagramsbräcka - Tellima grandiflora. Grönskan tillhör annars mest den marktäckande lilla flocknävan - Geranium 'St Ola', som snart kommer att blomma.

Fler aklejor. Morgonsolen är skarp. Det blev ju än rätt ofokuserad bild, men så här kände jag mig där jag traskade runt i ljuset. Lite rufsig sådär, men onekligen lysande, fniss...

Förra året hade någon trampat ner alla allium utan en. Denna gången chansar jag inte, jag har placerat klätterstöd som hinder. Inte så vackert, men det verkar fungera. Dessa allium är lila och storblommande, ingen namnsort, ett loppisfynd som har flerfaldigat sig.

Tulpaner vissnar vackert. Här bland strandirisens blad.

Dessa är fortfarande pigga. Jag tror det kan vara 'Queen of Night'. Här står de i rosenhäcken, där en del grenar har röda taggarna. På markplan trötta julrosor och rosa fänrikshjärtan. 

En bit bort, ännu en akleja.

Oj! Nu är klockan mer än vad den ska vara. Tänk att tiden går så fort ibland, för att stundom sakta ner. Hur lång tid det här har tagit? Jag vet inte, men alldeles lagom länge. För att vara exakt.10 kommentarer:

 1. Tänk vad man hinner upptäcka på bara ett par minuter.
  Aklejer är så underbara. Och så många variationer. Man behöver inte dem inte som namnsorter. De bara ÄR.
  Ha en fin dag!
  /Nilla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mm, det gäller att fånga inte bara dagen, utan minuten ibland. =oP
   Aklejor, instämmer. Precis som du skriver. De bara ÄR. Mmm
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 2. Hei! Utrolig vakker blomstring hos deg. Jeg får vårfølelse eller kanskje forsommerfølelese. Deilig! Anne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja, det är nog både vår- och försommarkänsla i trädgården nu, ett skifte som gärna får vara en god stund.
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 3. Nävor och aklejor tillhör mina favoriter.
  Jo Cedergrens har jag besökt några gånger.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mm mina också.
   Ja, och kollar lite mer på din sida och inser att Cedergrens är "hemmaplan", även om det inte ligger nästgårds precis. =oP
   kram
   Katarina

   Radera
 4. Vilka nävor det finns, helt underbara! Måste studera det släktet mer! Hade ingen aning om att brunnävan fanns i fler varianter än den jag har. Och aklejor kan man inte få för många av! Tack för finfina bilder!
  Ha det gott!
  Annika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Nävor är fantastiska! Ja, det släktet är innehållsrikt och spännande. Aklejorna så generösa.
   Allt gott!
   /Katarina

   Radera
 5. Så vackert du har det! Aklejorna är underbara. Tack för fin inspiration.
  Kram Maria

  SvaraRadera

Det är härligt att läsa kommentarer.
Vem du är, vad du tyckt och tänkt. Och känt.
Kanske vill du tillägga något, fråga något.
I vänlig anda.
Varmt välkomna!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...